П`ятниця, 29.03.2024, 17:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Квітень » 1 » Дорожні страсті на страсному тижні
10:08
Дорожні страсті на страсному тижні
«Для чого дорога, яка не веде до храму?» – запитується у фільмі «Покаяння» Тенгіза Абуладзе… Але явно цією дорогою проходила сесія Івано-Франківської міськради у вівторок, з великими труднощами розглядаючи питання. Незважаючи на страсний тиждень, взаємних обвинувачень і образ між опонуючими сторонами, особливо між міським головою Віктором Анушкевичусом і тепер вже різко опозиційною до нього фракцією БЮТ не бракувало. В результаті, за весь день роботи депутати розглянули лише десяток з півсотні питань, що виносилися на сесію. А головне питання про ремонт доріг в облцентрі після чотирьохгодинного ламання депутатських списів так і залишилося наразі невирішеним.

Катастрофічний стан міських доріг після цьогорічної суворої зими, як видається, спонукає  керівництво міста до гарячкових пошуків виходу з ситуації. Виконком запропонував, здавалося б, чудодійне рішення. Знайшлася фірма, яка погодилася зробити цього року реконструкцію та капітальний ремонт доріг в місті на суму 30 млн. гривень з розтермінуванням виплати за проведену роботу на три роки. Першим кроком до співпраці мало стати затвердження сесією умов договору на виконання цих робіт.
Сума 30 мільйонів, як пояснив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик, взялася з прогнозованого на цей період транспортного збору. За рахунок цих коштів міська влада сподівається поремонтувати до восьми вулиць, а найперше – зробити з’єднання між вулицями Гетьмана Мазепи і Бельведерською (майже 9 млн. грн.), щоб трохи розвантажити від транспорту центр, та вул. 24 Серпня в мікрорайоні «Каскад» (2,4 млн. грн.). 
Однак частина депутатів засумнівалася у вигідності такого варіанту. У фракції БЮТ запідозрили, що керівництво міста лобіює інтереси фірми «Восток-2006» і власне під неї пропонує затвердити умови договору. У результаті БЮТ виступив з альтернативним проектом рішення, головним в якому є проведення прозорих тендерів і на розробку проектно-кошторисної документації, і на виконання ремонтних робіт. Також депутати висловлювали побоювання, що місто може опинитися в ситуації, коли, не маючи коштів на сплату за фінансовими зобов’язаннями перед фірмою, що ремонтуватиме дороги, будуть заблоковані рахунки виконкому.
Ще під час затвердження порядку денного депутати Сергій Борзов («Наша Україна»), Іван Малик та Ярослав Гуменюк (БЮТ) пропонували розглянути питання доріг в комплексі. Тобто, спочатку обговорити стан доріг, проаналізувати, скільки коштів вже пішло на їх ремонт у минулі роки та чому зійшов асфальт, укладений торік, а вже потім затверджувати програму ремонту. При цьому у члена промерівської фракції УНП Богдана Чупірчука склалося враження, що таким чином підміною питання опоненти хочуть зірвати його розгляд. «Підмінити» питання опозиціонерам не вдалося, але й без того його розгляд набув щонайширших обрисів і затягнувся до пізнього вечора. 
Міський голова запевняв депутатів, що договір зроблено не під конкретного підрядника. Мовляв, якщо знайдеться інша фірма, готова розтермінувати оплату за виконані роботи не менше, як на три роки – то будь ласка. Водночас мер відзначав високу якість робіт фірми «Восток-2006» у Вовчинцях, де дороги, зроблені нею після повені у липні 2008 року, пережили вже другу зиму. Він казав, що ні з технічних, ні з фінансових параметрів міські підприємства не можуть брати участі у тендері. Також міський голова наголошував, що кошти фірма «Восток-2006» отримає тільки після виконання робіт, за принципом «ввечері – стільці, вранці – гроші».
«Я нутром відчуваю, що тут щось не так», – казав у відповідь один із найстарших міських обранців, депутат міськради кількох скликань Василь Кричун. «Ідея нормальна, але реалізація – аферистична», – заявляв лідер фракції БЮТ Ярослав Бачкур. Депутат від БЮТ Володимир Стасюк у своєму виступі повідомив, що фірма «Восток-2006» зареєстрована в Дніпропетровську на квартирі, за 2009 р. мала валовий дохід 5 млн. гривень, а її прибуток, що підлягає оподаткуванню, склав торік 60 тис. гривень. «Моцна фірма», – іронізував депутат, додаючи, що в Івано-Франківську зареєстрована її філія, де директором і головним бухгалтером є одна особа.
В результаті кількагодинного обговорення жодного рішення з цього питання не було прийнято. Коли на пропозиції депутата Борзова з проекту рішення було виключено аж три пункти, міському голові залишилося тільки жартувати. Звертаючись до свого першого заступника пана Фітеля, він сказав: «Таким чином, Зіновію Ігоревичу, в проекті рішення лишилися тільки ви. Контроль за вами». Зал відреагував черговим вибухом сміху.
Зрештою, мер оцінив обговорення цього питання як «5 годин кінокомедії» і звинуватив С. Борзова в тому, що він зробив чорну справу, заваливши на чиєсь замовлення ухвалення цього рішення. На брифінгу в середу з приводу сесійних подій В.Анушкевичус розширив список винних у провалі рішення: «Вчора, протягом 5-ти годин всі мали можливість спостерігати своєрідну циркову виставу, коли фракція БЮТ та депутати Борзов, Івасютин вносили багато пропозицій і змін, імітуючи бурхливу діяльність. Це було зроблено, щоб виправдати себе в очах виборців за провалення проекту рішення виконкому, прийняття якого дозволило б у найкоротші терміни визначити інвестора та приступити до ремонту доріг у місті».
Альтернативний проект БЮТ міський голова розцінив як важкозрозумілий за змістом і спрямований на затягування вирішення цієї проблеми. «Якщо йти шляхом, який пропонує фракція БЮТ, то тендер на виконання ремонтних робіт на дорогах міг би відбутись лише наприкінці літа, коли вже більше половини ремонтного сезону втрачена», – заявив мер. На думку пана Анушкевичуса, фракція БЮТ та окремі депутати принесли інтереси громади в жертву своїм політичним амбіціям.
На чиєму боці правда в цьому черговому конфлікті у міськраді – судіть самі. Ми ж на закінчення лише додамо, що, виступаючи на сесії міськради, начальник УЖКГ Петро Косюк (який, до речі, подав заяву на звільнення) заявив, що ті 30 мільйонів, які задумали спрямувати на ремонт доріг, лише «крапля в морі». За його словами, щоби поремонтувати всі основні дороги в Івано-Франківську, потрібно 500 млн. гривень.
Коли ж депутати поцікавилися думкою пана Косюка як фахівця про запропонований виконкомом варіант ремонту доріг, то він відповів жартом. Мовляв, в радянські часи в одного члена КПРС запитують, що він думає про те-то й те-то. Той запевняє, що такої ж думки, як і партія. «А ви маєте власну думку?» – допитуються у нього далі. «Маю, але я її засуджую», – відповідає він.
Тарас Ткачук
Переглядів: 966 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]