П`ятниця, 19.04.2024, 22:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 22 » НАСАМПЕРЕД
13:08
НАСАМПЕРЕД
«Вітіна тисяча»
З 1 червня відновляться виплати заощаджень вкладників Ощадбанку СРСР


Довжелезні черги із декількох десятків людей, здебільшого старшого віку. Ця юрба ще від третьої години ночі чатує біля відділення Ощадбанку в очікуванні бодай сьогодні потрапити в приміщення фінансової установи і подати свій пакет документів для реєстрації. Уже вдень черга невпинно зростає, а кількість людей всередині банку така, що декому не вистачає сил, щоби дочекатися своєї черги, записатися чи взяти обіцяну тисячу гривень. Таку картину ми спостерігали чотири роки тому по всій Україні. Бо так виглядала система повернення вкладів.


Ажіотаж, із яким українці кинулися повертати свої кровні фінансові заощадження, згодом назвали «синдромом Ощадбанку». Декілька місяців мороки для пересічних українців, декілька походів до Ощадбанку і вистоювання в черзі, а в результаті – для всіх не вистачило коштів.
Згідно із новими соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича, цього року з 1 червня буде відновлено виплату заощаджень колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР. Керівництво держави переконує, що свої заощадження у розмірі однієї тисячі гривень до кінця року отримають шість мільйонів українців. Зайвою для пересічних українців ця тисяча точно не буде. Втім деякі експерти вважають таку ініціативу Віктора Януковича популістською і нездійсненною.
Ще чотири роки тому виплати заощаджень колишнім вкладникам Ощадбанку в народі отримали назву «Юліна тисяча», проте вже протягом останнього тижня вони трансформувалися у фразу «Вітіна тисяча». Яка доля спіткає цю ініціативу гаранта Конституції? Чи не стане вона черговим піаром перед майбутніми парламентськими виборами?
Прем’єр-міністр України Микола Азаров запевнив, що процедура виплати вкладів має відбутися без додаткових довідок, а «чітко, зрозуміло і без черг». Хоча, можна не погодитися, що черг не буде. Як тільки людям дадуть можливість отримувати свої кровні гроші, ті, навчені гірким досвідом, одразу ж кинуться штурмувати відділення Ощадбанку. На державному рівні для цього необхідна чимала сума – шість мільярдів гривень для шести мільйонів вкладників. І поки вище керівництво держави сушить собі голову, де взяти кошти для виплати вкладникам по тисячі гривень, керівництво Ощадбанку всерйоз задумалося над механізмом здійснення таких операцій. Ледь не щодня проводяться селекторні наради, під час яких вирішуються важливі моменти.
До початку виплат залишається майже два місяці, проте працівники банку ще достеменно не знають, що і як робитимуть, втім запевняють, що впораються. 
«Знаю напевне, що будуть відкриватися додаткові вікна для обслуговування клієнтів там, де цього буде потрібно. Найважливіше наше завдання – ліквідувати черги, які були у 2008 році, бо в інакшому випадку ці черги можуть негативно вплинути на обслуговування клієнтів банку, – каже начальник обласного управління Ощадного банку України Василь Кричук. – Грошей нам вистачить, тим більше, що це  не наша проблема, а проблема держави. Уже найближчим часом ми будемо знати весь механізм виплати вкладів».
У банку кажуть, що цього року виплачуватимуть кошти за дещо іншою схемою. Якщо у 2008 році більшість людей брали готівкою до тисячі гривень, то тепер їм пропонуватимуть пластикові картки. І вже потім кожен власник карточки зможе розпоряджатися своїми коштами так, як вважатиме за потрібне. Керівництво банку запевняє, що їхні працівники вже навчені попереднім досвідом і зможуть впоратися із напливом людей.
Банкіри не заперечують, що в результаті інфляції навіть та тисяча, котру виплачуватимуть цього року, не може порівнятися із тією, котру отримували люди у 2008 році. Що вже казати про вартість тисячі рублів СРСР і вартість тисячі гривень. Нагадаємо, що ще у 1996 році держава брала на себе зобов’язання зберегти та відновити реальну вартість заощаджень та гарантувати їх компенсацію. Перерахунок здійснювався за курсом 1.05 грн. за 1 карбованець.
«Пригадайте, ми навіть вдавалися до того, що перераховували кошти як компенсацію за списання боргів за житлово-комунальні послуги, виплачували людям по 198 доларів. Цього разу все буде інакше – виплати здійснюватимуться виключно в національній валюті», – запевнив Василь Кричук.
Отримати свою тисячу зможуть лише ті, хто не встиг цього зробити чотири роки тому. Тим більше, що тоді виплати тривали всього чотири місяці і припинилися через нестачу коштів. За інформацією керівництва Ощадбанку, в Івано-Франківській області не отримали своїх заощаджень 178 тисяч 356 людей, котрі були зареєстровані у 2008 році. Для цього Ощадбанку потрібно майже 160 мільйонів гривень. Начальник обласного управління банку каже, що це не така вже й велика сума.
«Багато чого ми ще самі не знаємо, а тому й не можемо впевнено сказати, що і як буде. Виплата коштів буде проводитися за віковим принципом. Для цього ще мусить бути прийняте відповідне положення Кабінету Міністрів», – підсумував начальник облуправління Ощадбанку.
Володимир БОДАК
Переглядів: 1273 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]