П`ятниця, 19.04.2024, 09:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Квітень » 24 » ПРЯМА МОВА
10:28
ПРЯМА МОВА

Не ширина вишиванок  на грудях, а інвестиції
стають головним питанням для Івано-Франківська та України


Коли ми говоримо про інвестиційну привабливість держави чи окремого регіону, міста, села, то розуміємо цілий комплекс ознак, що роблять систему комфортною чи ж надто ризикованою для інвестора.
Україна хронічно займає останні місця в усіх світових рейтингах щодо інвестиційної привабливості. У нас одні з найкорумпованіших суди, контролюючі та правоохоронні органи, у нас чи не найскладніша та найзаплутаніша податкова система в світі, наша бездуховна влада мотивована не на служіння людям та державі, а майже виключно на власні «хапальні рефлекси»... Маємо масу прикладів, що підтверджують ці негативні рейтинги – від всеукраїнських «золотих батонів» до відомих корупційних скандалів місцевого рівня.
 І, безсумнівно, наш Майдан виник як всенародний зсув для зламу цієї дикунської системи егоїзму та несправедливості. Корумпованість, казнокрадство, нелюдяність, несправедливість, хамство з самого верху і аж до влади на місцях – це ознаки системи, яку ми повинні зламати в пам’ять про наших героїв…

Інвестиції. Україна  та досвід Грузії
Фінансисти називають гроші «кров’ю економіки». Якщо у фінансовій системі країни брак грошей, наступає знекровлення зі всіма відомими наслідками. Тому всі країни і всі регіони зацікавлені в інвестиціях, котрими наповнюються незримі для обивателів фінансові судини економічних «організмів». Для хворих і послаблених економік інвестиції стають головним інструментом одужання. На відміну від кредитів, інвестиції діють на економіку комплексно – створюють робочі місця, стимулюють наповнення бюджету та соціальних фондів, розвивають інфраструктуру, розширюють «поле можливостей» для пересічних людей.
В теперішній ситуації Україна гостро потребує інвестицій. Не кредитів, котрі прийдеться віддавати нашим дітям і онукам, а саме інвестицій, на яких можна впевнено будувати майбутнє.
Для того, щоби гроші приходили в Україну, необхідно створити сприятливий інвестиційний клімат. Потрібно прийняти низку законів, які б сприяли довірі інвесторів, в першу чергу інвесторів солідних, які б робили в нашу економіку «довгі» інвестиції – на багато років наперед. Адже «швидкі» інвестори прибігають до нас лише за легкими заробітками, а «довгострокові» приходять працювати на десятиліття, якщо не назавжди.
В тому нам може допомогти досвід Грузії, де після 2006 року вдалось створити привабливий для серйозних світових інвесторів клімат. В Україні треба йти за «дорожньою картою», розробленою урядом Саакашвілі. Потрібно встановити прозорі та необтяжливі правила ведення бізнесу, чесної конкуренції, зміцнити юридичний захист інвестицій, звести до мінімуму корупцію у судочинстві, викоренити метастази «телефонного права», обмежити право чиновника «дозволяти чи не дозволяти» на власний розсуд.


Як зробити Івано-Франківськ та Карпати комфортними для інвестора
Ми із командою «Буковеля», маючи немалий досвід інвестиційної діяльності, вже напрацювали і пакет пропозицій та законопроектів, які дозволять перетворити Україну із «зони ризику» для інвесторів в економіку, що динамічно розвивається.
Також в нас є чітке, базоване на досвіді, розуміння щодо розвитку Карпатського краю та його столиці – міста Івано-Франківська.
Поки Крим залишається окупованим (і фактично виведеним за межі глобальної економіки), чи не найпривабливішою інвестиційною туристичною зоною України стає наш Карпатський край. На це є наступні причини:
1. Рекреаційна зона Карпат є унікальною для Європи та України. Тут протікають найчистіші (поки що) на континенті річки, збережена флора і фауна, включно з реліктовими пралісами, які ніде більше, окрім Карпат, у Європі не збереглись;
2. Західна Україна не лише розташована близько від європейських кордонів, але й дружньо налаштована до ЄС. Галичани за своєю ментальністю не відрізняються від мешканців Центральної Європи і з ностальгією згадують перебування краю у спільному з іншими народами європейському домі – Австро-Угорщині;
3. У нас спокійно, люди налаштовані працювати, заробляти гроші, завжди раді мирним гостям;
4.  Цінова ситуація сприяє туристам як з невисокими, так і середніми фінансовими можливостями.
Головною проблемою Прикарпаття в цілому й Івано-Франківська зокрема залишається слабкий розвиток інфраструктури. Дороги потребують не просто ремонту, а капітальної реконструкції згідно з нормативами ЄС. Необхідно також будувати нові об’єкти: траси, пішохідні доріжки, мости, мережі освітлення та енергопостачання. Все це потребує навіть не сотень мільйонів, а декілька мільярдів євро.
А ще це потребує «політичної волі», планів та стратегій розвитку місцевої влади. І саме з стратегією та плануванням найгірша ситуація в області – саме в обласному центрі. За останні роки ми не помітили жодного адекватного комплексного плану розвитку міста, жодного проекту розвитку конкретної галузі міської господарки… А приклади якісного місцевого самоврядування таки є – скажімо, коли ми звертаємо наші погляди на сусідній Львів, то всіх івано-франківців, напевно, охоплює почуття «білої заздрості»…


В чому запорука швидкого розквіту Івано-Франківська?
Ми повинні залучити інвестиції зі всіх можливих джерел. Враховуючи бідність розкраденої попередніми урядами держави, наголос треба робити на приватних інвестиціях, як з європейських країн, так і внутрішніх.
На рівні Верховної Ради потрібно негайно прийняти пакет цивілізованих інвестиційних законів, які б передбачали цільовий захист інвесторів, готових вкладати свої капітали у розвиток карпатського туризму
Необхідно також місцевій владі від балаканини переходити до конкретних дій, розробки конкретних (а не надуманих та порожніх за змістом, подібних на так званий «Хриплинський промвузол») інвестиційних пропозицій, створення системи сприяння інвестору на місцевому рівні, наприклад формування Ради інвесторів Івано-Франківська – майданчика, на якому підприємці могли б напряму формувати свої питання до влади.
Такий пакет – запорука швидкого розквіту Івано-Франківська. У випадку зацікавленості солідних інвесторів Прикарпаттям, його адміністративна столиця стане одним із найбільш фінансово насичених обласних центрів України в розрахунку на одного мешканця. В місті й навколо нього з’являться не лише нові готелі і кафе, але й відділення банків, магазини, автозаправки та автостоянки, СТО, розважальні заклади, музеї, культурні осередки.
Все це дасть не лише роботу мешканцям міста, але й сприятиме загальному поступу цивілізації, перетворенню Івано-Франківська на ошатне й заможне європейське місто. І це зовсім не фантастика, а реальні плани, які вже сьогодні лежать на столах регіональних «капітанів бізнесу». Справа за законодавцем і за місцевою владою.
В найближчий час в українському парламенті прийматимуться доленосні для нашого краю рішення. Прикарпаття повинно мати своїх повноважних послів у Верховній Раді. Людей, які боротимуться не за партійні інтереси за наказами далеких від нас столичних партійних, політичних та владних небожителів, а за вирішення реальних проблем Івано-Франківська і нашого краю.
Прикарпаття чекає на інвестиції. Коли інвестиційний «фінансовий дощ» піде, вдячна карпатська земля відповість зростанням економіки, культури, цивілізаційним розвитком.
 Я не просто вірю у це. Я готовий працювати, щоби наблизився той «час інвестицій», якого небезпідставно зачекалось Прикарпаття.
Олександр ШЕВЧЕНКО,
депутат Івано-Франківської обласної ради, директор ТК «Буковель»

Переглядів: 667 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]