Субота, 20.04.2024, 16:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 3 » ПОЛІТИКА
11:47
ПОЛІТИКА
Нові партії збільшують рейтинги довіри
Згідно з опитуваннями, Кличко і Королевська потрапляють у парламент


Головна сенсація останніх опитувань Центру імені Разумкова – зростання підтримки «нових політиків», в той час як «старі партії» демонструють набагато скромніші результати. Політологи пояснюють, що «нові обличчя» відповідають масовим запитам українського виборця на оновлення і якісно нову політику. І застерігають, що високий результат – це аванс довіри виборців, який ще потрібно закріпити.

Отже, згідно з опитуваннями, об'єднаний список «Фронту змін» і «Батьківщини» обганяє Партію регіонів. Якби вибори проходили в цю неділю, бютівці на чолі з Яценюком набрали б 19,6% опитаних або 26,8% тих, хто має намір піти на вибори, у той час як для Партії регіонів показники складають лише 16,6% і 23,3% відповідно. Якщо говорити об'єктивно, простого злиття електорату і стрімкого зростання рейтингу списку на чолі з Яценюком не відбулося. І це логічно: в 2010 році багато виборців голосували за Яценюка як за «третю силу», бо не хотіли голосувати за Януковича або Тимошенко. Тепер же, побачивши його союз з БЮТ, такий виборець переорієнтувався на політиків, які відповідають його запиту на прихід у політику «нових облич», які стали б альтернативою як влади, так і опозиції. На їхньому фоні результат комуністів становить 5,5% (5,7% йдуть голосувати), а «народники» Литвина зі своїми 1,1 (1,6%) взагалі мають лише примарні шанси потрапити знову у парламент.
А ось результати «УДАРу» Віталія Кличка, а особливо партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» (що під нинішньою назвою існує всього місяць) стали справжньою сенсацією. Якщо готовність проголосувати за Кличка виявили 8,5% виборців (або 10,1% йдуть на вибори), то Королевську сьогодні підтримують 4% опитаних і 5,4% тих, хто йде на вибори, що дозволяє говорити про те, що вона долає бар'єр у Раду. Демонструють динаміку і радикали зі «Свободи» Олега Тягнибока, у яких 3,9% (і 5,7%), а також Анатолій Гриценко і його «Громадянська позиція» з 2,3 і 2,9%, відповідно.
Стрибок рейтингів Кличка і Королевської – результат потрапляння цих політиків в очікування українського виборця щодо приходу в політику «нових облич», які б якісно відрізнялися від традиційних українських політиків і партій. Саме із запитом на політиків «нової хвилі» пов'язували успіх Тігіпка і Яценюка на президентських виборах 2010 року. Опитування Центру Разумкова свідчать, що ніша «нових сил» активно розвивається і є перспективною в розрізі майбутніх виборів у Раду восени 2012 року.
Причин тому декілька. По-перше, український виборець втомився від традиційних політиків, що представляють владу і опозицію, – про це говорять низькі показники довіри як до влади в цілому, так і до президента, уряду, а особливо Верховної Ради. За минулі 10 років партії та обличчя влади і опозиції кілька разів мінялися місцями. І ось тут виявлялося, що, незважаючи на різні кольори прапорів і гасла, при владі вони поводять себе практично однаково. Майже всі без винятку виявилися забруднені в корупційних скандалах, зраджували сподівання своїх виборців і не виконували обіцянок. У «нових облич», навпаки, є певний кредит довіри з боку виборців, оскільки їх політична біографія чиста.
По-друге, влада і опозиція сьогодні демонструють, що вони готові сперечатися один з одним через статус російської мови або інших віртуальних тем. А от з такими проблемами, як безробіття, зростання цін, інфляція, низова корупція в міліції або лікарнях простому українцеві доводиться розбиратися самому. «Нові обличчя», навпаки, демонструють свою націленість на конструктив, пропонуючи механізми для вирішення проблем. Приміром, на даний момент тільки Наталія Королевська презентує по регіонах країни проект своєї економічної програми «Нова економіка – нова країна». Більшість же політиків воліють відмовчуватися щодо того, які перетворення вони готують для української економіки, котра переживає важкі часи, у майбутньому.
На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, результати дослідження показали, що в українському політикумі почалося формування серйозного впливу нових політичних сил, що підтверджує існування запиту не тільки на «старих політиків».
«Українські виборці вже втомилися від одноманітної присутності одних і тих же персонажів в українській політиці – або з боку влади, або з боку опозиції, які просто по черзі мінялися один з одним упродовж 6-7 років. Тому зараз колосальний запит на нові сили, з них дві мають шанси пройти до ВР. Перш за все, це УДАР Віталія Кличка і «Україна-Вперед!» Наталії Королевської, – зазначає політичний експерт. – Це свідчить про те, що в парламенті будуть, як мінімум, дві нові політичні фракції, які будуть представляти два нових сегмента українського суспільства».
Зліт рейтингу Королевської, який і став, мабуть, найбільш вражаючим ривком в українській політиці, політологи пояснюють її потужною інформаційною кампанією і активною роботою в регіонах.
«Безсумнівний успіх політичної сили, пов'язаної з ім'ям Наталії Королевської, говорить про те, що вона впритул підійшла до подолання 5%-го бар'єру, – зазначає керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов. – Цей результат пояснюється, по-перше, найбільш потужною серед політичних сил медійною кампанією, яку сьогодні веде Наталія Королевська, а також її активною роботою в рамках регіональних турів, які, на відміну від інших політиків, Наталія Королевська також веде дуже і дуже активно».
Сергій Дутка
Переглядів: 831 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]