Четвер, 25.04.2024, 10:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 28 » МІСТО
11:35
МІСТО
Комори для машин
Не під усіма багатоповерхівками можуть бути гаражі


Коли у кінці 70-х років минулого століття угорські будівельники на вулиці Московській звели 60-квартирний житловий будинок з вбудованими у цокольний поверх гаражами, для Івано-Франківська це було незвичним. Зараз гаражі є практично  під кожною багатоповерхівкою-новобудовою. Мешканцям, які мають власні авто, це зручно і їх це влаштовує. Але є люди, яких гаражне сусідство з їхніми житловими квартирами непокоїть. І не безпідставно. Тож чи є безпечними для мешканців багатоповерхівок вбудовані у них гаражі, і чи завжди будівельники дотримуються усіх  норм та правил при їх влаштуванні?  
Будувати підземні гаражі чи гаражі у цокольних та підвальних поверхах будинків можна, але за певних умов і з дотриманням певних правил. Гараж – це технічне приміщення, яке повинно мати підвищену пожежостійкість. Усі стіни та перекриття мають бути вогнетривкими та не пропускати парів пального. Вбудовані гаражі обов’язково повинні обладнуватися примусовою вентиляцією, щоб унеможливити накопичення, а тим більше займання випарів пального. Особливі вимоги ставляться до пожежної сигналізації та систем пожежогасіння.


Звісно, що виконання всіх цих умов веде до значних матеріальних витрат при влаштуванні вбудованих гаражів у житлових будинках. Крім того, не під всіма будинками такі гаражі можна будувати. Гаражі і житлові поверхи повинні бути розділеними технічним поверхом і відокремлені протипожежним перекриттям. На поверсі будинку, під яким розташовується гараж, дозволяється розміщувати приміщення з одночасним перебуванням не більше ніж 50 осіб. За більшої кількості осіб  над поверхом гаража необхідно влаштовувати протипожежне перекриття з більшою вогнестійкістю.
Забудовникам, які зводять багатоповерхівки, це невигідно. Не секрет, що чимало з них не бажають витрачати додаткові кошти на облаштування вбудованих гаражів, дотримуючись всіх вищезазначених норм і правил. Тому майбутні гаражі у документації значаться як звичайні господарські приміщення, комори тощо. А потім мешканці все одно на свій страх і ризик підлаштовують їх під гаражі. Чому на свій страх і ризик? Бо нічого з того, що має бути – примусової вентиляції, протипожежної сигналізації, систем пожежогасіння, технічного поверху для безпеки мешканців у будинку, немає. І навіть страшно уявити, що може бути, у разі виникнення пожежі у такому гаражі.
«Згідно з пожежним ДБНом будівництво гаражів безпосередньо під житловими приміщеннями заборонене, – каже в.о. директора департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківського міськвиконкому Володимир Гайдар. – Але в житловому ДБНі вказано, що в житловому багатоповерховому будинку   можуть передбачатися вбудовані гаражі для користування мешканців цього житлового будинку. Тобто маємо ось таку-от колізію». Далі головний архітектор міста наголосив, що гаражі і житлові поверхи обов’язково мають бути розділеними. «Вони мають бути розділеними або технічним поверхом, або поверхом з іншою функцією без постійного перебування людей. Якщо над гаражами є адміністративні, офісні чи торгові приміщення, а над ними вже житлові, – такий варіант допустимий, – каже В.Гайдар. –  Якщо між гаражами і житловими поверхами нема технічного чи громадського поверху, то тут, звичайно, є питання». Водночас він визнав, що є випадки, коли приміщення, які використовуються як гаражі, у будівельній документації були запроектовані і здані як комори. «Є випадки, коли господарські приміщення мешканці переобладнують і тримають там машини. Також є випадки, коли мешканці самовільно склять евакуаційні балкони. Фактично все це незаконно. І такі речі мали б контролювати органи пожежного нагляду», – зазначив В.Гайдар.
На жаль, начальник міського управління державної служби з надзвичайних ситуацій Василь Мацалак до розмови на такі теми виявився не готовим. «Я нічого не можу сказати, бо це не наша компетенція. Ми не беремо участі у прийманні будинків в експлуатацію. Це робить інспекція держархбудконтролю».
Заступник начальника обласної інспекції держархбудконтролю Володимир Кобилянський розповів, що у таких ситуаціях здійснити перевірку будівельного об’єкта на відповідність проекту інспекція може за зверненнями громадян чи інших органів. «За відповідними зверненнями ми виїжджаємо на об’єкти і проводимо перевірку на відповідність проекту, – каже В.Кобилянський. – Якщо виявлені відхилення від проекту, в залежності від категорії складності об’єкта, передбачені штрафи від однієї до п’яти тисяч гривень. З початку року за різноманітними зверненнями ми провели вісім сотень перевірок. Буває, що в процесі будівництва у встановленому порядку вносяться зміни до проектів. У більшості випадків те, що побудоване, проекту відповідає».
Цікаво, що, спілкуючись на теми про різноманітні незаконні будівництва чи відхилення від первісних проектів, чиновники різних установ і різних рівнів висловлюють досить цікаву думку. Мовляв, якщо є якісь самовільні будівництва, відхилення чи переобладнання, які суперечать проекту, то вони тому і називаються «самовільними», бо не погоджені і незаконні, а про такі речі офіційно ніхто ж не повідомляє. Тож залишається сподіватись, що, коли мешканці їм на це вкажуть у відповідних зверненнях, чиновники на такі факти належно відреагують і вживатимуть усіх заходів, щоб, як вони полюбляють говорити, «привести все у відповідність».
Хвалимир ВЛАДІВ
Переглядів: 569 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]