Субота, 20.04.2024, 00:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 16 » ПОГЛЯД
10:49
ПОГЛЯД
Новий рік для української економіки

У минулому році Президент України Віктор Янукович уклав вигідні для України домовленості з Російською Федерацією, у результаті яких Україна отримала суттєву знижку на газ, кредит і можливості для розвитку стратегічно важливих галузей для економіки.

2013-й – рік ризику і перемог

Минулий рік пройшов під знаком зовнішньополітичних переговорів. Куди рухатися, що підписувати, які наслідки це матиме для економіки України – ось які питання були на порядку денному протягом всього року. Експерти у геополітиці заспокоювали «гарячі голови», які хотіли, аби Україна прямо у 2013-му хоча б якось приєдналася до ЄС, що геополітичний вибір – це не питання одноразового «так» або «ні», це складне балансування на межі «партнер»/«конкурент». Кожна держава, або наддержавне об’єднання (такі як Європейський або Митний союзи) намагаються задовольнити інтереси власної країни, об’єднання, простіше кажучи, на зовнішньополітичній арені всі – егоїсти. Україна віддавна – на перехресті двох таких великих егоїстів, і не бути з’їденою у даній ситуації – вже досягнення, а домогтися свого – вважайте, героїзм.
Умови МВФ передбачали девальвацію національної валюти на 25%, підвищення внутрішніх цін на газ на 80% загалом, у тому числі – 40% одразу, замороження соціальних виплат, пенсій і зарплат для балансування бюджету. Крім того, минулого року Україна виплатила МВФ транш у 6 млрд. доларів, покриваючи колишні запозичення, і це суттєво послабило українську економіку. На 1 грудня 2013 року золотовалютні резерви Національного банку України склали 18,79 млрд. доларів, а з початку 2013 року знизилися на 23,45%, або на 5,75 млрд. доларів. Резерви НБУ в іноземній валюті знизилися до 17 млрд. доларів, що нижче критичного рівня міжнародних валютних резервів (30 млрд. доларів – норма, 25 млрд. доларів – мінімум). Ситуація для економіки була критичною. Мало того, із середини серпня суттєво страждало українське виробництво. За словами Урядового уповноваженого з питань співробітництва з РФ, державами-учасницями СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна, 48 вітчизняних стратегічних підприємств було внесено до «профілю ризику». Зокрема, тільки у трубопрокатній галузі зупинилися або скоротили завантаження потужностей чотири заводи включно з найсучаснішим плавильним комплексом «Дніпросталь». Під загрозою звільнення опинилися 18 тисяч робітників.
Товарообіг між Україною і Росією за вісім місяців 2013 року впав на 25%, що стало потрясінням для української економіки. Країни Митного союзу в цей час готувалися до появи на їх кордонах транзитних європейських товарів, що хлинули б через Україну в разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді.
Не маючи практично жодних козирів у руках, Президент Віктор Янукович зміг зіграти у «велику шахівницю» і підписати ті домовленості, які дають українській економіці можливість максимально розвиватися і не ставлять під загрозу зарплати і соціальні виплати людей.

Україна-Росія: основні сфери співпраці
У результаті Московських домовленостей було вирішено, що, перш за все, необхідно відновити двосторонню торгівлю між Україною і Росією, від зниження якої страждала як українська, так і російська економіка. Крім того, було вирішено поліпшити умови доступу товарів на взаємні ринки. Головування України у СНД у 2014 році дозволить вивести ці домовленості на більший ринок СНД.
Віктор Янукович заявив, що Україна та Росія визначили низку завдань, які в майбутньому допоможуть прискорити реалізацію інфраструктурних і високотехнологічних проектів. За словами глави держави, передусім це стосується сфер авіа- і суднобудування, атомної енергетики, ракетно-космічного комплексу. «Йдеться, зокрема, про завершення випробувань літака АН-70 і прийняття за їх підсумками рішення про спільне серійне виробництво, а також про узгодження дій з організації фінансування будівництва транспортного переходу через Керченську протоку», – заявив Президент.
У суднобудуванні здійснюватиметься формування узгоджених єдиних науково-технічних і технологічних підходів, розвиток наукових зв'язків, розробка обладнання та комплектуючих відповідно до вимог сучасних міжнародних стандартів. Це будуть конкретні проекти, за якими планують будувати кораблі для російського та українського флотів. Для України це інвестиції у більш як 4 млрд. доларів тільки у суднобудівний комплекс, розвиток якого дасть можливість відновити вітчизняний флот і збільшити кількість кваліфікованих робітників. Це дуже важливо, перш за все, для півдня України – Херсона, Одеси, Миколаєва, Криму. Ці регіони зможуть активніше розвиватися, а люди матимуть роботу.
Домовленості, досягнуті між Україною і РФ, дадуть можливість реалізовувати проекти в космічній сфері – «Морський старт», «Наземний старт», програми «Дніпро», кооперації українських і російських підприємств при виробництві космічних апаратів наукового призначення і перспективних ракетоносіїв, виробництві навігаційної апаратури і обладнання навігаційно-інформаційних систем. У перспективі – проекти з будівництва інших ракет, супутників, а також з реалізації інших послуг – зв'язок, метеорологія, сільське господарство, екологія, оборона тощо. Це дасть можливість Україні відновити колишню славу космічної держави.
Пропонується продовжити заходи з організації в Україні виробництва ядерного палива для реакторів ВВР-1000, завершити спільне будівництво двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Це дасть можливість залучити інвестиції та здійснювати співфінансування вже узгоджених спільних проектів у такій пріоритетній базової галузі, якою є для України енергетика. Йдеться про такі проекти, як будівництво Канівської ГАЕС, розширення Каховської ГЕС, завершення будівництва другої черги Дністровської ГАЕС, будівництво підприємств на основі Новокостянтинівського родовища уранових руд, Ташлицької ГАЕС та в цілому енергетичного комплексу Південноукраїнської АЕС, заводу з виробництва ядерного палива за російськими технологіями. Ці технології максимально сумісні з технологіями, які застосовуються в Україні, мають спільні витоки – радянські розробки в атомній енергетиці. Разом з переговорами про розвиток атомної енергетики в Україні було підписано Міжурядову Угоду про обмін інформацією у сфері ядерної та радіаційної безпеки та оперативне оповіщення про ядерну аварію.
Галузі, які отримали пріоритетність для співпраці з Росією – суднобудування, літакобудування, ракетно-космічна промисловість, ядерна енергетика – наукоємні галузі, стратегічно важливі для нашої країни. Залучення російських інвестицій значно пришвидшить процес їх розвитку.

Прогноз на 2014 рік

Підписання домовленостей з Росією нормалізувало грошово-кредитний рейтинг України. За словами Валерія Мунтіяна, міжнародні валютні резерви поповнилися на 3 млрд. доларів, або на 17% протягом двох діб після підписання угод. За словами експертів, інвестори позитивно сприйняли результати домовленостей Віктора Януковича в Москві.
За словами Президента України Віктора Януковича, «Досягнуті з Російською Федерацією домовленості дають можливість інноваційного оновлення економіки України та продовження її модернізації».
Важливим джерелом модернізації економіки є зниження ціни на російський газ до 268,5 долара за тисячу кубічних метрів. За прогнозами, це дасть економію для держбюджету України у 12 млрд. грн, а для промисловості – 10 млрд. грн. Це потужний ресурс, який і промисловість, і держава витратить на створення нових робочих місць, розвиток і осучаснення вітчизняної промисловості.
Нижча ціна на газ дозволить знизити тарифи на тепло для населення. Прем’єр-міністр України Микола Азаров відзначив, що «Українсько-російські домовленості, досягнуті у Москві, дозволили зняти найгостріші ризики для української економіки».
Кабінет Міністрів рекомендував місцевим органам влади переглянути тарифи на опалення і гарячу воду відповідно до цін на газ, встановленими Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Також Кабмін рекомендував встановити для деяких категорій споживачів такі максимальні ціни на газ: для промисловості – до 3113 грн. за 1 тис. кубометрів, для бюджетних організацій – до 2448 грн. за 1 тис. кубометрів, для підприємств комунальної теплоенергетики – до 1309,2 грн. за 1 тис. кубометрів. Таким чином, ціни на газ для промислових підприємств знижуються на 10%, для організацій, що фінансуються з бюджетів, – на 29,2%. За словами експерта з енергетики Валентина Землянського, завдяки підписанню українсько-російських домовленостей Україна отримує унікальний шанс провести модернізацію житлово-комунального комплексу і теплової енергетики, не підвищуючи ціну на газ і тепло для населення.
Експерти прогнозують, що завдяки Московським домовленостям Президента Віктора Януковича ВВП України зросте на 1-1,5% вже у 2014 році. На фоні скорочення виробництва у другій половині 2013-го року, політичної нестабільності, глобальної економічної кризи – це дуже хороші показники. Співпраця між Україною і Російською Федерацією – шанс для вітчизняної економіки стати більш сильною.
Наталія КОВАЛЬ
Переглядів: 824 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]