Четвер, 28.03.2024, 18:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 15 » НАСАМПЕРЕД
13:21
НАСАМПЕРЕД
Шукають і не знаходять
Ні нових перевізників, ні нових автобусів у місті немає


Влада Івано-Франківська не може залучити приватних перевізників для обслуговування затверджених міськвиконкомом постійних міських автобусних маршрутів, які наразі не діють, і немає коштів на придбання автобусів для  комунального підприємства «Електроавтотранс».


Це стало відомо під час пленарного засідання 21-ї сесії міськради. Відповідаючи на  запит депутата Василя Ревчука щодо відновлення роботи  автобусних маршрутів №50 «м-н «Каскад» – аеропорт» та №83 «АС-2 – онкодиспансер» і можливості введення нового автобусного маршруту сполученням «Онкодиспансер – обласна лікарня», начальник відділу транспорту і телекомунікацій департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Юрій Маджуга поінформував, що приватні перевізники відмовились їх обслуговувати через нерентабельність, а коштів на закупівлю автобусів в міському бюджеті на 2012 рік не передбачено. За його словами, наповнюваність пасажирами автобусів маршруту №50 впродовж дня становила 50-70%, маршруту №83 – 50-90%, а для їхньої рентабельності необхідно, щоб наповнюваність перевищувала 75%.
Депутата В.Ревчука така відповідь начальника відділу транспорту, звісно, не задовольнила. Він наголосив, що у своєму запиті також пропонував запровадити новий маршрут сполученням «Онкодиспансер-обласна лікарня», який би пролягав вулицями Дорошенка і Мазепи, щоб мешканцям Опришівців було зручно діставатися до розташованих там лікувально-діагностичних медичних закладів, а про це Ю.Маджуга навіть не згадав. «Відколи перестали їздити автобуси №50 і №83, мешканці мікрорайону Опришівці не можуть добиратися до поліклініки на вулиці Чорновола, а до лікарні на Мазепи їм завжди треба було йти пішки. Тому я й пропонував відкрити новий маршрут по Дорошенка-Мазепи», – пояснив народний обранець.
Свого колегу підтримав ще один депутат від Опришівців Ярослав Бачкур. І невідомо чим би це все завершилось, якби у дискусію не втрутився міський голова Віктор Анушкевичус. Твердження начальника відділу транспорту, що мікрорайон Опришівці є малонаселеним і автобусних маршрутів там, мовляв, й без того вистачає, мера теж не переконало. Тому В.Анушкевичус прямо на сесії міськради доручив керівництву відділу транспорту і телекомунікацій та департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку ще раз додатково опрацювати ці питання. «Подивіться, можливо, варто об’єднати кілька маршрутів в один так, щоб це було вигідно і пасажирам, і перевізникам, – порекомендував своїм підлеглим мер, – та підготуйте відповідний проект рішення на розгляд міськвиконкому».
Принагідно, варто зазначити, що чиновникам міськвиконкому взагалі б не завадило комплексно підійти до вдосконалення автобусної маршрутної мережі. Скажімо, на останній зустрічі громадських контролерів за роботою  громадського транспорту (даруйте за каламбур) з представниками міської влади порушувалась проблема транспортного сполучення з мікрорайоном вулиць Бельведерської-Ленкавського-Короля Данила. Через неритмічну роботу автобусних маршрутів №27 «м-н «Каскад» – вул. Кармелюка» та №78 «м-н «Каскад» – технічний університет нафти і газу», (на яких із восьми автобусів зараз залишилось лише три, бо перевізники називають їх збитковими і теж відмовляються обслуговувати), люди скаржаться, що не можуть дістатися ні до центру міста, ні до ринку, ні на вокзал. Також роками не вирішуються питання налагодження транспортного сполучення з мікрорайонами вулиць Микитинецької, Набережної, Княгинин, Богдана Хмельницького. Загалом, із 56 затверджених міськвиконкомом постійних міських автобусних маршрутів дев’ять наразі не функціонують і ще на дев’яти маршрутах бракує по кілька автобусів. Хоча те, що в місті зараз забагато і автобусних маршрутів, і автобусів на деяких з них, визнають навіть перевізники. Саме тому маршрутна мережа потребує зваженої комплексної оптимізації, яка була б вигідною для бізнесу перевізників, але й неодмінно зручною для користування пасажирів. Хоч і важко, досягти цього все ж можна шляхом перемовин, компромісів та взаєморозуміння між міською владою, як замовником перевезень, і приватними перевізниками, альтернативи яким, як бачимо, у міста наразі немає. А всі заяви влади про пріоритетний розвиток комунального транспорту не підкріплюються окремим рядком грошових видатків у міському бюджеті.
Стах МІРЧУК 

Переглядів: 807 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]