Четвер, 18.04.2024, 21:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 3 » НАСАМПЕРЕД
13:22
НАСАМПЕРЕД
Почесні громадяни Івано-Франківська

На останній сесії Івано-Франківської міської ради прийнято рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Івано-Франківська» знаковим постатям нашого міста. Це звання є визнанням виняткових заслуг особи перед громадою міста в соціально-економічному, науково-освітньому розвитку, за активну участь у справі відродження та примноження надбань національної культури, у національно-визвольній боротьбі за незалежність України, миротворчу, доброчинну діяльність, наукові і спортивні досягнення, забезпечення обороноздатності держави, зміцнення її безпеки та суверенітету.  Почесними громадянами напередодні 350-річчя з дня заснування Івано-Франківська (Станиславова) стали:

Володимир Васильович Грабовецький (1928 р. н.) –

історик, доктор історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, почесний професор кафедри українознавства Українського державного університету (м. Москва), почесний доктор Ужгородського національного університету, почесний завідувач кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, почесний член 12 наукових і освітньо-громадських товариств.
В. В. Грабовецький – автор більш як 1000 наукових і науково-популярних праць, автор шести опублікованих «Нарисів історії Прикарпаття» та трилогії «Ілюстрована історія Прикарпаття». 50 років досліджував наукову проблему «Карпатське опришківство XVI—XIX ст.» та життя і діяльність легендарного героя України Олекси Довбуша, збираючи історико-літературно-мистецькі експонати, на базі яких відкрив Івано-Франківський державний історико-меморіальний музей Олекси Довбуша. В.В.Грабовецький організував музей історії міста Івано-Франківська та музей кафедри історії України в Інституті історії і політології ПНУ ім. Василя Стефаника.
В.В.Грабовецький створив Прикарпатську історичну школу.
Почесний громадянин 10 міст і сіл Прикарпаття і Львівщини – за написання монографій з історії цих населених пунктів.

Лук'ян Дмитрович Вардзарук (1930 р.н.) –
журналіст і краєзнавець, дослідник доль репресованих краян. З 1995 р. – завідувач науково-редакційного відділу  «Реабілітовані історією» при  Івано-Франківській облдержадміністрації. Автор книги «Їхня зброя – терор, жорстокість, підступність» та збірника нарисів про репресованих Івано-Франківщини «Дорога до безсмертя»; досліджень про Гуцульщину, повстанську столицю Космач та повстанських провідників.
З 2001 р. в Івано-Франківській обласній бібліотеці ім. І.Франка створено «Фонд Л.Вардзарука», куди він передав 800 томів зі своєї бібліотеки.

Роман Михайлович Фабрика (1940 р.н.) –

репортер, заслужений журналіст України, лауреат премії «Золоте перо», обласної журналістської премії імені Богдана Бойка. Десять років працював на Українському радіо, стояв біля джерел Івано-Франківського міського телебачення, автор циклу програм «Вечірній Івано-Франківськ» на обласному радіо.
Два десятиліття Р.М.Фабрика віддав роботі в  Українському національному інформаційному агентстві. Він автор трьох фотовиставок «Америка в Галичині», «Кличуть у гори трембіти», «Лемки: роки і долі». Вийшовши на заслужений відпочинок, Р.М.Фабрика видав дві книги – «Я — репортер» та  «Наодинці зі словом» (остання вийшла буквально кілька місяців тому), у яких зібрані кращі матеріали про долі і життя прикарпатців очима ветерана української журналістики, і які можуть служити підручниками для тих, хто обирає професію репортера. Р.М.Фабрика власним коштом і своїми руками побудував музей родинних професій. У ньому зібрано символи 150 професій його великої родини за останніх 200 років. Такий музей єдиний не тільки в нашому місті, але й в Україні.

ПОСМЕРТНО:
Опанас Іванович Заливаха (1925-2007) –
український живописець, відомий правозахисник-шістдесятник. 

Володимир Теодорович Полєк (1924-1999) –
бібліограф, педагог, кандидат філологічних наук, професор.

Володимир Семенович Войцюк (1930-2010) –
український меценат, педагог.

Мирон Петрович Мицан (1955-2011) –
краєзнавець, історик, заступник міського голови (1998-2002). Один з ініціаторів створення першої в Україні стратегії економічного розвитку міста та області. 

Лідія Іванівна Дмитрів (1949-2009) –
заслужений лікар України.
Переглядів: 947 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]