Четвер, 18.04.2024, 05:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » АКЦЕНТИ
10:03
АКЦЕНТИ
Провокація,  чи кримінал?



У понеділок ввечері у центрі міста особи в масках і жилетах з написами «СБУ» затримали директора департаменту містобудування і архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Олега Гаркота, голову фракції ВО «Свобода» у Івано-Франківській міськраді Романа Онуфріїва та  депутата міськради, власника однієї з найбільших будівельних компаній міста Володимира Балагуру.
Інцидент трапився на вулиці Січових стрільців близько восьмої години вечора. Особи в масках зупинили автомобіль, за кермом якого був В. Балагура і в якому перебували Р. Онуфріїв та О. Гаркот. Вивели їх з авто і надягли наручники. Свідком цього випадково став депутат обласної ради, член фракції «Наша Україна», кандидат в народні депутати України Петро Шкутяк, який одразу про це повідомив колегам-депутатам міськради від «Свободи» та почав фільмувати розвиток подій на мобільний телефон. Невідомі особи своїх дій не коментували, жодних звинувачень затриманим не висували, адвоката до них не допускали. Представники місцевих правоохоронних органів коментувати ситуацію відмовлялись, зсилаючись на те, що про операцію, яка проводиться, їм не відомо. О.Гаркоту, у якого хворе серце, стало погано і у супроводі співробітників спецслужб його доправили до лікарні.


В цей час біля епіцентру подій, що набули широкого розголосу в інтернет-виданнях і соціальних мережах, почали збиратися люди, серед яких були депутати міської та обласної рад, народні депутати України та представники засобів масової інформації. Прибув сюди і голова Івано-Франківської обласної ради, член ВО «Свобода», єдиний кандидат від Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Олександр Сич. Як згодом заявить на прес-конференції Р.Онуфріїв, саме завдяки О.Сичу вдалося не допустити непрогнозованого розвитку подій та силового протистояння, яке вже назрівало. Значна кількість людей, яких, за підрахунками «свободівців», було понад півтисячі, присутність народних депутатів, депутатів обласної та міської рад, міського голови, представників ЗМІ та їх вимоги звільнити безпідставно затриманих, широкий резонанс події вплинули на дії осіб у масках, які, знову ж таки, без жодних пояснень, відпустили затриманих. І, як запевняють «свободівці», жодних звинувачень на адресу Р.Онуфріїва станом на полудень вівторка не висунули. Крім того, за інформацією прес-служби Івано-Франківської МО ВО «Свобода», жоден їхній партієць наразі начебто не фігурує у будь-якій кримінальній справі.
Хоча, за розповсюдженими прес-центром СБ України та прес-службою прокуратури Івано-Франківської області інформаціями, це не зовсім так. «9 жовтня ц.р. в м. Івано-Франківську співробітники СБ України і прокуратури затримали «на гарячому» після одержання хабаря у розмірі 30 тисяч доларів США голову департаменту архітектури та містобудування Івано-Франківського міськвиконкому Гаркота О.Т. Матеріали документування свідчать про те, що чиновник вимагав від місцевого підприємця гроші за видачу довідки щодо містобудівних умов та обмежень для будівництва багатоповерхового житлового будинку у м. Івано-Франківську. За цим фактом прокуратурою Івано-Франківської області порушено кримінальну справу…», – йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.  А прес-служба прокуратури повідомляє, що «…9.10.12 року порушено кримінальну справу щодо депутата Івано-Франківської міської ради В.Колковського та директора Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради О.Гаркота та невстановлених осіб за… одержання хабаря в особливо великому розмірі. Встановлено, що О.Гаркот отримав хабар у розмірі 30000 доларів за вирішення питання про видачу довідки змісту будівного кадастру та довідки містобудівних умов та обмежень будівництва. Після отримання вказаної суми він сів у автомобіль, де вже перебували двоє депутатів Івано-Франківської міської ради В.Балагура та Р.Онуфріїв. Питання про їх причетність до вчинення даного злочину перевіряється у ході слідства». В інформації прес-служби обласної прокуратури також йдеться про те, що до місця затримання прибула група людей, які намагалися перешкоджати проведенню оперативних заходів і що питання перешкоджання правоохоронним органам під час здійснення професійних обов’язків наразі вивчається.
Натомість, як заявив у вівторок на прес-конференції Р.Онуфріїв, ВО «Свобода» розцінює цю подію виключно як метод політичного тиску перед майбутніми парламентськими виборами, що має на меті залякати українців. «Не виключено, що у стінах правоохоронних відомств фабрикуються кримінальні справи проти «свободівців», щодо цієї події. Очевидно, що такі дії мають замовний характер та є черговим свідченням, що партії влади та їхні приховані кандидати у народні депутати розуміють свою майбутню поразку, а тому продовжують вчиняти провокації щодо опозиції, тепер ще й із залученням правоохоронних структур», – йдеться у заяві ІФМО ВО «Свобода».  «Я передбачаю, що найближчим часом спецслужби можуть оприлюднити сфабриковані роздруківки наших телефонних розмов, інтернет-листування та СМС повідомлень. З наявною у них спецтехнікою це зробити дуже легко. Не вірте брехні, – закликав Р.Онуфріїв. – Це спосіб режиму розправитися з тим, хто не зігнувся».
Р.Онуфріїв також заявив, що понеділкове затримання було протиправним. За його словами, затримання відбулось без постанови, без пред’явлення звинувачень, не надали скористатись правом на телефонний дзвінок, не допускали адвокатів, дві години протримали у наручниках, щось робили у машині, а потім без пояснень відпустили. «Я не знаю, що зараз вони сфабрикують і будуть інкримінувати. Я боюся за Олега Гаркота, до якого  не пускають навіть дружину, але у його лікарняній палаті перебуває «Беркут». Безумовно, що хабаря не було. Все це наклеп і провокація»,  – сказав Р. Онуфріїв. Він подякував тим людям, які  у понеділок прийшли на місце події, заявив, що її фігурантам потрібен захист, закликав допомогти кандидатові від опозиції перемогти на виборах, щоб можна було до нього звернутися за захистом, і запевнив, що ВО «Свобода» володіє доказами, котрі підтверджують факт провокації. «ВО «Свобода» на всіх рівнях буде вимагати пояснень цього інциденту від найвищих посадових осіб держави, а також знайти замовників цієї провокації та притягнути їх до відповідальності. Наразі адвокати готують звернення до суду з оскарження дій силовиків», – повідомив Р.Онуфріїв.
Учора «свободівці» пікетували Івано-Франківське обласне управління СБУ. Аналогічні акції мали відбутися у Тернополі та Львові.
 Іван ГІРАК  
      

Переглядів: 979 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]