Середа, 24.04.2024, 20:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 24 » МІСТО
11:12
МІСТО
Бюджетне свавілля
Міська рада хоче судитися з казначейством


Друге пленарне засідання 38 сесії Івано-Франківської міської ради, яке відбулося минулої п’ятниці, розпочалося із розгляду болючого для міста питання «Про стан казначейського обслуговування». Депутати вважають його ганебним і наголошують, що, вчасно не проводячи фінансування видатків, казначейство чинить свавілля над міським бюджетом, порушує бюджетне законодавство і бюджетний кодекс та завдає містові непоправних збитків. З огляду на це міська рада зобов’язала керівників структурних підрозділів міськвиконкому, комунальних організацій та підприємств звертатися до судів із позовами про порушення бюджетного законодавства Державною казначейською службою України.

Як поінформував депутатів міськради начальник управління державного казначейства у місті Івано-Франківську Володимир Косик, очолювана ним структура напряму підпорядковується Державній казначейській службі України та головному управлінню держказначейства в області, а головним її завданням є реалізація державної політики у сфері казначейського обслуговування. Наразі міськуправління держказначейства обслуговує 51-го розпорядника коштів, 147 одержувачів та трьох клієнтів. Воно провело платежів на 674,8 млн. грн., що на 56,2 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Крім того, міський  бюджет отримав казначейські позики на загальну суму 286,2 млн. грн., з яких ще не повернув 75,7 млн. грн. «У першу чергу ми фінансуємо видатки по захищених статтях, – пояснив В Косик. – Після цього у регламентованому порядку – по не захищених. У межах виділених підкріплень управління держказначейства у місті Івано-Франківську своєчасно і у повному обсязі проводить видатки міського бюджету». Водночас В.Косик додав, що в управлінні й справді є зареєстровані, але ще не проведені казначейські зобов’язання міського бюджету у сумі понад 21 млн. грн.
Співдоповідач, начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна, своєю чергою, акцентувала увагу передовсім на тому, що  платежі по захищених статтях бюджету казначейство мало б проводити впродовж одного дня. Інші – до трьох днів, а капітальні видатки – до п’яти днів. Однак насправді з цим виникають серйозні проблеми. За словами В.Сусаніної, затримки з фінансуванням почалися ще з січня. На початок лютого не профінансована казначейством сума становила 3,2 млн. грн., а до початку жовтня вона зросла до 17,7 млн. грн. «Зараз по незахищених статтях у казначействі зареєстровано видатків на 20,1 млн. грн. Стан касового обслуговування  незадовільний», – заявила В.Сусаніна.
Начальник міськфінуправління визнала існуючу заборгованість за казначейськими позиками і поінформувала, що місто має намір брати позики й надалі, що збільшить цю цифру до 100 мільйонів. Необхідність оформлення позик вона пояснила тим, що при формуванні бюджету Міністерство фінансів щороку доводить містові завищені орієнтовно на 15% контрольні цифри зі збору податків і платежів, натомість дотація вирівнювання щороку зменшується. Якщо торік вона по факту становила 140 млн. грн., то у 2013 році вдвічі менше – 70 млн. грн.
Міський голова Віктор Анушкевичус наголосив, що проблеми з казначейським обслуговуванням мають усі бюджети і це є загальнодержавна проблема. Водночас він засудив висловлювання голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, що Івано-Франківськ більше коштів проїдає, ніж заробляє, і назвав це «образою мешканців міста». В. Анушкевичус вважає Івано-Франківськ самодостатнім і доручив міськфінуправлінню підготувати та оприлюднити довідку щодо того, скільки Івано-Франківськ збирає і перераховує податків і зборів до держбюджету. За його попередніми підрахунками, ця сума становить не менше одного мільярда гривень. Якби ці гроші залишалися у місті, то воно б біди не знало. А зараз місто не може скористатися й тим мізером, що має на рахунках. «Є бюджетні призначення. Фінансове управління подає розпорядження міському казначейству, і воно має їх профінансувати, бо доходи міського бюджету дають таку можливість. Але міське казначейство їх не фінансує, бо немає підкріплень з обласного казначейства, якому доведений свій ліміт», – окреслив ситуацію В.Анушкевичус.
Голова бюджетної комісії міськради, голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв у своєму виступі прямо заявив, що «бездіяльність казначейства завдала містові збитків на 15-20 мільйонів гривень». «На рахунках казначейства «заблоковано» понад 20 мільйонів гривень, при тому, що у міському бюджеті змобілізовано 36 мільйонів, – сказав Р.Онуфріїв. – Нема оплати за виконані роботи – невчасно виплачується заробітна плата, за що передбачена кримінальна відповідальність. З бюджетом міста зараз працюють лише «камікадзе». Є дефіцит підрядників. Відбуватиметься здорожчання вартості робіт на перехідних об’єктах, бо підрядники закладатимуть ризики невчасного проведення проплат. У місті відчувається загальна напруга начебто від бездіяльності влади. Хоча ми робимо все, що можемо у таких умовах, але люди цього не розуміють».
«Зараз ми бачимо повну солідарність гілок влади у цьому питанні. Ми винесли його на розгляд сесії міської ради і звертаємося до громади, щоб люди чітко розуміли, що відбувається», – підсумував обговорення міський голова В.Анушкевичус і запропонував звернутися до місцевих рад Івано-Франківської області з пропозицією: у випадку невиконання Державною казначейською службою України бюджетних зобов’язань у двотижневий термін зібратися під стінами облдержадміністрації на спільне засідання. Якщо й це не допоможе – їхати у Київ під Кабмін. Депутати міськради його у цьому підтримали. Також вони вирішили звернутися до Верховної Ради України з вимогою прийняття у найкоротший термін закону щодо змін до Бюджетного кодексу України (за авторством заступника голови Верховної Ради, «свободівця» Руслана Кошулинського), який дав би змогу розміщувати кошти спеціальних фондів місцевих бюджетів на рахунках державних комерційних банків, а не лише держказначейства. А керівників структурних підрозділів міськвиконкому, комунальних організацій та підприємств міська рада зобов’язала звертатися до суду із позовами про порушення бюджетного законодавства Державною казначейською службою України і відшкодування завданих збитків.
Левко КУТИНСЬКИЙ
Переглядів: 871 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]