Субота, 20.04.2024, 15:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 15 » CУСПЫЛЬСТВО
13:28
CУСПЫЛЬСТВО
Вступна кампанія
Чи існуватиме ЗНО в Україні ще хоч кілька років?


Хоча розроблення проекту зовнішнього незалежного оцінювання почалося ще в далекому 1993 році (тоді був проведений експеримент – тестування в декількох школах, але з певних причин експеримент виявився невдалим), обов'язковою умовою для вступу до вузів воно стало лише у 2008 році. Тоді для України це був справжній прорив у сфері освіти, адже нова система вступу відкрила перед випускниками шкіл реальну можливість здобути вищу освіту без зв’язків та хабарів, лише завдяки власним знанням.

Але нещодавно у ЗМІ прозвучала заява міністра освіти Дмитра Табачника про те, що він виступає за повернення оцінювання знань абітурієнтів на вступних іспитах. Таким чином, школярам доведеться, крім тестів незалежного оцінювання, здавати ще й вступні іспити. А при вступі бали за тести, іспити у вузі і шкільний атестат будуть підсумовуватися. При цьому бал вузу буде становити 20% загального балу. 
Хоча на сьогодні про відміну ЗНО говорити ще рано, але все-таки, чому ж система оцінювання  знань, яка є однією із провідних у світі, в нашій державі вважається необ’єктивною? На думку Табачника, система зовнішнього незалежного оцінювання при вступі до вишів не виправдала себе, оскільки більшість студентів технічних вузів провалюють першу ж сесію. Але ж технічні вищі навчальні заклади на сьогодні є не дуже популярними порівняно з гуманітарними, а тому там навчаються не завжди найкращі випускники. Це пов’язано з низьким балом при вступі. Тим більше, що навчатись там значно складніше. Також міністр упевнений, що іспити допоможуть виявити креативну молодь, оскільки тести не дають такої можливості. Але ж у багатьох українських вузах при вступі на творчі факультети проводяться також спеціальні творчі конкурси серед абітурієнтів.
Чи справді найближчим часом в Україні може бути прийнято законопроект про скасування зовнішнього незалежного оцінювання та повернення колишньої системи вступу до вишів? Про це ми запитали у директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдана Томенчука: 
«У цій державі все можливо. Питання в тому, доцільно чи не доцільно такі речі робити. Так, у нас є проблеми у  вищих навчальних закладах, які не дають внутрішньої мотивації студенту до навчання. Ми відповідаємо лише за той результат, який абітурієнт отримав на тестуванні. І взагалі, від форми вступного випробування успішність абсолютно не залежить, а швидше – від форми внутрішнього контролю. Якби незалежна комісія працювала у вищому навчальному закладі при складанні заліків та екзаменів, мотивація студентів при навчанні різко зросла б.  Я глибоко переконаний, що на даному етапі ЗНО – це єдиний спосіб для держави вибратися з того болота, в якій перебуває система освіти».

Реєстрація по-новому

Реєстрація для проходження ЗНО завершилася 20 лютого. Згідно зі статистичними даними, в Івано-Франківській області зареєстровано 9370 абітурієнтів. Як стверджують у РЦОЯО в Івано-Франківській області, не було отримано жодного панічного листа, де люди писали б «я не встиг», «я не знав». У 2012 році і справді була проведена велика інформаційна кампанія. Кожен потенційний учасник тестування отримав лист на форматі А3 з розгорнутою інформацією про те, як він має реєструватися. Було випущено 40 тисяч таких листівок, і це при тому, що в Чернівецькій, Закарпатській, Тернопільській та Івано-Франківській областях разом зареєструвалося майже 30 тисяч людей.
Проте цього року реєстрація відбувалася за оновленою системою, дещо відмінною від попередніх років. На наше запитання, чому надіслати документи для реєстрації у 2012 р.  можна було лише поштою, пан Томенчук відповів: «Реєструється абітурієнт через Інтернет, за допомогою програми. Дані, які не є небезпечними для розголошування, він вводить у комп’ютер. Наші комп’ютери всі захищені і мають сертифікат захисту. Але абітурієнт у себе вдома чи на місці реєстрації працює з незахищеним каналом інформації. Таким чином, може статися втрата його персональних даних. А на сьогодні, маючи інформацію про людину: паспортні дані, проживання і так далі, можна дуже багато цій людині нашкодити. Тому основна частина реєстрації проходить через Інтернет, а конфіденційну інформацію (код свого паспорта, прізвище, ім’я, по батькові) вступник вносить вручну. Присилає нам ці дані цінним листом, за збереження інформації в якому відповідає пошта. У нашому центрі люди, які також відповідають за збереження інформації, цю інформацію вносять у наші захищені сертифіковані комп’ютери».

Статистика: вірити чи не вірити?

Інтернет кишить різними статистичними даними щодо ЗНО, проте найбільшого обговорення в суспільстві зазнало соціологічне опитування, яке провела компанія Research & Branding Group у липні 2011 року. Згідно з його результатами, 48% українців у цілому вважають, що необхідно повернути вступні іспити при вступі до вузів. Більше чверті (28%) дотримуються думки, що зараз немає необхідності повертати стару систему вступу. Ще менша кількість населення підтримує змішану систему вступу, коли абітурієнтів зараховують за результатами ЗНО та вступними іспитами (13%). Найменше (11%) українці схвалюють систему вступу лише за результатами ЗНО. Не змогли відповісти на питання про вибір системи вступу до вузів 24% українців. Опитування також показало, що кожен другий українець (50%) вважає, що в першу чергу при вступі до ВНЗ абітурієнту потрібно розраховувати на гроші, 37% – на гарні зв'язки.
Але чи можна довіряти такій статистиці? «Це опитування було зроблено «від лукавого», – стверджує пан Томенчук.  – Адже вибірка там була лише 400 осіб, тому воно абсолютно нічого не репрезентує. Нехай подивляться, якими темпами йде реєстрація на тестування, і всі побачать, підтримують чи не підтримують люди ЗНО. Адже результати абсолютно протилежні! І наша реєстрація є прекрасним соціологічним опитуванням. У нашому регіоні зареєструвалося 30 тисяч людей, якого вам ще іншого соціологічного опитування треба?».

«Індивідуальні комплекти для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання 2012» – що це таке?
А це ще одна з інновацій Українського центру оцінювання якості освіти. Такі індивідуальні комплекти підготовлені для всіх предметів, знання яких перевірятимуться під час ЗНО-2012. У кожному комплекті методичний посібник, що містить нову програму ЗНО, за якою відбуватиметься тестування, теоретичні матеріали, необхідні під час виконання тестів, методичні рекомендації, що стосуються проходження ЗНО у 2012 році, пояснення специфіки типів завдань і коментарі щодо  особливостей їх виконання, відповіді та коментарі до демонстраційного варіанта тесту та тренувального тесту. До комплекту також входять демонстраційний варіант і тренувальний тест (Зошит №1 і Зошит №2), бланки відповідей, виконані саме у такому форматі, у якому проходитиме тестування 2012 року. Також у комплекті – змістовний збірник тестових завдань, де представлені варіанти завдань усіх типів, що будуть запропоновані під час ЗНО-2012 з того чи іншого предмета.
Особливістю таких комплектів, порівняно з іншими посібниками, призначеними для підготовки до ЗНО, є те, що лише на них міститься логотип Українського центру оцінювання якості освіти. Тобто лише він рекомендується УЦОЯО.
Чому ж ці комплекти мають назву «індивідуальні», адже вони усі виходять у друк одного зразка, для всіх абітурієнтів однакові? Відповідь на це питання знайти так і не вдалося. Лише на одному з інтернет-сайтів, де пропонується придбати індивідуальні комплекти, є таке пояснення: ««Індивідуальні комплекти…»  тому і мають назву ІНДИВІДУАЛЬНІ, що призначені для допомоги УЧНЕВІ (а не вчителеві, директору центру оцінювання, тестувальнику, інш.)». Але що ж це пояснює?

Вартість комплектів ЗНО-2012 чомусь різна:

Укрїнська мова
та література –         58 грн.
Математика –         54 грн.
Історія України –         54 грн.
Географія –             57 грн.
Іноземні мови (всі) –     34 грн.
Фізика –             58 грн.
Хімія –             53 грн.
Російська мова –         34 грн.
Біологія –             54 грн.
Мимоволі виникає інше запитання: чому ж усю інформацію, необхідну для підготовки, просто не розмістять на сайті УЦОЯО? 
У 2012 році прогнозується збільшення кількості випускників шкіл порівняно з 2011 роком на 122 тисячі – з 196 тис. до 318 тис. Якщо підрахувати, що 300 тисяч випускників придбають комплекти за 50 гривень з 4 предметів, то загальна сума буде приблизно 6 мільярдів гривень. Монопольне право на випуск таких індивідуальних комплектів має видавничий дім «Освіта», який це право купив у УЦОЯО лише за 167 тисяч гривень. Кому ж вигідна така кампанія?
На тему індивідуальних комплектів директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук розмовляти не захотів і лише на питання, чи радить він купувати їх, відповів:
«Я не раджу їх купувати. Кращої підготовки за підручник і за вчителя не існує. А це лише марна трата грошей. Я більше скажу: на мою думку, такі підручники, які спрямовують дитину готуватися лише по якихось конкретних питаннях, дуже шкідливі. Тестова форма дуже хороша як спосіб контролю знань. Але коли хтось думає, що це спосіб навчання, і бере том тестів і починає їх розв’язувати, то це ні до чого доброго не приводить. Дуже добре, коли абітурієнт вивчить предмет всесторонньо, прийде підготовленим і відповість на будь-яке питання. А якщо просто зазубрювати питання, то відповісти на нього вже під іншим кутом буде неможливо. Знання потрібні не як підсумок, а як спосіб пізнавання світу. Існує така цікава філософська істина: знання – це те, що залишається в голові після того, як ми все забуваємо. От нам потрібні саме такі знання. Тому коли мене питають, чи купувати якісь спецпосібники, я завжди кажу «ні!».
Отож зовнішнє незалежне оцінювання в Україні ще дуже недосконале. Це пов’язано в першу чергу з тим, що запроваджене воно лише кілька років тому. Дехто, спекулюючи на його неточностях, намагається якомога більше заробити. Тільки-но українці зраділи зменшенню корупції у вишах, як було придумано новий спосіб здирництва з них грошей. Але уже легальний і законодавчо дозволений. Робити якісь прогнози у цій сфері дуже складно, адже у нашій державі справді можливо все…
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 1327 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]