П`ятниця, 29.03.2024, 13:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 28 » МАНДРИ
11:04
МАНДРИ
Варшава: у ритмі столичного життя



Варшава – енергійне й динамічне місто, де можна зануритися у ритм столичного життя. Воно було майже повністю відбудоване після руйнувань Другої світової війни і в ньому, на жаль, не так багато старовинних пам’яток. Незважаючи на це, тут усе ж можна побачити багато цікавого й пережити справді незабутні хвилини. Як найкраще спланувати подорож і де варто побувати у столиці Польщі?

Довга дорога до столиці
Відстань від Івано-Франківська до Варшави складає приблизно 520 км. Найзручніший шлях для подорожі автомобілем – через митний перехід Краковець-Корчова й далі трасою через Люблін. Проте врахуйте, що на цій митниці, як правило, величезні черги, тож чекати доводиться близько п’яти годин. Трохи менші черги на Рава-Руському переході, але й тут ви, певно, витратите немало часу. Найкращий вихід – розрахувати подорож так, щоб переходити митницю пізно ввечері чи вночі, особливо якщо подорожуєте влітку, у пік сезону відпусток. Приблизний час очікування на польсько-українських митницях можна перевірити на сайті www.granica.gov.pl. Перепочити від тривалої подорожі варто у Любліні, зупинившись, наприклад, у «Hotel 133 Lublin». Ціна за одномісний номер –130 злотих. Якщо плануєте поїздку на вихідні, при бронюванні готелю варто уточнити, чи не будуть там святкувати весілля чи інше торжество. Святкувати весілля у готелях – поширена традиція у польських молодят, а вам шум від гучного святкування може заважати відпочивати.

Данина традиціям
Екскурсії Варшавою переважно починаються з огляду Королівського замку і, мабуть, не варто порушувати цю традицію. Адже це справжня візитна картка міста. Ви будете здивовані, що старовинна на вигляд будівля зведена у 70-х роках, а точніше, відновлена за старими планами. Адже від старого замку залишилася лише арка – він був підірваний фашистами. В Королівському замку можна відвідати палацові покої, зали Сенату й Сейму, оглянути портрети польських королів.
Від замкової площі починається ще один обов’язковий туристичний маршрут – Королівський тракт, важлива міська артерія.  Одна з найкрасивіших вулиць Королівського тракту – Краківське передмістя. Тут розташовані головні архітектурні пам’ятки столиці – палац Радзівілів, який є офіційною резиденцією президента Польщі, Варшавський університет, Базиліка Св. Хреста та багато інших ошатних будівель.
Королівським трактом  дійдете до знаменитого парку Лазєнки. Йти доведеться хвилин сорок неспішним темпом, хоча можна й скористатися автобусом. В парку відвідувачі не лише відпочивають на лоні природи, а й годують білок і павичів, які вільно розгулюють доріжками. А також милуються шедеврами королівської архітектури, наприклад, знаменитим Палацом на воді.
Біля парку можна сісти на автобус і доїхати до кінцевої зупинки – палацу Вілянув. Цей «маленький Версаль» справді вартий уваги, адже це національна гордість Польщі.  Палац був побудований королем Яном Собєським для коханої дружини Марії-Казимири, яку поляки лагідно називають Марисенькою. Тут багато декору на її честь, зокрема, статуї, що прославляють її красу.

Варшава детективна
Якщо ви читали польські детективи, вам, певно, відома будівля, що називається Палац Мостовських. Ця приваблива пам’ятка архітектури – колишня власність Тадеуша Мостовського, який був міністром внутрішніх справ Польщі. Пізніше тут знаходилася комендатура народної міліції, а з 1990 р. – столичне Управління поліції. Саме в цій будівлі герої Єжи Едіґея, Йоанни Хмелевської  та інших польських майстрів детективу розкривали карколомні злочини і виводили на чисту воду найхитріших злочинців. Зараз тут працює Музей поліції, куди безкоштовно пускають усіх бажаючих. Музей відкритий у вівторок і четвер з 10.00 до 14.00.  До речі, в жовтні цього року детективна Варшава зазнала величезної втрати – померла Йоанна Хмелевська, корінна варшав’янка і визнана королева польського детективу. І хоча у своїх книгах авторка переважно описувала події, що відбувалися у 70-х роках минулого століття, її твори й зараз користуються великою популярністю і їх швидко розкуповують. Мені, щоб придбати її останній роман, довелося обійти кілька столичних книгарень.

Вулиця Вінні-Пуха

Якщо ви приїхали до Варшави з дитиною, завітайте на вулицю Вінні-Пуха (пол. ulica Kubusia Puchatka), що знаходиться в районі варшавського Середмістя. Ця вулиця була закладена у 50-х роках минулого століття й раніше носила ім’я  В. Леніна. В 1954 р. було вирішено її перейменувати. Як показали опитування, юні варшав’яни обожнюють Вінні-Пуха та його друзів. Тож міська влада назвала вулицю в честь капловухого кумира маленьких жителів Варшави. Вулиця Вінні-Пуха прикрашена оригінальними покажчиками, на яких зображений легендарний ведмедик, що тримає за руку свого вірного друга П’ятачка. У Варшаві, крім того, знаходиться величезний аквапарк, а також зоопарк, де охоче проводять час маленькі варшав’яни та гості столиці. Варто завітати з дитиною й до знаменитого ресторану-кондитерської «Blikle» на вулиці Новий Свят. Цей заклад широко відомий надзвичайно смачною випічкою і десертами.

Їжа і шопінг

Пам’ятки пам’ятками, але не можна забувати й про хліб насущний, та й годилося би придбати щось на згадку про подорож. Як і в будь-якому столичному місті, різноманітних кафе «швидкої їжі» у Варшаві безліч. Якщо ж душа бажає чогось більш солідного, зверніть увагу на мережу кафе «Chlopskie jadlo». Тут можна скуштувати майже «домашні» страви, а також делікатеси польської кухні. Борщ з вушками коштує близько 15 злотих, традиційний польський суп журек – 12 злотих. Варто спробувати й знаменитий польський біґос – страву з капусти й різних видів м’яса (ціна близько 25 злотих за порцію). На десерт поласуйте сирником – пирогом з сирною начинкою, ягодами і збитими вершками (ціна за порцію близько 12 злотих). З’їсти гарячий і ситний обід можна й у кафе популярної у Польщі мережі «Sphinx».
Обнови для себе й близьких варто пошукати у «Galeria Mokotow» – справжньому раї для шопоголіків. У цьому гігантському торговому центрі розташовані крамниці популярних марок одягу, взуття, біжутерії, косметики, шкіргалантереї, продуктовий супермаркет «Carrefour».  Не забудьте завітати й до супермаркету популярної мережі «Biedronka». Особливо вразливі українські туристи виходять з цього магазину мало не зі сльозами на очах, адже ціни тут помітно нижчі, ніж у вітчизняних крамницях. Якщо ви прибули до Варшави потягом, вам буде зручно завітати ще до одного столичного гіганта – торгового центру «Zlote tarasy», що знаходиться біля залізничного вокзалу.
Поблизу від Варшави, у селі Пясечно, знаходиться найбільший у Польщі аутлет, тобто торговий центр, де з великими знижками розпродають брендовий одяг минулорічних колекцій або залишки нових (www.fashionhouse.pl). Знижки тут сягають 70%. Торговий центр вміщає в себе більше 120 брендових магазинів.
Ось і завершилася наша подорож Варшавою і варто сказати місту «do zobaczenia».
Чому б не оглянути його на прощання з висоти пташиного польоту? Неймовірний вид на місто відкривається з Палацу культури – найвідомішої висотної будівлі Варшави. Її висота складає 234 м. Оглядовий майданчик розташований на 30-му поверсі, на висоті 114 м. Щоб туди потрапити, потрібно придбати у холі квиток. На жаль, варшав’яни цю будівлю відверто недолюблюють. Можливо, тому, що її у 1955 р. подарував місту Радянський Союз. Місцеві жителі навіть жартують, що такий чудовий вигляд на місто відкривається з Палацу культури тому, що його самого при цьому не видно. Втім, про смаки не сперечаються. У багатьох ця будівля, навпаки, викликає захват, особливо коли вона ефектно підсвічена вечірньою ілюмінацією. А від вигляду міста, що відкривається з неї, просто перехоплює подих. До нових зустрічей, Варшаво!
Олена БУЧИК
Переглядів: 737 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]