Забракували 34% молочної продукції та 40% нафтопродуктів
Впродовж 2013 року фахівці випробувального центру ДП «Івано-Франківськстандарт-метрологія» здійснили дослідження 2328 зразків харчової та промислової продукції.
Загалом, вимогам нормативної документації не відповідав 131 досліджений зразок, що становить 6% від загальної кількості перевіреної продукції. Зокрема, серед забракованої харчової продукції – ковбасні вироби, молочні продукти, хліб, овочі, горілка. Не відповідали нормам (за якісними показниками та показниками безпечності) перевірені зразки зошитів, гірлянди, електрочайники, будівельні матеріали. Як стверджують у ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», найістотніші невідповідності якісних показників виявлено серед досліджених зразків нафтопродуктів та молочної продукції. Зокрема, зі 172 досліджених зразків нафтопродуктів забраковано 24 % бензину (16 зразків з 68) та 50% зразків дизельного палива (52 зразки зі 104). Найчастіше нафтопродукти не відповідали вимогам стандартів за масовою часткою сірки, бензолу та детонаційною стійкістю, тобто тими показниками, які безпосередньо визначають якість палива та його ефективність і безпечність використання для транспортних засобів. За результатами випробувань 41 зразка молочних продуктів (масла солодковершкового, сметани) забраковано 34% досліджуваних зразків через недопустиму наявність в них рослинного жиру та занижену масову частку жиру. Більшість забракованої продукції надійшла на дослідження від Інспекції з питань захисту прав споживачів в Івано-Франківській області, інших контролюючих органів і була вилучена у торгівельних мережах Івано-Франківщини та західного регіону як сумнівна, або така, що реалізовувалась без відповідних супровідних документів.
|