Четвер, 28.03.2024, 23:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 29 » КООПЕРАЦІЯ ПРИКАРПАТТЯ
10:48
КООПЕРАЦІЯ ПРИКАРПАТТЯ

Оцінку роботи виставляли пайовики

Впродовж лютого-березня у кооперативних організаціях області проведено звітні збори органів управління і контролю.


Особливістю цьогорічних зборів є те, що вони проводилися у рік, який Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй проголошено Міжнародним роком кооперативів. З першого січня цього року Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка) стала повноправним членом Європейського співтовариства споживчих кооперативів.
Звітні збори яскраво продемонстрували розвиток внутрікооперативної демократії, реалізацію кооперативних ідей, цінностей і принципів споживчої кооперації, підтримку новаторського курсу керівництва Укооп-спілки, основних засад подальшого реформування споживчої кооперації та значення для майбутнього її розвитку позачергового 21-го з’їзду.
Кооператори області мали про що звітувати. За минулий рік споживча кооперація області зробила вагомий поступ вперед у своєму економічному розвитку.
Так, загальний обсяг товарообороту перевищив 108 млн. грн. і збільшився на 9,6% порівняно з 2010 роком. Роздрібний товарооборот склав 91 млн. грн. і зріс на 10,2% у звітних цінах. Радують показники діяльності галузей ресторанного господарства, заготівель, виробництва та випуску товарів народного споживання.
Обсяг платних послуг сягнув понад 10 млн. грн., отримано 1,7 млн. грн. прибутку.
На 13% зросла заробітна плата, яка по системі склала в середньому на одного працюючого 1447 грн.
Перед пайовиками про роботу за 2011 рік на зборах на 259 кооперативних дільницях, 80 зборах споживчих товариств, зборах уповноважених звітували правління кооперативних організацій і ревізійні комісії, керівники галузей господарювання, об’єктів споживчої кооперації, дільничні кооперативні комітети.
На належному організаційному рівні пройшли звітні збори органів управління і контролю Галицького, Городенківського, Долинського, Тисменицького райспоживтовариств, Косівської та Снятинської райспоживспілок.
У роботі звітних зборів взяли участь понад 18000 членів та асоційованих членів споживчих товариств області, близько 1500 виступили в обговоренні звітів.
Правлінням пайовики дали близько 100 наказів.
На ряді зборів висловлювалися пропозиції до сільських рад щодо сприяння споживчим товариствам у вирішенні питань про документи на право землеупорядкування та не застосовувати граничних розмірів коефіцієнтів оплати за оренду земельних ділянок, на яких розташовані кооперативні об’єкти.
Відрадним є те, що у роботі 65-ти звітних зборів на кооперативних дільницях, уповноважених та рад взяли участь і виступили керівники органів місцевого самоврядування, що засвідчує про налагодження ділових контактів між владою і споживчою кооперацією.
Робота усіх органів управління і контролю, які звітували за 2011 рік на зборах перед пайовиками, визнана задовільною.
А робота з фінансово-господарської діяльності облспоживспілки була днями розглянута на правлінні Укоопспілки і отримала позитивну оцінку.
Наш кор.


З історії кооперації

На сторінках редагованої Василем Нагірним газети «Діло» він про-
пагує ідеї західноєвропейської кооперації, що несли в собі модні на той час «рочдельські принципи» кооперативного руху. На жаль, керівники і провідники «Народної Торговли» на перший план висували питання про ународовлення торгівлі, а вищі соціальні цілі, які були притаманні кооперації на заході, відійшли на другий план і взагалі мало усвідомлювалися.
Попри це із заснуванням «Народної Торговли» на Станіславщині почали закладатися українські крамнички при церквах, при читальнях «Просвіти», а також приватні. На початку XX століття їх було вже понад триста, але вони не створили національної торгівлі, оскільки була відсутня велика ідея – створення економічного ґрунту для національного визволення.
Одним з провідників справжньої кооперативної думки в той час показував себе Іван Петрушевич (1875-1950), виходець із села Єзупіль з-під Станіславова. З власної ініціативи він побував у Великобританії, де вивчав практику роботи англійських кооператорів і навіть сам пробував працювати в одному з найкращих кооперативів м. Гартлепуль. Згодом, у 1906 р. він створив в своєму рідному селі Єзупіль першу Кооперативну спілку на рочдельських засадах торгівлі, купівлі і продажу товарів за готівку, дивіденди на суму внесеного паю та звороти в товарах пропорційно закупку протягом року. При заснуванні до кооперативи входило 25 осіб з паями по 10 крон з кожного. Після Єзуполя споживчі кооперативи з'явилися у Підгайчиках Коломийського повіту, Стриганцях біля Тлумача. І. Петрушевич мав намір орга_нізовувати такі товариства і в інших містах та селах Східної Галичини. Для цього він розробив примірний статут споживчого товариства на рочдельських принципах, видав популярний посібник «Поучень як заводити спілки для торгівлі і промислу системи Рочдель». Проте реалізувати свій проект у повній мірі Петрушевичу не вдалося. Напередодні Першої світової війни він виїхав до Канади, де став зачинателем і піонером українського кооперативного руху.
Відсутність дешевого кредиту для дрібних виробників у другій половині XIX ст., разом із малоземеллям, стала найбільш гострою проблемою українського суспільства. У 1880-х роках українська громада після довгих пошуків форм та способів кредитування селянства визнала ощадно-позичковий кооператив найбільш зручним засобом кредитування виробничих потреб селянства. За зразком «Віри», заснованої Теофілом Кормошем, починають створюватись кооперативи на Прикарпатті. Так звані «кормошівки» і «райфайзенівки» – сільські кооперативи, названі в честь їх творців – Кормоши і Райфайзена. Позичкові каси виникли в Станіславові, Коломиї, Рогатині. Західноукраїнські ощадно-кредитні кооперативи – це та форма взаємодопомоги, в ефективності якої впродовж 1860-1939 років переконалося не одне покоління українців.
Далі буде.

Кадри вирішують усе

На виконання програми навчання кадрів на 2012 рік, з метою підвищення рівня знань, ролі і відповідальності працівників кадрових служб системи облспоживспілки за доручену ділянку роботи, з ними проведено навчання-семінар на базі фінансово-комерційного кооперативного коледжу ім. С. Граната.
Вступним словом семінар відкрив заступник голови правління облспоживспілки Богдан Гаврилюк. Він теж виступив з доповіддю, в якій проаналізував підсумки господарсько-фінансової діяльності споживчої кооперації області за 2011 рік, окреслив основні завдання на 2012 рік та наголосив про незаперечну зростаючу роль кооперативних кадрів у їх виконанні.
З лекцією-консультацією «Створення працюючим належних умов праці» виступив начальник відділу інвестицій, техніки та охорони праці облспоживспілки Зіновій Марчук.
Консультацію про Закон України «Про захист персональних даних» та його виконання працівниками кадрових служб учасникам навчання надав начальник відділу контролю головного управління юстиції області Андрій Пиць.
Про взаємодію у роботі кадрових служб з профспілковими організаціями виступила голова обкому галузевої профспілки Лариса Сендецька.
Член правління облспоживспілки, доцент, кандидат юридичних наук, директор фінансово-комерційного кооперативного коледжу ім. С.Граната Василь Кофлан у виступі на семінарі говорив про зусилля, які докладає керівництво і викладацький склад коледжу, щоб підтримувати його високий імідж в Україні, наголосив про активізацію профорієнтаційної роботи з молоддю з добору, підготовки її на навчання у коледжі.
Правове поле діяльності кадрових служб кооперативних організацій і підприємств висвітлив у лекції-консультації провідний юрисконсульт юридичного відділу облспоживспілки Михайло Іванців. А завідуюча канцелярією облспоживспілки Раїса Цимбалюк зупинилася на дотриманні норм діловедення та архівної роботи в райспоживспілках, споживчих товариствах, на підприємствах і в організаціях споживчої кооперації області.
Завершив семінар «круглий стіл» на тему «Відзначення Міжнародного року кооперативів і його значення для підвищення іміджу споживчої кооперації».
Василь Волощук,
начальник управління кадрів та організаційно-кооперативної роботи облспоживспілки


Галицький вектор кооперативної торгівлі

Правління Галицького райспоживтовариства з урахуванням ситуації, що склалася в державі, постійно спрямовує свою роботу, а також діяльність кооперативних організацій на розв'язання життєво важливих проблем, здійснення запобіжних заходів для пом'якшення впливу на споживчу кооперацію кризових явищ та інших негативних процесів. Докладніше про це розповідає голова правління Роман Васильович Мурафа.

Кооперація – чи не єдина громадсько-господарська структура, яка збереглась та продовжує розвиватися на теренах району. Сьогодні вона обслуговує 12100 жителів на території 24 сільських рад і міської ради м. Галича у 40 населених пунктах.
З діючої торгової мережі 40 магазинів та кіосків розташовані в сільській місцевості на відстані 10-25 км від районного центру. З них 14 з чисельністю менше 500 жителів (Деліїв, Озерці, Н.Кінчаки, Куропатники, Озеряни, Коростовичі, Слобода, Дитятин, С.Скоморохи, Пукасівці, Темерівці, Курів).
На сьогодні в райспоживтоваристві функціонує 5 балансових одиниць, які займаються торгівельною діяльністю, та два – ресторанним господарством. Крім цього, до складу Галицького РСТ також входять ще п’ять колективних членів.
Якщо вести мову про фінансово-господарську діяльність кооператорів району, то позитивним і основним є те, що всі балансові одиниці забезпечили беззбиткову роботу за рік.
За 2011 р. загальний роздрібний товарооборот по системі становить 11888,3 тис. грн. і збільшився на 112,4 відсотка до 2010 року.
Питома вага товарообороту кооперативних підприємств в загальному товарообороті району становить 9 відсотків, і тенденції до зменшення немає.
Серед кооперативних підприємств області наше райспоживтовариство за обсягами товарообороту торгової мережі займає друге місце після Рогатинського РСТ. З минулого року місячний товарооборот кооперативних підприємств району сягнув мільйонного обсягу.
У торговій мережі одержано виторгу 10929,80 тис. грн., що забезпечило виконання завдань Програми господарсько-фінансової діяльності та ріст 112,0% до минулого року.
Зріс і середньомісячний товарооборот на одне торгове підприємство з 20,3 тис. грн. в минулому році до 22,8 тис. грн. у звітному році.
Близько 41.6% загального товарообороту забезпечує підприємство «Луква», в підпорядкуванні якого працює госпрозрахунковий підрозділ «Ярославна».
Змінилась структура товарообороту. Обсяги продажу непродовольчих товарів зросли з 17,8% у 2010 році до 18,6% у звітному.
Продовольчих товарів у 2011 році продано на 8913,3 тис. грн., що на 111 відсотків більше порівняно з минулим роком. Серед них основна соціальна група – це товари з обмеженою націнкою, їх питома вага – 31.7%. Це такі товари, як:
- хліб та хлібобулочні вироби – 4.2%;
- ковбасні вироби, масло, олія, борошно, крупи макаронні вироби – 18.3% тощо.
Значно зріс товарооборот галузі ресторанного господарства.
Обсяги реалізації продукції власного виробництва підприємствами становлять 55.3% загального товарообороту галузі.
На практиці переконалися, що обсяги господарювання закладів ресторанного господарства значною мірою залежать від модернізації і технічного переоснащення їх матеріальної бази. Якісно нового вигляду набули й успішно конкурують з об’єктами інших форм господарювання кафе «Вишенька» і «Дністер». Тут високий рівень обслуговування, широкий асортимент страв.
Приміщення ресторану «Дністер» ми надаємо в оренду, його послугами активно користується населення району, особливо для весіль та святкування ювілеїв.
Надання послуг населенню займає одну із складових в системі РСТ. Нині основними видами послуг є обслуговування сімейних свят та прокат кондитерського цеху.
У 2011 році кооперативними підприємствами надано платних послуг населенню на 56,0 тис. грн.
В системі приділяється увага і заготівельній галузі. Протягом минулого року заготовлено сільськогосподарської сировини на 1232 тис. грн.
Нині у нас оновлено майже 80% роздрібної мережі та ресторанного господарства.
За 2010-2011 рік на реконструкцію, ремонти та придбання основних засобів було спрямовано 437 тис. грн. За останні 5 років було використано на ці цілі більше 1 млн. грн. Всі інвестиції були зроблені за рахунок прибутків від господарської діяльності, жоден кооперативний об’єкт не був проданий за останні роки.
Протягом 2011 року проводились ремонтні роботи в магазинах семи сіл.
Загалом за звітний рік було інвестовано в ремонт магазинів та підприємств громадського харчування 126 тис. грн.
Сьогодні споживча кооперація району забезпечує робочими місцями 101 особу.
Райспоживтовариство володіє матеріально-технічною базою, яка включає в себе 60 об’єктів нерухомого майна. І на кожну будівлю ми маємо свідоцтва на право власності.
Організації і підприємства системи у звітному періоді сплатили до бюджетів та державних цільових фондів 972 тис. грн. різних податків і зборів.
На одного працюючого в місяць сплачуємо податків 970 грн.
* * *
До когорти ветеранів-кооператорів галицького регіону з повним правом зараховують і Анастасію Михайлівну Козакевич. Цими днями ця жінка-трудівниця, яка усе своє життя присвятила кооперативній торгівлі, відсвяткувала поважний ювілей. Із 60-ти прожитих років 40 вона віддала споживчій кооперації Галицького району. З нагоди недавнього ювілею заступник голови правління облспоживспілки Богдан Гаврилюк тепло поздоровив ювілярку і вручив їй грамоту правління. Тиха, скромна трудівниця радо розповідає про свій життєвий шлях і запрошує відвідати магазини ПСК «Анастасія», яке вона очолює.
На запитання, чому «Анастасія», пояснює, що така родинна традиція. Це жіноче ім’я в пошані. Нині вже нараховують у Козакевичів шість Анастасій, Настунь, Настусь – дорослих і маленьких. Але суть не в назві, – зауважує керівник, – а у добрій злагодженій роботі підприємства, яке має продовольчі магазини у п’яти селах. Найперше відвідали крамницю у Куропатниках. Старовинне село, яке тягнеться вздовж так званого Бурштинського моря – рукотворної велетенської водойми, що слугує потужній Бурштинській ТЕС.
До просторої світлиці-магазину радо запрошує продавчиня Надія Степанівна Костів. Уродженка цього села. Після закінчення навчання в школі-магазині Галицької райспоживспілки почала працювати в крамниці рідного села. За прилавком уже понад 35 років. Знає своїх покупців, щоправда, бідкається, що багато, особливо молоді, перебралося до сусіднього селища Бурштина, або й подалі від рідних місць. Але кооперативна крамниця діє, живе, пропонує селянам широкий вибір соціально значущих продуктів. Це і свіжий хліб, масло вершкове, олію, крупи, макаронні вироби тощо. Анастасія Михайлівна Козакевич повідомила, що середньомісячна заробітна плата працівників прилавку складає1286 грн. Визнають, що прибутки хоч і не великі, але крамниці працюють прибутково.
Знайомлячись з діяльністю торгових об’єктів Галицького району, не раз довелося чути нарікання на моторизованих підприємців із сусідніх областей, які привозять у села борошно, цукор, крупи і реалізовують мешканцям. З одного боку, це добре, а з другого – падає збут у крамницях споживчої кооперації.
А далі наш маршрут привів до двох віддалених сіл – Дитятина і Хохонева. Від райцентру вони за 26 км. Тут віддавна діють продовольчі крамниці споживчого товариства «Горицвіт», яким керує досвідчений кооператор Віра Степанівна Курдидик. За плечима у неї середньоспеціальна і вища торгова освіта. Нині торгівлю здійснює у трьох магазинах. Зауважує, що давно взяла правило: «Не шукати причин, а знаходити вихід із ситуації».
Але повернемося до тих віддалених галицьких сіл – Дитятина і Хохонева. Місцевим магазинам уже по 50 з лишком років. Але виглядають добре. Доглянуті, впорядковані. Голова споживчого товариства Віра Степанівна Курдидик та й голова правління райспоживтовариства Роман Васильович Мурафа дбають про вчасні ремонти, обладнання. Наприклад, Віра Степанівна придбала дві холодильні шафи, встановила сучасні вікна, двері, решітки. Постійно зростає обсяг роздрібного товарообороту. Продавчині Оксана Михайлівна Маліновська та Оксана Євгеніївна Саноцька наголошують і на такому факті. Від них до райцентру понад 25 км, а буквально через гору, а це якихось 3-4 км, є села Тернопільської області. Тож інколи у галицьких крамницях можна побачити мешканців із сусідніх сіл Тернопілля.
Ми покупцям завжди раді, – кажуть привітні галичанки. – Приходьте-заходьте! Краму вистачить на всіх.
Завершуючи цю розповідь, нагадаю, що свого часу правління Галицького райспоживтовариства розробило конкретну програму модернізації підприємств торгівлі і ресторанного господарства. Вона й стала основним вектором подальшого розвитку сільської торгівлі у галицьких селах.


Тандем: правління і профком

Правління Галицького райспоживтовариства та районний комітет профспілки працюють в умовах повної злагоди та взаєморозуміння. Система заходів, що забезпечує економічні та соціальні права кооператорів у Галицькому райспоживтоваристві, відображена в угоді та колективних договорах, хід виконання яких обговорюється на профспілкових зборах, спільних засіданнях правління та профкому.
Профспілковою роботою на громадських засадах займається головний економіст райспоживтовариства Валентина Петрів, яка завдяки основній посаді постійно спілкується з людьми, активно допомагає в пошуку шляхів підвищення ефективності діяльності підприємств, продуктивності праці, веде контроль за правильністю виплати заробітної плати.
Правління райспоживтовариства, яке очолює Роман Васильович Мурафа, не шкодує коштів на створення нормальних та безпечних умов праці. Працівники забезпечені спецодягом, який виготовлений з логотипами Укоопспілки відповідно до бренд-буку. Послідовно втілюються в життя всі проекти реконструкції та модернізації торгових об’єктів.
Згідно з умовами колективного договору, правління на рахунок профспілкового комітету перераховує кошти на культурно-масову роботу. За ці кошти проводяться святкові заходи з нагоди Нового року, Міжнародного дня кооперації.
Соціальне партнерство між правлінням райспоживтовариства та профкому забезпечує стабільність, рентабельність роботи, посилення соціальної захищеності членів споживчих товариств, підвищення професійного рівня працівників системи.
Лариса Сендецька,
голова обкому профспілки

Редактор випуску Роман ФАБРИКА. Світлини автора


Переглядів: 1436 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]