Четвер, 25.04.2024, 17:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 6 » МАНДРИ
12:10
МАНДРИ
За святковим настроєм – до Європи
Різдвяні ярмарки у європейських містах збирають мільйони відвідувачів


Перед веселими зимовими святами кожному з нас хочеться потрапити у казку й відчути дух справжнього, концентрованого Різдва. Чудовий спосіб зануритися у святкову атмосферу – відвідати різдвяний ярмарок в одному з міст Західної Європи. Аромати глінтвейну й випічки, сувеніри і ялинкові прикраси ручної роботи, піднесена атмосфера й щирі посмішки – усе це неможливо описати, потрібно лише відчути й побачити. Ми підготували для вас короткий путівник найгарячішими різдвяними маршрутами.

Кельн: для шанувальників традицій
У німецькому Кельні зазвичай відбуваються аж шість різдвяних ярмарків. Два з них розташовані поряд із готичним Кельнським собором, є ще ярмарки на Новому ринку (Neumarkt), Старому ринку (Alter Markt) та на площі Рудольфплатц. Однак найбільш мальовничими й незвичними є середньовічний ярмарок при Музеї шоколаду та… плаваючий ярмарок на кораблі, що пливе по Рейну. Щорічно ярмарки в Кельні приваблюють близько двох мільйонів відвідувачів. Класичну різдвяну атмосферу з елементами середньовічної культури доповнюють численні концерти, вистави, різдвяні вертепи і великий каток на Ноймаркт. Обов’язково придбайте справжнього Лускунчика – ляльку, яка зубами лущить горіхи. Оригінальним сувеніром буде й іграшковий чоловічок із люлькою, з якої куриться справжній дим. З дітьми найкраще вирушити на Альтер Маркт, адже тут найбільше прилавків з іграшками, каруселі, лялькові вистави й стилізована «резиденція» Святого Миколая.
Час проведення: 26 листопада – 23 грудня 2012 р.

Братислава: для ощадливих
Різдвяний ярмарок у Братиславі туристи люблять за доступні ціни й великий вибір оригінальних сувенірів ручної роботи. Зверніть увагу на традиційну кераміку, ляльки ручної роботи, воскові й дерев’яні фігурки різдвяних персонажів, гаптовані скатертини. Ціни – від кількох до кільканадцяти євро. Тут можна вибрати й зимовий одяг з натуральних матеріалів. Зазвичай ярмарки відбуваються на трьох площах міста – Головній, Францисканській та Hviezdoslava. Ще одна «родзинка» Братислави – калорійна, але дуже смачна словацька кухня. Серед місцевих смаколиків – пиріжки з картопляного тіста з начинкою, запечені гуси й м'ясо, фруктові рулети й медові пряники.
Час проведення: 23 листопада – 23 грудня 2012 р.

Прага: для романтиків
Коли сніг укриває готичні вежі ратуші й знаменитий середньовічний астрономічний годинник, Прага нагадує справжню зимову казку. Різдвяні ярмарки у Празі відбуваються на ринку Старого міста навколо величезної ялинки і на Вацлавській площі. Тут можна відвідати міні-зоопарк, подивитися різдвяну виставу, проїхатися бричкою засніженим містом. Обов’язково скуштуйте trdelniki – традиційне чеське різдвяне печиво з корицею та печені каштани. В якості сувенірів придбайте ляльки для різдвяного вертепу, кераміку, вироби з чеських кристалів.
Час проведення: 1 грудня 2012 р. – 1 січня 2013 р.

Відень: для закоханих
Час очікування Різдва у Відні відміряє спеціальний календар, розміщений на ратуші. Під кожною з дат знаходиться картина австрійського художника, так що кожного дня відкривається нове полотно. Тут же перед ратушею стоїть височенна ялинка, яку щороку привозять з іншої федеральної землі. Не менш важливим є й романтичне Дерево Сердець, під яким зустрічаються закохані пари. Працює також різдвяна «небесна пошта», з допомогою якої можна вислати романтичне привітання. Святкова атмосфера панує й перед палацом Шенбрунн, де вже понад тридцять років проходить різдвяний ярмарок. Тут можна знайти унікальні ялинкові іграшки ручної роботи, фігурки з різдвяного вертепу, солодощі, випічку, шнапс (місцеву горілку).
Час проведення: 17 листопада – 24 грудня 2012 р.

Варшава:  для зайнятих
На варшавському ринку Старого міста можна знайти сувеніри й різдвяні делікатеси з Литви, Словаччини, Хорватії, навіть з Африки й Перу. Таким чином, ви маєте змогу зекономити час і неначе побувати на багатьох ярмарках, відвідавши лише один. Не забудьте й про традиційні польські сувеніри – вироби з бурштину, срібла й шерсті, а до святкового столу – горілку «Виборову», копчений сир (oscypek), сєнкач (традиційний багатошаровий торт). Можна відвідати й різдвяний ярмарок біля знаменитого варшавського Палацу культури (працює до 24 грудня).
Час проведення: 26 листопада 2012 р. – 8 січня 2013 р.

Вроцлав: для любителів казок  будь-якого віку
Вроцлав – одне з найкрасивіших міст Польщі й визнана столиця гномів (по-польськи – krasnale), адже стільки фігурок цих казкових чоловічків ви не побачите більше ніде. Не забудьте відвідати улюбленця вроцлавської дітвори – різдвяного гнома Презентуся. Його фігурку перед святами виставляють неподалік від міської ялинки. Кажуть, що достатньо пізнього вечора доторкнутися  три рази до його шапки – і здійсниться твоя заповітна мрія. На ратушній площі відбуватимуться численні різдвяні вистави, екранізації казок. Відвідавши вроцлавський ринок та вулицю Свідніцку, можна скуштувати вроцлавський ґжанець (вино з приправами) та придбати різдвяні солодощі й вироби місцевих майстрів.
Час проведення: 25 листопада – 23 грудня 2012 р. 

Будапешт: для допитливих
Ярмарок на будапештській площі Vorosmarty вважається одним з найбільших у Європі. Минулого року його відвідало близько 600 тисяч осіб. Тут можна не лише скуштувати традиційні угорські калачі, рулети й запечене м'ясо, а й взяти участь у численних майстер-класах і кулінарних змаганнях. Ви також матимете нагоду ознайомитися з угорськими національними піснями й танцями. На згадку придбайте національний угорський костюм, зшитий вручну, різдвяні фігурки з дерева чи інші вироби місцевих майстрів. Працює великий каток і атракціони для дітей.
Час проведення: 25 листопада – 30 грудня 2012 р. 

Новорічні ярмарки  в Івано-Франківську

Якщо поїхати за кордон немає можливості, насолоджуватися святковою атмосферою та робити покупки можна й у рідному місті. Вже традиційно перед Новим роком  в Івано-Франківську відбудеться передноворічний ярмарок. Цього року його як завжди планують провести на вулицях Вітовського та Дністровській з 15 по 31 грудня.
Різдвяний ярмарок планується й у новоствореній фортечній галереї «Бастіон». Він буде максимально наближеним до європейського, адже там буде представлено багато виробів ручної роботи. Як відомо, європейці такі сувеніри цінують значно вище, ніж штамповані фабричні вироби, адже вони створюють особливий колорит і затишок. Різдвяні сувеніри й подарунки продаватимуться на оригінальних прилавках, що нагадуватимуть скрині.
До речі, на початку цього року наші краяни успішно довели, що вони вміють створювати веселу різдвяну атмосферу нітрохи не гірше, ніж європейці. У рамках проекту «Українська коляда у Європі» 11-15 січня 2012 р. наша делегація відвідала Новосульський повіт у Польщі. Польські глядачі насолоджувалися українською колядою та піснею у виконанні камерного хору «Джерело» міського Будинку вчителя під керівництвом диригента Ігоря Дем’янця. Хористи виступили перед педагогами та учнями партнерського навчального закладу у Новій Сулі, двічі в греко-католицькій церкві м. Зєльона Гура, костелі у Новій Сулі, середньовічному замку містечка Кожухов. На концертах також були присутні представники офіційної делегації з Івано-Франківська.
Щоб новорічно-різдвяні свята стали незабутніми, пізнавайте щось нове, мандруйте, отримуйте нові враження. Однак не забувайте й про своє, рідне. Адже щирість і веселий запал української колядки й душевність наших різдвяних звичаїв не знайдеш більше ніде й не купиш ні за які гроші. Веселих свят!
Олена БУЧИК
Переглядів: 1200 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]