Вівторок, 19.03.2024, 07:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 06
Все вирішує «Лукойл»?
Калуська хімія з російським присмаком



Повідомлення про ліквідацію ПрАТ «Лукор» у стрічках інформагентств з’явилося кілька  тижнів тому. Саме така очікувана розв’язка стала фінальною стрічкою  у довгій дистанції, якою послідовно прямувало керівництво російського холдингу-співвласника підприємства останні десять років. Компанія «Лукойл», котра в результаті оборудки стала єдиним акціонером наступника «Лукору» ТОВ «Карпатнафтохім», без шуму і пилу отримала у цілковите розпорядження унікальний майновий комплекс калуського хімвиробництва вартістю десятки мільйонів доларів. Натомість держава остаточно втратила свої права на найліквідніший нафтохімічний актив України.  

Шито, але не крито

Сьогодні, говорячи про хімічну промисловість Прикарпаття, маємо на увазі ТОВ «Карпатнафтохім» – підприємство, більш ... Читати далі »
Переглядів: 889 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Відставка з багатьма невідомими
Хто очолить Кабмін, чи буде зміна голів ОДА?


Тиждень минув відтоді, як до посад, які обіймали міністри в уряді Миколи Азарова, додалася приставка «в.о.». Як повідомив опісля у прощальному слові головний «відставник», його заява про звільнення лягла на стіл Президента «з метою створити додаткові можливості для суспільно-політичного компромісу» та «заради мирного врегулювання конфлікту».

Очікуваний відхід з Кабінету Міністрів Миколи Яновича на політичний спочинок і справді сприяв зниженню градуса суспільної напруги і у столиці, і у регіонах. Проте дальший хід подій залежатиме від того, хто ж  займе  «велике крісло»,  котре,  як  говорить народна приказка (і показує політична практика), не буває порожнім довго. Причому призначення важливе не лише внутрішньо-політично: до остаточного ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Занесені снігом

Прикарпаття пережило снігові замети, котрі паралізували значну частину області, відрізавши населені пункти «від цивілізації» на декілька днів. За інформацією Управління ДСНС в Івано-Франківській області, найбільших перешкод населенню завдали снігові замети у Снятинському, Городенківському та Тлумацькому районах.

Погодна стихія тримала у напрузі людей ще від 25 січня. Найгірша ситуація склалася 30 січня – 2 лютого. У деяких місцях снігові замети сягали до півтора метра у висоту.
Щодня працівники підрозділів ДСНС допомагали декільком водіям вибратися із снігових заметів. Крім того, їм довелося протягом декількох днів приміряти на себе роль постачальників продукції до сільських крамниць, із снігу доводилося витягати і карети «швидкої». Але усе обійшлося без плачевних наслідків.
Із припиненням сильн ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

За побиття дитини –   у виправний центр
Прокуратурою Тисменицького району підтримано державне обвинувачення у кримінальному провадженні щодо вітчима, який підозрювався у побитті 4-річної дівчинки.
Резонансна подія трапилась в листопаді 2013 року. Спочатку матір та дитина стверджували правоохоронцям,  що травм завдав рідний батько, котрий проживав окремо.  
Однак у ході досудового слідства було встановлено, що дівчинку побив співмешканець жінки. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, чоловік відлупцював дитину за те, що вона попросила їсти.
Тисменицьким районним судом горе-вітчима визнано винним у вчиненні кримінального  правопорушення, передбаченого  ч. 2 ст. 125 КК України. Суд при винесенні вироку врахував позицію державного обвинувача та засудив зловмисника  до одного року обмеження волі.
Варто зазначити, що вказаний вид покарання за санкці ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

ЄРЦ розрахувався з податковою
Івано-Франківське комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр» за 2013-й рік до бюджетів різних рівнів сплатило два мільйони вісім тисяч триста гривень податків та зборів.
Зокрема 416 тис. грн. сплачено податку на додану вартість, 378 тисяч грн. – податку з доходів фізичних осіб, понад один мільйон гривень – єдиного соціального внеску.
За підсумками діяльності за 2013-й рік підприємство сплатило до місцевого бюджету 162 тис. грн. податку на прибуток.  
Також сплачено 2,1 тис. грн. туристичного збору.
Таким чином, КП «ЄРЦ» – одне з небагатьох міських комунальних підприємств, що не має жодних невиконаних податкових зобов’язань, – повідомила прес-служба КП «ЄРЦ».

Переглядів: 680 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Потрібна механізація
 Лише механізація збільшить ефективність і дасть змогу пришвидшити темпи  прибирання прибудинкових територій.
Так вважає в.о. директора «Єдиного розрахункового центру» Петро Шкутяк. За його словами, КП «ЄРЦ» уклало угоди на прибирання прибудинкових територій з шістьма підрядниками – ЖЕО №9, ЖЕО «Молодіжне», ПП «Мій дім», ТзОВ «Пасічна-ІФ», «Комфортсервіс-ІФ» та «Комунальні інвестиції». Зараз їхня робота в основному спрямована на розчищення снігу на тротуарах,  при входах до під’їздів житлових будинків і на пішохідних доріжках у межах прибудинкових територій та їх посипання піщано-соляною сумішшю. Над цим щоденно трудяться 236 двірників, а за потреби їхню кількість збільшують.
«Проблемним є те, що двірники використовують малоефективні і трудомісткі знаряддя праці, – каже П.Шкутяк, – і зараз ми працюємо над тим, щоб на наступні роки вдосконалити їхню прац ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Михайло Сеньків, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція ВО «Свобода»


Самопожертва. Самодисципліна. Самоорганізція
«Свій до свого по своє». Таким був лозунг українського кооперативного руху в Галичині у міжвоєнне двадцятиліття. То був час неабиякого поступу наших прадідів у всіх сферах життя. Не здобувши своєї держави, українці перебудувалися і почали єднатися довкола церкви, "Просвіти", спортивних товариств і кооперативів. Щоби відчувати спільність у духовному житті, інтелектуальному вдосконаленні та створювати економічний фундамент майбутніх державних перемог. Щоби знайти своє місце серед ідеологічно ворожої державної адміністрації, вижити під час пресування силовими структурами, зберегти національну ідентичність в умовах культурного шовінізму. Поступово кількісні зміни переросли в якісні – все за жанрами діалектики.  На ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Дали дорогу

Всі головні вулиці Івано-Франківська розчищені від снігу і перебувають у задовільному стані.

Про це повідомив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. За його словами, під час погіршення погодних умов і снігопадів комунальні служби спрацювали нормально. Вони вчасно посипали протиожеледними матеріалами підйоми і спуски на дорогах, перехрестя вулиць і визначені місця зупинок громадського транспорту, а також  розчищали проїжджі частини доріг від снігу.
«Кілька днів до стану доріг були певні зауваження, – каже М.Смушак, – але зараз всі дороги розчищені. Рух громадського та іншого транспорту у місті не зупинявся. Звичайно, не все ще ідеально і на це є об’єктивні причини, але проїжджі частини міських вулиць перебувають у задовільному стані».
Як поінформував М.Смушак, на балансі дорожнього ремонтно-експлуатаці ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

У класах було холодно

Під час минулотижневого похолодання не у всіх освітніх закладах вдалося забезпечити нормативний температурний режим.

Це визнала начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. За її словами, в окремих навчальних класах температура не піднімалася вище 11 градусів. Найхолодніше було у школі-ліцеї №23, яка розташовується поблизу міського озера, та у загальноосвітній школі №25, що поблизу ріки Бистриці Надвірнянської.
Зниження температури відчувалося і у приміщеннях дошкільних навчальних закладів. Найбільше – у ясельних групах, де температура мала б сягати 20 градусів за Цельсієм. Там рятувалися обігрівачами, які можна було застосовувати, не порушуючи норм протипожежної безпеки.
Також під час погіршення погодних умов зменшилась так звана відвідуваність освітніх закладів. У найхолодніші дні, які припали на минулі четвер і п’ятницю, шк ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

М’яко стелять
Кількість вуличних травм зменшилась.
Це заявив керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула. За його словами, за минулий тиждень комунальникам вдалося подолати наслідки снігопадів і привести територію міста до задовільного стану. Зменшилась і кількість вуличних травм.
«Кількість травм зменшилась. Якщо 30 січня їх було зафіксовано 10, то впродовж наступних днів до травмпунктів зверталися троє-п’ятеро осіб, – сказав С.Кукула. – Треба зрозуміти, що всю територію міста не можливо посипати піщано-соляною сумішшю, щоб людям було безпечно. Все залежить від людей, як вони ходять».
Інформацію про зменшення кількості вуличних травм підтвердив і головний лікар центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк. Він зазначив, що за медичною допомогою до травмпунктів звернулися півсотні осіб, тоді як позаминулого тижня –  90.   
Наш кор.
Переглядів: 556 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Менше хворіють
Станом на шостий тиждень цього року рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції в Івано-Франківську нижчий, ніж торік.
Про це повідомив головний лікар Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк. Він зазначив, що в останні тижні та під час різкого похолодання кількість осіб, які захворіли на ГРВІ, значно менша, ніж була у попередні періоди. Так званий епідпоріг захворюваності на ГРВІ не перевищено.
Загалом, за його словами, до лікувальних закладів міста звернулося 1460 осіб. У стаціонарах лікарень зараз перебувають 68 осіб, з яких 45 – діти.
Головний лікар міста запевнив, що усі лікувальні заклади Івано-Франківська функціонують нормально, у стаціонарах лікарень тепло, медики працюють у звичному режимі і готові до надання населенню необхідної медичної допомоги.
Наш кор.
Переглядів: 725 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Орієнтир – Просвірнін

Роком дебюту наших краян на «білих» Олімпіадах, певно, слід вважати 1980-й, коли на лід американського Лейк-Плесіда вийшла українська ковзанярка Віра Бриндзей. Виросла 28-річна спортсменка в Івано-Франківську, неподалік стадіону «Локомотив», де працював її батько.

Досягши перших успіхів, Віра Бриндзей перебралася у Київ. Її зірковим часом став чемпіонат світу 1977 року у Кейстоні (США). Тоді за результатами виступів на чотирьох дистанціях київська динамівка стала абсолютною чемпіонкою світу! Віра перемогла на дистанціях 500 і 1 000 м, була третьою на 1 500-метрівці і п’ятою на дистанції 3 000 м. Втім, на Олімпіаді наша землячка фінішувала лише 18-ю (1 500 м).
Через чотири роки у Сараєво змагався двоборець з Ворохти Олександр Просвірнін. 19-річний спортсмен випередив своїх колег по збірній СРСР і посів високу шосту сходинку. Цей результат і досі ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Дві Надії і Богдана
Прикарпаття делегує у Сочі молодих, чарівних і… незаміжніх


На ХХІІ зимових Олімпійських іграх в Сочі Івано-Франківщину представлятимуть троє спортсменів. Менше, ніж було на попередніх Іграх в Турині та Ванкувері, проте максимум з того, на що ми могли розраховувати о цій порі. Отож, до російського курорту вирушили дві Надії – Діденко і Мохнацька з обласного центру, а також косівчанка Богдана Мацьоцька.
Найдосвідченіша у цій компанії 27-річна Діденко. Для неї Олімпіада в Сочі буде третьою за ліком. Дебютуючи на Іграх у Турині, вона фінішувала 20-ю. Через чотири роки у Ванкувері Надя до останнього вела боротьбу за вихід у фінал, куди потрапляло 12 найкращих. Після першого стрибка вона йшла десятою, однак невдала друга спроба відкинула нашу землячку на 13-ту позицію (найкращий результат серед українок).


Місце Надії Діденко в олімпійській збірній зразка 2014 року сумнів ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Недовіра, маски-шоу, заяви...
Політичне протистояння в сесійній залі досягнуло піку?




У понеділок Івано-Франківська обласна рада висловила недовіру голові обласної державної адміністрації Василю Чуднову. За таке рішення проголосували 77 з 86 присутніх депутатів (всього в облраді 114 народних обранців), проти – 0, ще сім бюлетенів визнано недійсними, два депутати утрималися. Для прийняття рішення достатньо було 58 голосів. Зауважимо, щоб доцільність перебування на посаді Василя Чуднова розглянув Президент, потрібно набрати 2/3 від складу ради, або 76 голосів.

Поруч з цим прокуратура області звернулася до Івано-Франківського окружного адміністративного суду з позовом про визнання незаконним рішення «Про недовіру голові Івано-Франківської ОДА». Аргумент: своїм рішенням Івано-Франківська обласна рада порушила передбачену з ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Найбільш дотаційний – Донбас
За словами незалежного економічного експерта Вололимира Приходька, спираючись на дослідження, які провели аналітики з бюджетних питань, можна підрахувати, скільки коштів на душу населення торік регіони перерахували до бюджету, а скільки звідти отримали. Виходить, що саме Донецький проїдає чималу частину грошей. Так, за результатами дослідження, якби всі гроші залишалися на місцях, то прогодувати себе могли б тільки шість областей: Полтавська (саме вона є найбільшим донором бюджету), Харківська, Дніпропетровська, Сумська, Черкаська та Львівська. Наприклад, кожен житель Полтавської області у першому півріччі минулого року перерахував до бюджету понад 3700 гривень, Харківської — 2500 гривень, Львівської — 140, натомість кожен житель Донецької області отримав 2126 гривень, Луганської — 2261, а киянин — 4072 гривні.
У світі промислові регіони країни дотують менш розвин ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Володимир ПІДЦЕРКОВНИЙ:
«Театр – це не обов’язково розвага»


Найновіша прем’єра Івано-Франківського театру ляльок ім. Марійки Підгірянки «Зоряний хлопчик» у числі дев’яти постановок для дітей претендує на отримання премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки у номінації «театральні вистави для дітей та юнацтва». Про перспективу лялькового театру, його сьогодення та реалії розповідає головний режисер Івано-Франківського театру ляльок Володимир Підцерковний.

– Пане Володимире, ваш «Зоряний хлопчик» є найновішою прем’єрою театру і вже претендує на таку високу нагороду. Розкажіть детальніше про цю постановку.
– Вистава задумувалася набагато раніше – ще декілька років тому, коли у нашому театрі працював усім відомий Микола Данько, головний художник. Ми з ним задумували цю роботу. Але так сталося, що він переїхав до Києва, відбувалися якісь зміни у нас в театрі,  тому то було н ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

Джентльмени  в історії Станиславова

В світовій історії було немало прикладів, коли розумні, талановиті й впливові чоловіки здійснювали нехай не завжди розсудливі, зате ефектні й благородні вчинки заради коханих жінок. Життєвий шлях деяких із них був тісно пов'язаний з нашим містом. Король, впливовий магнат, геніальний  поет і… простий продавець галантерейної крамниці. То які ж вони – джентльмени  в історії нашого міста?

Йосип Потоцький:  підтримав родича дружини

В 1700 р. вибухнула Північна війна між Російською імперією та Швецією, і в неї виявилася втягнутою й тодішня Річ Посполита. Шведи захопили Варшаву й Краків і позбавили влади польського короля Августа ІІ. Частина польської шляхти підтримала їх та їхнього ставленика Станіслава Ліщинського. Проте інша частина шляхти вважала законним правителем Августа ІІ і виступила на його підтримку. В ... Читати далі »
Переглядів: 915 | Додав: bond | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)