Четвер, 28.03.2024, 13:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 31 » ПОГЛЯД
11:23
ПОГЛЯД
Віктор Медведчук:
«Наша мета проста  і зрозуміла»
Для чого Віктор Медведчук повертається у велику політику



«Своєю суспільно-політичною діяльністю я маю намір домогтися того, щоб громадяни могли впливати на рішення влади з ключових питань життя країни», – пише в своїй статті для «АіФ» Віктор Медведчук, ініціатор Громадського руху «Український вибір».

Право на владу

Давайте подивимося правді в очі. Політика, яка систематично проводиться українською владою протягом багатьох , не відображає позиції звичайних громадян. Цілий ряд питань (таких, наприклад, як зовнішньополітичне і зовнішньоекономічне позиціонування країни, зміна форми державного правління з парламентсько-президентської на президентську, боротьба з чиновницьким свавіллям і корупцією, купівля-продаж земель сільськогосподарського призначення, статус російської мови і чимало інших) вирішуються без урахування думки громадян. Більш того, як свідчать дані соціологічних досліджень, найчастіше всупереч думці більшості українців.
Я не хочу повторення подій осені-зими 2004 року, тому що вважаю їх не проявом усвідомленого прагнення до свободи і демократії, а наслідком боротьби за владу всередині політичної та фінансової еліти. Трагізм ситуації полягав у тому, що на той момент одна частина еліти, яка тоді перебувала в опозиції (по суті вона була не «опозицією», а «фрондою»), для приходу до влади використовувала зовнішню підтримку і вправно маніпулювала незадоволеністю значної частини суспільства існуючим станом справ.
В результаті влада в країні змінилася, а от стан справ, який викликав невдоволення людей, залишився колишнім і значно погіршився. Як наслідок – люди розчаровані і шукають більш реальні виходи із ситуації, що виражається у зростанні підтримки радикалів, з одного боку, і готовність слідувати за популістськими політиками – з іншого.
Чергова зміна влади не змінить ситуацію на краще. Майбутні вибори до Верховної Ради нічого не змінять. Не складно передбачити, що в результаті марних спроб змінити ситуацію на краще ми станемо свідками нового сплеску соціального невдоволення і ще не відомо, які форми воно прийме. У будь-якому випадку постраждає рядовий громадянин.
Саме тому я, якщо хочете, "граю" на випередження. Вони хочуть у черговий раз використовувати народ у своїх політичних і не тільки політичних цілях. Я хочу, щоб народ сам використовував своє законне право на владу. Міняти потрібно не осіб, які перебувають при владі, а саму систему влади або, точніше, – систему відносин влади і суспільства.

Окупанти Уолл-стріт
Не секрет, що сьогодні в Україну суспільство і політичні еліти (а також фактично злилися з ними бізнес-еліти) живуть у паралельних світах, окремо один від одного. Але було б помилкою стверджувати, що це особливості тільки нашої, української, демократії. Або «недосконалої демократії». Така ситуація характерна не тільки для багатьох так званих пострадянських країн, але і в тій чи іншій формі притаманна для країн т. зв. розвиненої демократії. Еліта завжди прагне максимально обмежити вплив громадян на владу. Роль останніх фактично зводиться до того, щоб раз на кілька років опустити виборчий бюлетень в урну. Так що не дивно, що в багатьох країнах зростає громадянське невдоволення таким станом справ.
Один з яскравих прикладів –рух «Окупуй Уолл-стріт». Його учасники виступають проти ситуації, що склалася, коли найважливіші фінансово-економічні питання, що безпосередньо стосуються кожного громадянина, вирішуються елітами без участі самих громадян. А діюча система не дозволяє змінити ситуацію (буквально днями ми були свідками цього). Я маю на увазі вердикт американського суду (найнезалежнішого суду в світі!), згідно з яким якийсь високопоставлений менеджер відстояв своє право отримати в якості річного бонусу (винагороди за гарну роботу) більше 20 млн. доларів. І це при тому, що в результаті його дій акціонери цього банку втратили більше мільярда доларів.
Політики, партії, інститути влади необхідні. Але вони недостатні. Необхідно надати самим громадянам можливість безпосередньо впливати на прийняття ключових державних рішень, рішень, які безпосередньо впливають на їх долю.

Настрій на зміни

Якими б ідеальними не були політики, сьогодні система влади ніяк не мотивує їх діяти в інтересах «загального блага», а, навпаки, стимулює домагатися виключно власних цілей, діяти виключно в своїх власних інтересах. Якщо політик чи високопоставлений чиновник не діє в цих координатах, система його викидає як «профнепридатність». Тому ніщо не замінить громадянської участі, а воно можливе тільки за умови, коли будуть створені механізми, що дозволяють суспільству безпосередньо впливати на прийняття рішень влади з найбільш важливих питань. Одним з таких механізмів є, зокрема, референдум.
Я прекрасно віддаю собі звіт в тому, що самі політики не зацікавлені, щоб створювати ці механізми, інакше той же закон про національний референдум вже багато років тому був би прийнятий в новій, відповідній сучасній правовій реальності, редакції.
Тому в рамках громадського руху «Український вибір» ми маємо намір чинити тиск на владу, щоб необхідні законодавчі зміни були прийняті. Для мене є вкрай важливим завданням в рамках нашого руху створити можливості для вільної демонстрації волі людей. Владу необхідно змусити рахуватися з громадянами, їх думкою, їх проблемами. При цьому форми і методи такого «примусу влади до демократії і законності» можуть бути найрізноманітнішими. Успіх прийде тільки тоді, коли влада побачить всю ступінь серйозності настроїв суспільства, яке хоче реальних змін. Я знаю одне: розвинене громадянське суспільство можливе тільки там, де серйозна громадянська активність. Наша мета проста і зрозуміла: розбудити цю активність і об'єднати українських громадян в громадянське суспільство, яке ніколи не дасть себе образити.

Віктор МЕДВЕДЧУК, 
 ініціатор громадського руху «Український вибір».
«Аргументи і Факти» від 25.05.2012 р.


ПРОГРАМНІ  ПОЛОЖЕННЯ

«Український вибір» опублікував свій маніфест

Основні пропозиції документа – відновлення парламентсько-президентської форми правління і прийняття закону про референдум.
На думку авторів маніфесту, одна з головних проблем в тому, що Україна до цих пір не входить в список країн, де поширене вільне волевиявлення громадян (референдуми). У нас стало нормою, що влада змінює Конституцію, переписуючи Основний Закон під президента. Плюс накопичилося чимало стратегічних питань, на які політики поки не знайшли чіткої відповіді: статус російської мови, європейська інтеграція, вступ до СОТ, Митний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном, земельна реформа і т. д.
Тому «Український вибір» у своєму маніфесті пропонує розробити і прийняти закон «Про всеукраїнський і місцевий референдум за народною ініціативою», який би закріпив право кожного жителя безпосередньо впливати на вирішення ключових питань в країні. Представники організації посилаються на ст. 5 Конституції, в якій говориться: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи влади та органи місцевого самоврядування».
Зокрема, на всеукраїнському референдумі, на думку представників «Українського вибору», повинні вирішуватися такі питання, як розпуск парламенту, відставка уряду, припинення повноважень складу суддів Конституційного та Верховного судів. На місцевих референдумах – вирішення соціально-економічних питань, розпуск рад усіх рівнів, звільнення від займаної посади мерів, селищних і сільських голів.
У своєму маніфесті рух також пропонує відновити парламентсько-президентську форму правління, за якої Верховна Рада формує уряд, контролює його роботу, призначає та звільняє з посад керівників правоохоронних органів. Серед інших пріоритетних питань: турбота про здоров'я нації, гідні зарплати, створення нових робочих місць, високий рівень освіти, боротьба з корупцією, право на двомовність і друге громадянство.
Автори маніфесту впевнені, що прийняття закону «Про всеукраїнський і місцевий референдум» – питання часу. Поки ж громадський рух збирається впливати на владу за допомогою інших механізмів. «Ми будемо проводити круглі столи, дискусійні клуби за участю експертів, учених, журналістів, – обіцяють в «Українському виборі». – Будемо проводити громадські експертизи рішень органів влади і місцевого самоврядування, публікувати інформаційно-аналітичні матеріали про їх діяльність, факти протиправних дій влади чиновників, організовувати публічні заходи і протестні акції, які повинні змусити владу зважати на інтереси громадян та їх законні права».

 «Аргументи і Факти» від 25.05.2012 р.

Переглядів: 836 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]