Четвер, 28.03.2024, 17:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 3 » КУЛЬТУРА
11:09
КУЛЬТУРА
Зірваний сезон,
або Як театр став маріонеткою в руках влади і будівельників


Наприкінці року, котрий уже залишився позаду, директор Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру   ім. Івана Франка Ростислав Держипільський продемонстрував журналістам, у якому стані їхня споруда переходить у новий рік. Одразу ж нагадаємо, що, за словами колишнього голови ОДА Михайла Вишиванюка, драмтеатр мав бути готовий ще у жовтні 2013 року.


«Така ситуація сталася через те, що ремонт було розпочато невчасно. Ми спеціально скоротили минулий театральний сезон, аби дати можливість підрядникам приступити до ремонту драмтеатру. Але від квітня до серпня цього так ніхто й не робив. Тепер є причина для деяких недоброзичливців на повний голос заявити, що Держипільський не може впоратися із ремонтом приміщення. Скажу вам відверто: наскільки мені відомо, ще на самому початку ремонтно-реставраційних робіт підприємство-підрядник брало кредит для того, аби запустити процес», – із болем говорить директор драмтеатру.
На жаль, ще дотепер не вдалося виконати ті роботи, котрі були заплановані як першочергові. Така бажана для театру власна дахова котельня тільки збудована, але апаратура так і не встановлена. У результаті, працівники театру гріються електроприладами, бо й тепло із централізованої системи відключене. До ремонту даху так ніхто й не брався, а тому є загроза, що після сильних опадів волога може просочитися і всередину приміщення. За тим парканом, котрий приховує від цікавого ока фасад споруди театру, ми побачили готовий пандус для інвалідів зі сторони театральної каси. Обіцяного ліфта ще немає, зате готові санвузли для інвалідів.
«Підрядник пояснює все тим, що немає коштів. Влада запевняє, що проплати частково пішли. А тим часом ми перебуваємо у підвішеному стані, – зауважує директор театру. – У червні ми відкрили камерну сцену. Мусимо якось викручуватися. Як буде далі, будемо думати. Так виглядає, що у цьому театральному сезоні на власній базі ми так і не зможемо зіграти вистави. Ми не можемо законсервувати всю роботу, а тому приступаємо до нових постановок. Колектив повинен працювати. Не хочеться зменшувати високу планку руху театру, щоби не деградувати».
Зміна влади в області наразі не гарантує подальшої підтримки розвитку театру, хоча керівник театру мав нагоду переконатись на словах, що голова облдержадміністрації Василь Чуднов знає про проблеми і всіляко буде намагатися їх вирішити. Тим часом, за деякими перспективними планами, на рівні області вирішується питання про ремонт приміщення Музею мистецтв і відповідним виділенням фінансових ресурсів із обласного бюджету.
Ростислав Держипільський з оптимізмом надіється, що влада «буде вживати усіх найневідкладніших заходів, щоби відновити реконструкцію театру». За його словами, можливо, у січні буде застосовано «план Б». Це означає, що так звану закулісну частину театру знову підключать до централізованого теплопостачання, а фойє і глядацький зал будуть чекати «кращих часів».
Не перестає сподіватися директор театру, що у 2014-му році обласне керівництво зверне увагу на проблеми драмтеатру хоча б тому, що йому виповниться 75 років. Чи стане у владних мужів розуму профінансувати такий культурний об’єкт у ювілейний для театру рік?
«Зважаючи на ті умови, в яких  нам доводиться працювати, ми встигаємо виконувати театральний план. Скажімо, протягом листопада на малій сцені, а також на інших площадках ми зіграли 21 виставу. Це той норматив, котрий ми виконували завжди, коли була задіяна велика сцена, – каже директор драмтеатру. – Поки що немає де показувати те, що ми вже напрацювали. А тому ми з нетерпінням чекаємо, коли нас допустять до глядача.
За словами Ростислава Держипільського, якщо у минулому театральному сезоні касовий збір із вистав становив майже мільйон гривень, то вже за період від квітня до грудня театр втратив щонайменше таку ж суму.
Керівник театру переконаний, що за рік, котрий минув, не вдалося виконати ті ремонтні роботи, котрі були передбачені як першочергові. Найбільш болючим надалі залишається питання збереження тепла. «Якщо ми навіть запустимо тепло із власної котельні, то немає гарантії, що оті великі вікна у фойє втримають тепло всередині приміщення. Одним із наступних кроків є те, що нам вкрай необхідне нове звукове та освітлювальне обладнання», – зауважує директор театру.
На новий театральний сезон увесь акторський склад покладав чимало сподівань. Адже ще минулого року було заявлено, що у репертуарі грядуть постановки українського спрямування. «У цьому плані ми і працюємо, але поки що нема де показувати. Ми вже провели остаточні прогони нової  оперети «Шаріка» і чекаємо, коли нас допустять до глядача. Також готова до випуску «У неділю рано зілля копала» і розпочали роботу над п’єсою «Назар Стодоля». У постановках задіяно 100 відсотків творчого колективу театру», – анонсує плани керівник театру.
Прем’єри, очевидно, відбудуться вже навесні цього року, але за межами драмтеатру. Найперше, франківська богема вирішила згадати далекий 1943 рік, коли у приміщенні старого театру (тепер – філармонія) відбувалася прем’єра оперети «Шаріка». Тоді гестапівці заарештували акторів та глядачів, а згодом розстріляли 27 людей. Тому колектив театру вирішив відновити давню оперету і поставити її на сцені через 70 років.
Втім, усе це, очевидно, буде навесні. Наразі театр у приміщенні кіноконцертного залу «Арена-центр» проводить новорічні ранки для наймолодших мешканців краю. Цього разу, окрім традиційних розваг біля ялинки із Дідом Морозом, Снігуронькою та казковими героями, дирекція театру пропонує малечі переглянути казку «Котигорошко».
Володимир БОДАК

Переглядів: 817 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]