Четвер, 28.03.2024, 14:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 31 » КУЛЬТУРА
11:26
КУЛЬТУРА
На «Абсент»  до Андруховича

Відомий івано-франківський письменник Юрій Андрухович розпочав черговий тур містами України. Цього разу він пригощає своїх шанувальників порцією «Абсенту», приготовленого спільно із польським гуртом «Карбідо».

«Абсент» – це заключна частина музично-поетичної трилогії. Сам письменник зауважує, що для цього проекту спеціально вибрав текст із роману «Перверзія», бо деякі моменти твору дуже мелодійні та римовані. Українське турне Андруховича та «Карбідо» розпочалося у вівторок. І вже традиційно іванофранківці стали першими, хто зміг оцінити такий творчий тандем. Хоча насправді «Абсент» ще у січні презентувався у Києві.
Завершальним акордом роботи над трилогією стане запис третього альбому.
«Свого часу існувала спроба зняти фільм за моїм романом «Перверзія», але від нього залишилися лише деякі фрагменти. Насправді ж у мене є готовий сценарій, а тому мене не покидає думка про те, що фільм все-таки колись буде відзнято», – каже Юрій Андрухович.
Для того, аби пересічному українцеві було легше сприймати дійство, котре відбуватиметься на сцені, автор рекомендує хоча б прочитати текст, якщо навіть не перед концертом, то бодай після нього.
Щодо співпраці із польським гуртом «Карбідо», то Юрій Андрухович каже, що не хотів би розлучатися із хлопцями. Тому вже наступного року планується новий тур містами України та Польщі із вибраними творами трилогії. Жартома цей тур називають «Спирт», мовляв, після «Абсенту» потрібно щось міцніше.

Перші  на святі музики

Камерний хор «Воскресіння» Архікатедрального собору Святого Воскресіння здобув перемогу на міжнародному конкурсі церковної музики «Хайнувка-2012», який проходив у польському містечку Білосток. Іванофранківці стали лауреатами першої премії у категорії професійних хорів.

«Для нас це велика честь поставити Україну на перше місце між багатьма країнами світу, представити безцінні скарби української духовної музики на найвищому рівні та передати красу нашої хорової культури іншим народам світу, – каже диригент хору Володимир Рудницький.
З листопада 2009 року щонеділі та кожного релігійного свята колектив співає літургії у катедрі. Артистами хору є молоді, талановиті музиканти – студенти та випускники вищих навчальних закладів України. Основним своїм завданням колектив вбачає популяризацію та відновлення української духовної музики.
«Хочу відзначити високий професійний рівень проведення фестивалю, надзвичайно добре ставлення працівників до учасників та неабиякий професіоналізм хорів, які брали участь у конкурсі. На цьому грандіозному святі церковної музики ми перейняли досвід у інших колективів, збагатили свої душі культурою інших країн, почули теплі слова від учасників грузинського, осетинського, ізраїльського, румунського та інших хорів. Ми приємно здивовані, яка велика дружба панує між суперниками на фестивалі», – зауважує Володимир Рудницький.

Володимир БОДАК
Переглядів: 670 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]