П`ятниця, 19.04.2024, 23:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 31 » АКЦЕНТИ
11:38
АКЦЕНТИ
Без обідньої перерви
Чергова сесія міськради тривала всього чотири години


У вівторок відбулася XXY сесія Івано-Франківської міської ради. Як зазначив міський голова Віктор Анушкевичус, спершу її планували провести двома пленарними засіданнями. Але на розгляд понад 35-ти питань порядку денного, виголошення запитів та заслуховування відповідей на протокольні доручення попередніх сесій депутати затратили чотири години. Більшість питань носили робочий та технічний характери і схвалювались сесією майже без обговорення. Хоча й без гострих моментів, дискусій та словесних перепалок у сесійній залі теж не обійшлося.

Проблема і перспектива
Браку місць у дитсадках Івано-Франківська, за умов акумулювання коштів і належного фінансування будівництва нових та реконструкції існуючих дитячих дошкільних навчальних закладів, можна позбутися за три-чотири роки. Про це, відповідаючи на запит голови постійної депутатської комісії міськради з питань освіти Оксани Савчук (фракція ВО «Свобода»), заявив заступник міського голови з гуманітарних питань Михайло Верес.
За його словами, дошкільною освітою в Івано-Франківську охоплено 100%  дошкільнят п’ятирічного віку і 77% дітей інших вікових груп. (Для порівняння: у Львові ця цифра становить 54%, а загалом по Україні – 53%).
«Ця проблема актуальна для всієї України, – зазначив М.Верес. – Останній дитсадок у місті збудували 20 років тому. Але за останні чотири роки ми використали всі наявні приміщення і додатково відкрили 46 груп на чотири тисячі дітей. Ця кількість відповідає приблизно десяти новим закладам». Водночас віце-мер розповів і про плани на перспективу. У цьому році відкриють першу чергу з п’яти груп на 120 дітей садка №17 «Ромашка» на вул. Вовчинецькій, по дві додаткові групи у школі №3 на Набережній та у приватній школі «Перша Ластівка» на вул. Биха і по одній групі у дитсадках №11 «Пізнайко» на вул. Сахарова та №36 «Віночок» на вул. Целевича. Наступного року мають стати до ладу друга черга садка №17 «Ромашка», садочки у селах Вовчинець та Хриплин і розпочнеться будівництво нового садка у мікрорайоні «Пасічна» на 114 місць. У 2014 році, після відповідної реконструкції, планують відкрити дитсадок на 190 місць на вул. Набережній у приміщенні, яке зараз займають міський центр зайнятості, обласна дитяча екологічна станція та обласний притулок для неповнолітніх. Крім того, опрацьовуються питання початку будівництва дитсадків у селах Крихівці, Угорники і Микитинці та відкриття міського дошкільного навчального закладу на базі колишнього відомчого дитсадка Львівської залізниці на вул. Хоткевича.
Однак така відповідь М. Вереса депутатів більшості ВО «Свобода» не задовольнила. За підрахунками О. Савчук, які ґрунтуються на даних електронної реєстрації дітей до дошкільних навчальних закладів,  у 2013 році до ясельних груп через брак місць не потраплять 269, а до молодших груп дитсадків – 612 дітей. І ця цифра ще збільшуватиметься. Тому, на переконання «свободівців», необхідно вишукувати можливості для створення додаткових місць в існуючих садках і доукомплектовувати дошкільними групами початкові школи. Хоча, як зазначив депутат фракції ВО «Батьківщина» директор ЗОШ №15 Василь Бойчук, це теж не вихід. Адже, з огляду на зміни навчальних програм, запровадження вивчення у початковій школі інформатики та другої іноземної мови, класи необхідно буде ділити на групи, і у школах не те що вільних кабінетів не залишиться, а вони змушені будуть переходити на навчання у дві зміни. А депутати від «Свободи», на думку В.Бойчука, вже другу сесію поспіль упереджено критикують М. Вереса, бо на його посаду хочуть поставити свою людину.
Втім, за свого заступника заступився міський голова Віктор Анушкевичус. «Верес нікуди не піде. Хіба сам захоче. Більш патріотичної людини немає», – заявив мер.

Влада з народом
Міськвиконком і депутатський корпус міськради відстоюватимуть право мешканців гуртожитку на вул. Тичини, 8-а на житло та готові прийняти гуртожиток у власність територіальної громади. Про це в ході обговорення відповідного депутатського запиту Сергія Стефанка (фракція ВО «Свобода») заявив міський голова Віктор Анушкевичус.
Як повідомив з трибуни сесії С.Стефанко, проблеми у мешканців гуртожитку розпочались у 1998 році, коли в процесі перетворення на відкрите акціонерне товариство «Івано-Франківськбуд», всупереч законодавству, вніс гуртожиток на вул. Тичини, 8-а до свого статутного фонду, хоча мав би передати його у комунальну власність. Тоді ж, за його словами, розпочався процес приватизації підприємства, яке приватизувало й гуртожиток. У 2001 році «Івано-Франківськбуд» створив дочірне підприємство «Лізинг-буд» і вніс гуртожиток до його статутного фонду. Голова ради гуртожитку Галина Гаврилів розповіла, що з 2006 року людей почали переселяти і виселяти, а приміщення першого і другого поверху віддали орендарям. Люди просять, щоб акт приватизації гуртожитку визнали незаконним, але суд став не на бік мешканців.
Зважаючи на це, С.Стефанко виніс на розгляд міськради проект рішення, яким сесія доручає міському голові В.Анушкевичусу звернутись до ВАТ БМФ «Івано-Франківськбуд» і ДП «Лізинг-буд» з клопотанням про передачу гуртожитку на вул. Тичини, 8-а у власність територіальної громади, а у разі відмови чи не надання відповіді на клопотання протягом місяця звернутись до суду з позовною заявою про таку передачу. Крім того, він запропонував винести на розгляд наступної сесії міськради проекти рішень про створення постійної комісії із забезпечення реалізації житлових проблем громадян, комісії з проведення інвентаризації гуртожитків, на які поширюється дія закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», незалежно від форми власності, та програми передачі гуртожитків у власність територіальної громади.
У свою чергу В.Анушкевичус зазначив, що проблема полягає у рішенні сесії 2005 року про переведення першого і другого поверху гуртожитку у нежитлові. «Я мав розмову з керівником «Івано-Франківськбуду», але переконати його не вдалось, – повідомив В.Анушкевичус. – Він сказав, що оскільки справи вже в судах, то це питання для нього принципове. Але суд не взяв до уваги зміни в законодавстві і клопотання міськвиконкому. Якщо не буде досягнуто згоди, то буде позов, але вже не від мешканців, а від міської ради», – запевнив мешканців гуртожитку на вул. Тичини, 8-а міський голова Івано-Франківська.

Політика і господарка

Депутати також ухвалили звернення до Президента, голови Верховної Ради та голів депутатських фракцій парламенту, в якому закликали зняти з розгляду проект закону «Про засади державної мовної політики», затвердили звіт про виконання міського бюджету за перший квартал і внесли зміни до бюджету та програми приватизації комунального майна на 2012 рік, затвердили порядок надання дозволів на перепланування та переобладнання приміщень і положення про порядок надання дозволів на відключення житлових будинків від мереж централізованого теплопостачання, розглянули ряд інших питань, з яких прийняли відповідні рішення.
 
Левко КУТИНСЬКИЙ 
Переглядів: 1061 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]