Субота, 20.04.2024, 00:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 15 » ПОЛІТИКА
12:19
ПОЛІТИКА
Олександр Сич:
«Тарас Шевченко – це символ, геній і дух України!»


9 березня в Івано-Франківську відбулися заходи з нагоди відзначення 198-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, участь в яких взяла й місцева  «Свобода».
Урочистості розпочалися ходою до пам’ятника Кобзарю, де й відбулося віче. Мітинг розпочався з панахиди, яку відправили священослужителі традиційних українських церков. Опісля слово мали представники влади та громадськості.
Голова Івано-Франківської обласної ради, очільник обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич підкреслив, що Шевченко – це ідентифікатор української культури та гідності.


«Тарас Григорович Шевченко – це наш символ, геній і дух. Які б часи не були: чи то царська імперія, чи то Радянський Союз, чи то сучасність – Шевченкове слово завжди актуальне. Його шанують усі і всюди. Кожен із новітніх «геростратів», які намагаються піддати сумніву його велич, насправді чинить ворожу справу – нищить символ, нищить основу українського світогляду. Найбільша заслуга Кобзаря – це те, що він пробудив українців, звертаючись до славного минулого: гетьманщини, козаччини, фольклору,  того, що є нашою гідністю.   Очевидно, сьогодні нам бракує тої гідності. Адже часто доводиться чути: «а яке має значення: маємо ми власну історію чи не маємо, шануємо себе як націю чи ні, розмовляємо українською мовою чи ні, головне, щоб наш товар продавався у світі». Товар в світі також має національне лице. Коли кажуть «макарони», то розуміють – Італія, «шампанське» – Франція. Тому навіть такі речі, як виробництво і товар у світі, повинні мати національне лице. І наші сьогоднішні «герострати», що нищать українське лице, нищать українську історію, насправді нищать гідність. Якщо нині на урядовому вищому рівні виводять уроки історії зі школи, зменшують кількість уроків української мови та літератури, то це говорить про цілеспрямований курс, кардинально протилежний ідеям Кобзаря, ідеям української гідності.  Я закликаю усіх не тільки вшановувати Тараса Шевченка в його день народження, але й читати щоденно. Колись в українській хаті мало бути обов’язково  три речі: ікона, Біблія і «Кобзар» Шевченка. А чи всі зараз мають в хаті «Кобзар»? А  якщо маємо, то чи читаємо?.. В творах Шевченка ми знайдемо шляхи до відповідей на питання сьогодення. Адже він писав про Україну, ревно захищав національну гідність. Тому треба брати приклад, бо нас б’ють, топчуть і заявляють, що оборонятися, захищати свою честь не можна, бо це занадто радикально і націоналістично, що теперішньою владою розуміється не інакше, як фашизм і шовінізм.  Але боятися власної гідності, це означає визнати, що ти раб. Тому черпаймо натхнення з творів Кобзаря і шукаймо відповідей», – закликав  Олександр Сич.
За інформацією прес-служби ВО «Свобода»
Переглядів: 716 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]