Четвер, 18.04.2024, 08:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » ЧИ ПРАВДА, ЩО...
09:55
ЧИ ПРАВДА, ЩО...
...державні вузи отримають фінансову автономію?
В кінці минулого місяця віце-прем’єр України Сергій Тігіпко обнадіяв вітчизняні виші грядущим розширенням їх фінансової самостійності.
«Вищі навчальні заклади зможуть самостійно управляти заробленими фінансовими коштами відповідно до своїх потреб», – оголосив чиновник, виступаючи перед професорсько-викладацьким складом і студентами Національного авіаційного університету.
За словами Тігіпка, усі гроші, окрім коштів, отриманих від державного замовлення, вищі навчальні заклади зможуть самостійно розміщувати на рахунках банків і керувати ними на власний розсуд, без санкцій вищих державних інстанцій, як це відбувається сьогодні.   
«ЗК» вирішив з’ясувати, яка об’єктивна можливість запровадження такої автономії для університетів Прикарпаття та чи є для цього сьогодні реальні передумови.
З цим питанням ми звернулися в головне управління освіти і науки ОДА, але, як виявилося, регулювання роботи вузів до його компетенції не входить. Вищі «школи» вказівки отримують напряму зі столиці, від міністерства освіти, науки, молоді та спорту, без жодних посередників.
Керівники івано-франківських ВНЗ кажуть, що поки що жодних інструкцій чи рекомендацій з приводу нових матеріальних повноважень не отримували. Проте слід зазначити, що перші фінансові вольності для себе у чиновників виші відвоювали ще у квітні. Тоді парламент прийняв поправки до закону «Про здійснення державних закупівель», якими скасував обов’язкове проведення тендерів на держзакупівлі у вищих навчальних закладах, що суттєво полегшило університетам життя.
Ректор Державного медичного університету Микола Рожко стверджує: те, що пропонує зараз Тігіпко, обговорювалося уже давно.
 «Сьогодні ми повністю за власні кошти утримуємо корпуси, проводимо ремонти, видаємо зарплати викладачам. Гроші від державного замовлення покривають тільки витрати на заробітну плату викладачам, а вся необхідна для навчання інфраструктура проводиться знову ж таки за рахунок вузу», – запевняє Микола Рожко.  
Попри це, усі кошти університетів так чи інакше проходять через державне казначейство, що подекуди стопорить їх ефективне використання. Тож івано-франківські виші обома руками за фінансові новації, більше того, давно на них очікують і уже готові запровадити. І ще, вважає керівництво університетів, фінансова самостійність дасть вишам можливість отримувати масштабніші доходи, бо потік коштів раціоналізується. А якщо взяти до уваги й те, що сьогодні всі державні вузи функціонують майже без державних дотацій, а за власноруч зароблені ресурси, то і запровадження фінансової автономії для них буде досить закономірним. Головне, аби кошти використовувалися за призначенням.
Отож, тепер все залежить від віце-прем’єра Тігіпка, з уст якого і злетіла обнадійлива обіцянка для українських ВНЗ. Він сподівається, що відповідний проект закону буде найближчим часом доопрацьований і переданий до парламенту. Свої минулорічні обіцянки щодо скасування тендерів для українських вишів віце-прем’єр виконав, тож, ймовірно, і цього разу дотримає слова.  
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 751 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]