Четвер, 18.04.2024, 17:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 10 » НАСАМПЕРЕД
11:03
НАСАМПЕРЕД
Під знаком «цифри»

Чергова технічна революція сколихнула суспільство – повідомлення про перехід телебачення на цифрове мовлення не сходить з уст пересічних українців. Усіх цікавить, що таке цифрове телебачення, але ніхто достеменно не знає, як воно відіб’ється на самих споживачах та їхніх гаманцях.

Панікувати не варто

Ваші друзі чи знайомі навряд чи зможуть розповісти вам про те, що це за новий вид телебачення. Зрештою, пересічному любителеві телевізора важливо знати тільки деякі споживацькі моменти, а не всю кухню нового процесу. Панікувати не варто, заспокоюють у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення. Як таке цифрове телебачення вже існує і це не якась вигадка чи фікція.
Частина телевізійних каналів уже зараз ведуть своє мовлення паралельно – в аналоговому та цифровому форматах, а споживачі навіть про це не здогадуються.  Якби не масова реклама цифрового телебачення та пропагування нової, кращої якості зображення, хто зна, чи звернули б українці увагу на те, що в країні щось кудись переходить. Втім, за словами представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області Ігоря Маслова, люди не залишаться без інформації. Повністю Україна перейде на цифровий формат орієнтовно з 1 січня 2016 року. До того часу телеканали транслюватимуться паралельно і в аналоговому, і в цифровому форматі. І це дасть можливість усім охочим придбати необхідне обладнання для підключення «до цифри».
«Ми не можемо стояти на місці, якщо Україна позиціонує себе країною, котра рухається в Європу. Тому й не можемо зупинитися на аналоговому телебаченні, коли весь світ переходить на цифрове, – каже Ігор Маслов. – Я не можу сказати, що це дуже легкий чи швидкий процес. Слава Богу, ми йдемо нормальними темпами розвитку. Якщо б ми затягнули цей процес, то не залишилося б частот для українських каналів, їх би розподілили між закордонними телекомпаніями».

Сет-топ-бокс малозабезпеченим
Для того, аби стати щасливим володарем приймача цифрових телеканалів, достатньо тільки одного – придбати сет-топ-бокс. Спеціалісти стверджують, що ці пристрої підійдуть до будь-яких телевізійних антен, навіть маленьких кімнатних. Вже сьогодні в Івано-Франківську у вільному продажі є такі пристрої, вартість яких становить 600-650 гривень. За словами Ігоря Маслова, переживати можуть хіба що ті, в кого чорно-білі чи старі кольорові телевізори, але забезпечити всіх громадян повним комплектом від антени до ресивера чи телевізора не може ніхто.
Держава подбала про сет-топ-бокси тільки для певних категорій населення. Планується, що для отримання безкоштовного сет-топ-боксу малозабезпечені громадяни повинні до 1 липня 2012 року звернутися до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення із відповідною заявою. Зразки заяв та вся необхідна інформація з питань одержання буде оприлюднена на стендах у місцевих органах соціального захисту, на офіційних веб-сайтах Держкомтелерадіо, Мінсоцполітики, місцевих органів влади, громадських організаціях захисту прав інвалідів тощо. До 1 серпня 2012 року Держкомтелерадіо складає на основі заяв списки громадян, яким надаватимуть телетюнери. Після цього розпочнеться доставка пристроїв.
«Запровадження цифрового телебачення є позитивним для всіх, – наголошує Ігор Маслов і каже, що варто пригадати собі початок використання мобільних телефонів. – Будь-яку інформацію треба сприймати нормально і не лякатися її. Цифрове телебачення нове за якістю, кількістю каналів, за наповненням. Можливо, воно потребує невеликих затрат на початку його введення у вжиток, але перегляд каналів є цілком безкоштовним».

В ТV-мовленні Прикарпаття стануться зміни
Із переходом на цифровий формат в мовленні Івано-Франківщини стануться деякі зміни. «В нашій області на сьогодні у цифровому форматі вже є фактично два обласних телебачення. Можливо, це є прецедент. Мені здається, що в жодній області немає двох місцевих обласних телеканалів. У нас це ОДТРК, яка ще тільки працює над створенням саме телевізійної компанії, і ТРК «РАІ» з Бурштина», – каже пан Ігор. – Цілком можливо, що третім обласним цифровим телеканалом буде ОТБ «Галичина», якщо  отримає ліцензію на мовлення, про що буде оголошено вже після травневих свят».
Що ж стосується інших телекомпаній, то вони продовжують працювати в тому форматі, в якому працюють зараз – ТРК «Вежа» у кабельній мережі, а ТРК «3 студія» – до закінчення ліцензії на аналогове мовлення. Що ж буде з телекомпаніями, які вчасно не подбають про отримання ліцензії на «цифру»  або вихід на супутник – здається, зрозуміло кожному.
«Не треба боятися цифрового телебачення, зрештою, у світі це вже не новинка. На крок попереду вже йде так зване інтернет-телебачення, котре дозволяє в будь-який час дивитися улюблені передачі», – стверджує Ігор Маслов.
Людям тепер дають право вибору формату телебачення. Якщо ж у вас за вікном висить красива біла «тарілка» і ви переглядаєте телеканали будь-яких країн світу, вам немає чого хвилюватися – ви є споживачем одного із трьох основних видів телебачення – супутникового. У себе в квартирі ви можете одночасно дивитися як супутникове, так і цифрове та кабельне телебачення, якщо у вас є як мінімум три телевізори. І кожен вид пропонуватиме вам свої канали.
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 995 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]