Середа, 24.04.2024, 02:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 31 » НА КОНЯ
10:58
НА КОНЯ
В Івано-Франківську масштабно відзначили День Героїв

27 травня в Івано-Франківську пройшли урочисті заходи з нагоди відзначення Дня Героїв. Цьогоріч, окрім традиційного віча, відбулася ще й урочиста хода за участю воїнів УПА, святковий концерт, обід на польовій кухні, а також вперше в нашому місті – реконструкція бою вояків УПА із загонами НКВС.
Розпочалося відзначення Дня Героїв у Меморіальному сквері, де священики відправили панахиду, представники влади поклали квіти та вінки до могил загиблим, а полеглих повстанців вшанували хвилиною мовчання.


Одразу по завершенні усі вирушили урочистою ходою до Вічевого майдану. Саме тут пройшло традиційне віче за участю представників влади та громадськості. Розпочав зустріч голова ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський. Він привітав своїх побратимів зі святом та наголосив на важливості людської пам’яті. «Не один Бандера був убитий, не один українець був закатований. За часи здобуття незалежності Україна втратила мільйони своїх синів і дочок. Сьогодні їх день, тих, хто поклав життя у боротьбі за власну державу», – зазначив Фотій Володимирський.
Вітальне слово мав голова Івано-Франківської обласної ради, очільник обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич. «Відзначення Дня Героїв вже стало доброю традицією. Сьогодні ми віддаємо шану всім тим, хто поліг на полі бою, тих, хто загинув у концтаборах більшовицької влади, згадуємо і тих, хто загинув вже за часів незалежності. Перш за все вітаю вас вояки, ветерани УПА. Ви вижили, і ви герої, бо іноді легше вмерти. Вас болять ваші рани, а ще більше болять душі. І біль цей від того, що, пройшовши крізь вогонь, здобувши незалежність, зараз маємо знов окупаційну, ворожу владу, що нищить все українське. І що досі вояків УПА не визнано, ще не пошановано ваші ідеї та чини. На 20-му році незалежності бути українцем – це героїзм. Не допускаймо нікого ні в нашу душу, ані в нашу історію. Щиро зичу, щоби ми стояли плече в плече на захисті нашої українськості, на захисті національних основ», – наголосив Олександр Сич.
Після завершення віча урочистою ходою учасники вирушили до міського парку. Саме тут, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, пройшло театралізоване дійство – реконструкція бою. Переодягнені у форму, актори провели демонстрацію бою між вояками УПА та загоном НКВС. За сценарієм вояки УПА попросили захисту для пораненого побратима в хатині однієї з українських сімей. Але про цей прихисток розвідала «червона» армія. Вони напали з вимогою віддати повстанця. Під час обшуку «червоні» вбивають господаря та наказують спалити хату. Тоді хата стає епіцентром боротьби. На допомогу повстанцю приходять бойові побратими. Після запеклої перестрілки вояки УПА вбивають НКВДистів, рятуючи молоду матір з дітьми від загибелі. Такий бій в Івано-Франківську відбувався вперше. Постріли гармат, гвинтівки, кулемети, підпал хати – усе максимально реалістично відтворювало картину того часу.
Після завершення бою усі ветерани попрямували до польової кухні. Саме там їх пригостили українським борщем. Шеф-кухарем був депутат міськради фракції ВО «Свобода», член Мальтійської служби Андрій Тютюник.
Переглядів: 741 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]