П`ятниця, 26.04.2024, 01:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 24 » Руді «поцілунки сонечка»
10:31
Руді «поцілунки сонечка»
Тільки-но засвітило невпевнене березневе сонечко, як обличчя багатьох білолицих красунь вкривається кумедними рудими цятками.  Хтось вважає це справжньою окрасою, що підкреслює індивідуальність, для когось – це вада, якої неодмінно слід позбутися, хтось гадає, що це звичайна річ, як колір очей чи структура волосся, а для когось – це містичний знак... А можливо, це просто лагідна посмішка природи?

Веснянки – ознака молодості
«Шкіра кожної людини має певне забарвлення завдяки наявності в її клітинах пігменту. Веснянки (медична назва – ефеліди, що в перекладі з грецької означає «сонячні наліпки») з'являються в результаті порушення пігментного обміну», – говорить дерматолог Олег Волошин. Переважно їхніми власниками стають світлошкірі та рудоволосі жінки. З’являються вони здебільшого на обличчі, рідше – на шиї, руках, грудях, плечах.
«Інколи навесні обличчя вкривається великими жовто-коричневими плямами неправильної форми. Це хлоазми, які називаються «пісочними» або пігментними плямами. Такі плями часто з’являються у вагітних жінок, але навесні вони можуть осипати обличчя молодих дівчат та хлопчиків», – продовжує лікар.
Раніше спеціалісти вважали, що гіперпігментація виникає під впливом ультрафіолетового випромінювання. Сьогодні ж науковцями доказано, що причин для стресу клітин, які виробляють забагато меланіну, досить багато. «Найпоширеніші – генетична спадковість, гормональні зміни, стреси, порушення роботи печінки та шлунково-кишкового тракту, неправильне очищення шкіри, дефіцит вітамінів С, РР, В12 тощо. Крім цього, гіперпігментація може бути просто побічним ефектом боротьби організму з деякими захворюваннями», – запевняє Олег Володимирович. Тому, перш ніж розпочинати війну з ластовинням, необхідно знайти його «коріння». Особливо коли причина криється в захворюваннях внутрішніх органів.

Косметична вада чи шарм?

Під впливом сонячних променів кількість веснянок збільшується. Для боротьби з ними завзяті модниці вдаються до найрізноманітніших методів – пілінгу, шліфування шкіри мікрокристалами, застосовують вибілюючі креми і маски професійного або домашнього виробництва.
Найпростіший і найдієвіший спосіб – ховати своє лице від сонячного проміння під капелюхами та кепками. Косметологи радять всім, хто вразливий до «поцілунків сонця», у весняні дні користуватись сонцезахисними кремами та пудрою.
«Сучасна косметологія пропонує різні хімічні, ультразвукові, лазерні методи очистки лиця. Проте не завжди вони є безпечними. Під час механічної очистки шкіра сильно травмується, а почервоніння після процедури триває досить довго. Тому слід добре подумати перед тим, як погоджуватись», – застерігає Олег Волошин.
Протирання, маски, креми – це скоріше профілактика, а не лікування яскравого ластовиння. Веснянок не можна позбутися зовсім, але їх можна знебарвити.
Корисно вмиватися кислим молоком, адже саме молочна кислота ніжно відбілює шкіру, на якій веснянки виражені ще слабо. Можна також до ранкової купелі лиця додавати 2-3 г лимонної кислоти. Профілактичні маски роблять з ягід, сік яких має гарний вибілюючий ефект, – калини, червоної смородини, полуниці, а також подрібнених в кашку огірків, тертої картоплі, соків лимона та грейпфрута, листя капусти тощо.
Важливу роль відіграє й правильне харчування. Достатня кількість вітамінів С і РР в організмі знижує чутливість шкіри до сонячних променів. Вітамін С у великій кількості міститься в цитрусових, шипшині, квашеній капусті, а вітамін РР – в печінці, арахісі, сардинах, скумбрії, яловичині.
Лікувати ж веснянки потрібно восени або ж взимку. Влітку їх краще не чіпати, адже можна спровокувати контратаку рудих плям.  
Та, мабуть, найнадійніший спосіб – це психоаналіз. Якщо ви переконаєте себе, що ластовиння – це саме те, що надає вам чарівності і неповторності, тоді залишите його в спокої. До речі, у давнину якраз золотисті цяточки на обличчі були оригінальним атрибутом золотоволосих красунь, яких чоловіки ніколи не оминали увагою.
Мар’яна РИНДИЧ
Переглядів: 901 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]