П`ятниця, 26.04.2024, 22:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 6 » ТЕМА
10:58
ТЕМА
Найбільш дотаційний – Донбас
За словами незалежного економічного експерта Вололимира Приходька, спираючись на дослідження, які провели аналітики з бюджетних питань, можна підрахувати, скільки коштів на душу населення торік регіони перерахували до бюджету, а скільки звідти отримали. Виходить, що саме Донецький проїдає чималу частину грошей. Так, за результатами дослідження, якби всі гроші залишалися на місцях, то прогодувати себе могли б тільки шість областей: Полтавська (саме вона є найбільшим донором бюджету), Харківська, Дніпропетровська, Сумська, Черкаська та Львівська. Наприклад, кожен житель Полтавської області у першому півріччі минулого року перерахував до бюджету понад 3700 гривень, Харківської — 2500 гривень, Львівської — 140, натомість кожен житель Донецької області отримав 2126 гривень, Луганської — 2261, а киянин — 4072 гривні.
У світі промислові регіони країни дотують менш розвинені. У нас же навпаки. Суть у тому, що Донецька і Луганська області — це насамперед вугільні шахти, а як відомо, вуглевидобуток збитковий, тому уряд і змушений «вкидати» туди мільярди гривень, щоб підтримати галузь. На жаль, гроші йдуть не в модернізацію шахт, а значною мірою просто на проїдання. Крім того, Донбас має чимало пільг: багато підприємств регіону звільнено від сплати ПДВ, а це один з основних бюджетоутворюючих податків і водночас один із найбільш корумпованих.

Долар буде дорожчати
Долар на міжбанку продовжує зростати, а гривня падати – цими днями в обмінниках за долар просили вже понад 9 грн. Знизився курс національної валюти також по відношенню до євро та російського рубля. За словами експертів банківської справи, падіння гривні зараз – процес незворотний, але панікувати поки що рано.
«Є кілька об’єктивних причин для такого падіння, – пояснює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Одна з них – це виплата кредиту за газ. Ми платимо за нього валютою, і різкий попит на неї знизив курс гривні».
«Такий різкий стрибок не може бути спонтанним, – вважає заступник голови правління банку «Фінанси і кредит» Ігор Львов. – І головна причина – це нестабільна ситуація в країні. Валюту масово скуповують через паніку і невпевненість в завтрашньому дні. Це і призвело до суттєвого подорожчання».
У прогнозах експерти обережні. «Нацбанк намагається контролювати ситуацію, але не може запобігти падіння гривні, адже на це можуть піти всі золотовалютні запаси країни. На позиції 8,7 грн якийсь час затримається, для цього ресурси є. Але, якщо криза посилюватиметься, ми можемо зіткнутися з ще більшим падінням», – вважає Олександр Охріменко.
Всі експерти впевнені в одному: щойно політична ситуація в країні стабілізується, курс гривні повернеться до звичних 8,2-8,3 грн/$. Сподівання покладають також на формування нового уряду, який зможе відновити роботу економіки.
Переглядів: 659 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]