Субота, 20.04.2024, 10:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 22 » САМОВРЯДУВАННЯ
12:16
САМОВРЯДУВАННЯ
Михайло Назар:
«Політика селу шкодить»


Сільська влада повинна об’єднувати громаду довкола розв’язання господарських проблем, а не займатися політикою, яка селу шкодить. Так вважає сільський голова Вовчинця, що територіально входить до Івано-Франківської міської ради, Михайло Назар.

Для цього він має всі підстави.  Адже йому доводилось шукати  порозуміння з депутатами Вов чинецької сільської та Івано-Франківської міської рад кількох скликань, колишніми й теперішніми першими керівниками обласного центру, а також докладати зусиль до згуртування сільської громади задля вирішення господарських проблем. У єдності, як мовиться, сила, а громада – великий чоловік.
«На місцевому рівні не повинно бути політики, бо це небезпечно, – каже М.Назар. – Особливо це небезпечно для села. Тут треба докладати максимум зусиль, щоб сільська громада була об’єднана. А сільська влада, сільський голова мають обов’язково прислухатися до думки громади та пропозицій мешканців села. І в жодному разі не ухвалювати рішень, яких би громада не сприймала і які б її роз’єднували».
Сільський голова Вовчинця каже, що разом з громадою, з депутатами сільської та Івано-Франківської міської рад за минулі роки вдалося чимало зробити у сфері благоустрою, прокладення мереж водопроводу і каналізації, зовнішнього освітлення, ремонту доріг, берегоукріплення. Роботи в цих напрямках не можуть зупинятися й обов’язково будуть продовжені. Однак у села та його мешканців і досі залишається чимало проблем, яких сільській громаді, сільському бюджетові без допомоги міської влади не подолати. Це передовсім роботи з берегоукріплення, завершення будівництва дамб, а також вирішення давньої проблеми відведення за межі села річки Рудки.
«Що ми можемо, те робимо самостійно і ні в кого допомоги не просимо, бо розуміємо, що й з міським бюджетом ситуація складна, – каже М.Назар. – Але є речі, які нам не під силу. Всі наші проблеми депутатам міськради добре відомі, бо перед виборами всі політичні сили ними цікавились і у своїх передвиборчих програмах, які я зберігаю, обіцяли допомогти у їх вирішенні. Але після виборів багато політиків міського парламенту, на жаль, дуже швидко про це забули. Реально ж нам  намагаються допомогти лише одиниці», – констатує сільський голова Вовчинця. 

Для комфорту та блага мешканців


У Вовчинці відремонтували старий корпус школи, відкрили народний дім, будують дитячий садок, ремонтують дороги й освітлюють вулиці, прокладають водогін і каналізацію. Роблять усе, щоб мешканцям села забезпечити зручності й комфорт проживання, які були б не гіршими, ніж в місті. А, може, й кращими…

На початку березня сільський голова Вовчинця Михайло Назар звітував перед громадою про зроблене у минулому році. За його словами, це був важкий рік, а тому дуже важливим є той  поступ, якого, попри всі труднощі і складнощі, вдалося досягти за цей період в соціальному розвитку села. «Ми не відмовляємось від допомоги, але завжди звикли розраховувати на власні сили, – каже М.Назар. – Мій звіт не був ні піаром, ні саморекламою. Всі сили влади і громади були спрямовані на розвиток і реалізацію соціальних проектів, необхідних мешканцям. Поступ у цьому напрямку помітний громаді, а особливо тим людям, які своєю допомогою і працею до нього долучилися. Я задоволений тим, що вдалося зробити, але й невирішених проблем у нас є ще дуже багато. Тож ми й надалі будемо робити насамперед те, що потрібно громаді, та докладатимемо всіх зусиль, щоб створити мешканцям нашого села необхідні зручності й забезпечити комфорт проживання не гірший, а, можливо, навіть кращий, як у місті», – наголосив сільський голова.

Відкрили храм культури
Наприкінці минулого року у Вовчинці сталась непересічна подія, якої село чекало 40 років. Тут урочисто відкрили народний дім, спорудження якого почалось ще десять років тому і з різних причин перетворилося на затяжний довгобуд. Закладений свого часу фундамент вже був заріс вербами, а деякі фахівці, зважаючи на постійний брак коштів для продовження будівництва, взагалі рекомендували його демонтувати. Однак у Вовчинці вирішили інакше.
«Так, необхідних коштів тоді не було, – згадує М.Назар. – Але у 2003 році ми заклали певну сумі в бюджеті й таким чином дали старт продовженню робіт. Замовником будівництва народного дому стало управління капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому, бо тоді у нас не було ще жодного досвіду ведення таких робіт, але головним його інвестором була сільська рада. Саме на прикладі цього довгобуду ми зрозуміли, як не треба будувати. Вартість робіт щороку зростала, бажаного результату не було та й сам проект народного дому з кожним роком морально застарівав. Тому у майбутньому при спорудженні будь-яких об’єктів на території села ми більше не повторюватимемо такої помилки», – каже  сільський голова.
Однак всі перипетії спорудження цього довгобуду вже позаду, а Вовчинець нарешті отримав довгожданий народний дім, який має стати справжнім храмом культури. Впевненість у цьому на його відкритті висловлювали сільський голова Михайло Назар, начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, заступник міського голови Івано-Франківська з гуманітарних питань Михайло Верес та секретар міськради Руслан Марцінків. Хоч до Вовчинця вони завітали не з порожніми руками та подарували дещо з необхідного для початку роботи народного дому, перед сільською владою зараз стоятиме питання наповнення нового закладу культури потрібним йому обладнанням та меблями. У бюджеті 2012 року вже передбачено 50 тисяч гривень на придбання звукової та світлової апаратури.
Тут також є приміщення для репетицій, занять різноманітних гуртків, колективів художньої самодіяльності, можна буде навчатись грі на музичних інструментах та займатись вокалом. Головне, що небайдужі мешканці села вже зголошуються передавати свої навики молодому поколінню і навчати пісень, народних звичаїв та обрядів всіх охочих до цього місцевих школярів, багато з яких є також учнями музичних і мистецьких шкіл Івано-Франківська.
Працюватиме в народному домі й вовчинецький аматорський хор «Червона калина» під орудою Надії Даниленко та Світлани Якубиш. Попри те, що впродовж двадцяти років з часу свого заснування цей колектив не мав, так би мовити, даху над головою, він зумів здобути визнання і отримати звання народного. Колектив виступав не лише на Прикарпатті, але й гастролював по Україні. У 90-ті роки, під час національного відродження, неодноразово відвідував з концертами східні регіони України. Також у планах вовчинецької влади відродити духовий оркестр, який у селі вже був за Польщі. «Зараз щонеділі у будинку культури аншлаг. Люди йдуть «до клубу». Ми приймаємо концерти художніх колективів з інших сіл міськради та міста Івано-Франківська, – каже М.Назар. – Тут виступають і наші колективи, які досі проводили репетиції у школі, а концерти давали просто неба. Ми будемо робити все, щоб цей заклад був не лише місцем для розваг, а сприяв розвиткові культури. У нас є дуже багато здібної, талановитої молоді, яка через сцену нашого народного дому може вийти на інші, більші сцени міста, області, України».    

Будують дитячий садок…
Після сумного досвіду завершення довгобуду Будинку культури ще один важливий для села соціальний об’єкт – дитячий садок – вирішили будувати по-іншому. Його замовником вже є не УКБ міськвиконкому, а безпосередньо Вовчинецька сільська рада. Всі роботи здійснюються під її наглядом і контролем, що, безперечно, лише додає відповідальності сільській владі за якість ведення будівництва і вчасну здачу дитячого садка в експлуатацію, яку планують здійснити вже у третьому кварталі наступного року. Споруда розрахована на вісім дошкільних груп – на 150 дітей.
Історія будівництва дитсадка бере початок ще у 2009 році. Про пріоритетність розвитку мережі дошкільних закладів тоді ще не йшлося ні на державному, ні на обласному, ні навіть на міському рівнях. Але це вже було продиктоване вимогою часу і потребами громади, адже про дитячий садок давно мріяли батьки вовчинецьких малюків. Хоча серед окремих людей тоді й побутувала думка, що починати будівництво дитсадка в селі не варто, бо на це нема грошей та й дітей у селі, начебто, не так багато. Втім, сільський голова Михайло Назар вирішив садок дітям збудувати, бо інакше просто не міг.
«До мене часто зверталися люди з проханням посприяти у влаштуванні дітей до дошкільних закладів Івано-Франківська, – розповідає М.Назар. –  Але і у місті теж досить гостро відчувався брак місць у дитячих садках, особливо у прилеглих мікрорайонах «Позитрон» і «Каскад». Тому в 2009 році ми прийняли рішення будувати садок. У 2010 році здійснили підготовчі роботи, а у минулому році нам вдалося звести стіни і накрити будівлю корпусу дитсадка. Я сподіваюсь і прикладу до цього максимум зусиль, щоб у наступному 2013 році ми його відкрили, – запевнив сільський голова. – Також хочу зауважити, що за 2007-2011 роки у Вовчинці народилося 238 дітей, а 35-40% мешканців села – це молоді сім’ї, які теж стикнулися б з проблемою влаштування дітей у дошкільні заклади. Тож необхідність сучасного дитячого садка для нашого села є очевидною».

І відремонтували старий корпус школи
Ще однією подією минулого року, якою може пишатися Вовчинецька влада і громада, стала реконструкція побудованого ще на початку минулого століття старого корпусу місцевої школи.
Відновлювальні роботи орієнтовною вартістю один мільйон гривень тут здійснили виключно за спонсорські кошти, не витративши з сільського бюджету жодної копійки. Зараз це фактично заново відбудована й накрита металочерепицею споруда з новими електричними розгалуженнями, штукатуркою, облицюванням та утепленими стінами. Тут і надалі розташовуватимуться шкільна кухня, укомплектована новим обладнанням, та їдальня, спортивні кімнати, які за відсутності повноцінного спортзалу його наразі заміняють, й шкільна майстерня. А незабаром буде вирішене питання її укомплектування новим обладнанням, бо старе, ще з 50-х років минулого століття, оновленій майстерні вже не личить.
Як наголосив сільський голова М.Назар, ніхто ніяких спонсорських коштів на реконструкцію старого приміщення не збирав. Небайдужі люди самі вирішили допомогти грошима, щоб зберегти і відновити аварійну споруду, яку вже думали розбирати. Але її фундамент і головні стіни виявились міцними, а все решта можна було відремонтувати із застосуванням нових технологій та сучасних матеріалів, що успішно й зробили. А контролювали хід виконання цих робіт не лише фахівці, але й спонсори, які виділили на це необхідні кошти.

Не зупинятися  на досягнутому

У 2012 році Вовчинецька влада й надалі працюватиме над втіленням у життя пріоритетних для громади напрямків розвитку села. «Наше головне завдання – не збавляти темп і не зупинятися на досягнутому, – коментує подальші плани  М.Назар. – Ми й надалі акцентуватимемо увагу на соціально важливих для людей питаннях. Будемо завершувати будівництво дитячого садка, продовжуватимемо прокладення мереж каналізації, впорядкування, ремонт та освітлення вулиць. Робитимемо все, щоб людям було комфортно жити у нашому селі».
За словами сільського голови, основні роботи з благоустрою в цьому році планують здійснювати в районі новобудов мікрорайону «Каскад». Вже розроблений проект реконструкції електромереж та двох трансформаторних у тому мікрорайоні, що дозволить заживити 200 будинків за так званою другою категорією надійності електропостачання. Продовжуватиметься асфальтування та освітлення вулиць. Міркуватиме сільська влада і над вирішенням питання збору та налагодженням вивезення з території села сміття. Особливо у літній період, коли чимало мешканців Івано-Франківська відпочивають на берегах озер і річок чи прогулюються Вовчинецькими горами, залишаючи після себе багато побутового сміття. «Це одвічна проблема, подолати яку можна хіба що зміною ментальності й культури наших мешканців», – вважає сільський голова.

Медицину наблизять до людей

Вовчинецька сільська рада й надалі фінансово підтримуватиме місцевий фельдшерсько-акушерський пункт, який у рамках реформування системи охорони здоров’я,  віднедавна перебуває у підпорядкуванні Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні, а також має намір у цьому році організувати нове відділення загальної практики сімейної медицини в районі новобудов мікрорайону «Каскад», щоб таким чином наблизити до його мешканців сільську медицину.
Про це повідомив сільський голова Вовчинця Михайло Назар. За його словами, нове відділення загальної практики сімейної медицини сільська влада має намір розташувати в одному з приміщень багатоповерхівки на вулиці Ключній, що в районі новобудов мікрорайону «Каскад». Саме там зараз розбудовується так зване «нове село». Загалом же на території Вовчинецької сільської ради наразі проживають понад три тисячі осіб. Їх кількість щороку зростає як за рахунок природного приросту, так і за рахунок міграції на проживання в межах сільської ради мешканців міста, більшість з яких становлять молоді люди та молоді сім’ї. А тому одного ФАПу в центрі села для його мешканців вже замало.
«Зараз ФАП, де працюють два лікаря і дві медичні сестри, розташовується в пристосованих приміщеннях сільської ради, – розповідає М.Назар. – Тому ми хочемо організувати ще одне відділення сімейної медицини в мікрорайоні «Каскад». Наші мешканці вже знають, що можуть отримати в селі первинну медичну допомогу. І хоча сільська медицина зараз перебуває у підпорядкуванні Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні, ми передбачили в бюджеті на 2012 рік 25 тисяч гривень для фінансування невідкладної медичної допомоги як субвенцію міському бюджету», – зазначив М.Назар.
Принагідно він поінформував, що у цьому році сільська влада також планує розпочати проектні роботи для будівництва другої черги адмін-будинку з передбаченими там приміщеннями для сільської медицини, де розташуються ФАП, фізкабінет, аптека і будуть всі умови для подальшого розширення надання населенню медичних послуг.

Шукають бюджетні резерви

Перевиконавши у минулому році загальний фонд сільського бюджету на 130%, Вовчинецька влада шукає нові резерви його наповнення.
Як повідомив сільський голова Вовчинця Михайло Назар, загальний фонд бюджету 2012 року затверджено у сумі 1 млн. 800 тис., а бюджет розвитку – у розмірі 3,5 млн. Це відповідно на 100 тисяч більше і один мільйон менше, ніж у 2011 році. Основними бюджетонаповнювальними статтями, за його словами, є надходження від оренди і продажу землі. Але це вичерпний ресурс. Тому сільська влада зараз міркує над додатковими джерелами надходжень.
«Сільський бюджет наразі недоотримує повернення податку з доходів фізичних осіб, які працюють на підприємствах, розташованих на території Вовчинецької сільської ради, і це є нашим головним резервом», – каже М.Назар. Серед таких підприємств він, зокрема, назвав супермаркет «Метро», інститут менеджменту та економіки «Галицька академія», АТ «Родон» з його підрозділами та коледж електронних приладів.
Водночас сільський голова Вовчинця поінформував, що у минулому році загальний фонд бюджету вдалось перевиконати на 130%, а невиконання 500 тисяч надходжень до бюджету розвитку, який мав скласти 4,5 млн., компенсувала державна субвенція на суму 1,2 млн. «Аналіз попередніх років так званої фінансової кризи показує, що ми навчилися планувати і формувати бюджети на реальному рівні. Хоча наслідки фінансової кризи, звісно, позначаються на їх виконанні. Водночас ми також змушені збільшувати бюджетні цифри, бо видатки бюджету щороку зростають. Адже ми будуємо, здаємо в експлуатацію і потім маємо утримувати нові соціальні об’єкти», – зазначив М.Назар.

Добірку підготував Іван ГІРАК
Фото Тараса ЯКОВИНА

Переглядів: 988 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]