П`ятниця, 29.03.2024, 17:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 3 » Ефект Шестопалова
11:15
Ефект Шестопалова
Михайло Сеньків, депутат міськради, фракція «Свобода»

Який алгоритм дій, щоб очистити місто від снігу (сміття, листя)? Потрібна чітка мета. Обов’язковою є наявність ресурсів – двірники, шуфлі, трактори, вуйко, який керує процесом. Втім, легко відтворене на папері, в житті не працює так гладко. Найчастіше причиною цьому є що? Звичайно, не відсутність снігу (сміття, листя). Суворих двірників, шуфель і тракторів також ніхто не скасовував. А от вуйко, що найприкріше, часто-густо буває не той і не на тому місці. Без здібного генерала армія годиться хіба на гарматне м’ясо.
Проте в цьому є більш дражливий момент. Це коли генерал після втрати у м’ясорубці армії отримує високу нагороду. А наш непутящий вуйко за погано виконану роботу – гроші. Зауважу, наші з вами.  До того ж сплачені двічі. Вперше – за самі шуфлі і трактори, бо нас переконували, що вони доконче потрібні в господарці. Вдруге – за неефективне використання вуйком суворих двірників, тих самих шуфель, тракторів. Про такі „дрібниці”, як часовтрати, взагалі варто мовчати. Риторичне запитання: кому потрібен такий вуйко, який не вміє (не хоче, не здатен) працювати?
Називати вуйка не буду, бо у кожному конкретному випадку він носить інше прізвище і має іншу посаду. Проблему неефективного менеджменту помітили не сьогодні, не вчора, проте тільки останніми тижнями про неї заговорили активніше. Каталізатором процесу стали сесії міськради. Одна із січневих виявилася справжнім холодним душем для керівника КП „Водоекотехпром”. Р.Шестопалов піднявся на трибуну захищати перед представниками громади проект рішення про дозвіл на двомільйонний банківський кредит. Натомість замість грошей отримав червону картку.  Депутати справедливо вирішили не давати дозволу на кредит тому, хто не вміє давати собі раду з комунальним майном. Проте очільник міста не спішить звільняти директора „Водоекотехпрому”. Посилається на те, що рада може рекомендувати звільнити, а остаточне рішення – за ним. Зрештою, так говорить закон. Реальні інструменти керування містом – у міського голови. За міською радою закріплені функції контролю.
Саме цим і скористалися депутати на позачерговій „комунальній” сесії 24 лютого. Рішення, яке прийняли у сесійній залі, кардинально різнилося від запропонованого виконавчим комітетом. Замість збанкрутувати жеки депутати, за ініціативи ВО «Свобода», запропонували реформувати галузь. Міський голова за більш ніж сумний стан справ у житлово-комунальному господарстві отримав "гірчичник”. Чи справедливо? Запитайте в енциклопедично-обізнаного „Гугла” про банкрутство жеків. Інтернет видасть вам незначну кількість інформації про подібні процеси дворічної давності в Житомирі (до речі, затія не пройшла, а тодішній мер взагалі вже не мер). Проте найбільше посилань щодо банкрутства ЖЕО стосується саме Івано-Франківська. Але чому? Опираючись на досвід сусідніх міст, зрештою просто послуговуючись логікою функціонування будь-якого підприємства, надання послуг з утримання житлового фонду не може бути збитковим. Звичайно, якщо кожен з вуйків на своєму місці.
Тепер цікавими будуть два моменти. Перший: чи зреалізує міський голова і його  команда спробу врятувати галузь від паралічу. Сьогодні м’яч на їхній половині, і в них є всі шанси розумно цим скористатися. Другий: хто з керівників виконавчих органів, комунальних підприємств, установ, організацій готовий на якійсь з чергових сесій міськради випробувати на собі „ефект Шестопалова”.
Переглядів: 945 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]