Субота, 20.04.2024, 04:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 6 » СПОРТ
11:17
СПОРТ
Дві Надії і Богдана
Прикарпаття делегує у Сочі молодих, чарівних і… незаміжніх


На ХХІІ зимових Олімпійських іграх в Сочі Івано-Франківщину представлятимуть троє спортсменів. Менше, ніж було на попередніх Іграх в Турині та Ванкувері, проте максимум з того, на що ми могли розраховувати о цій порі. Отож, до російського курорту вирушили дві Надії – Діденко і Мохнацька з обласного центру, а також косівчанка Богдана Мацьоцька.
Найдосвідченіша у цій компанії 27-річна Діденко. Для неї Олімпіада в Сочі буде третьою за ліком. Дебютуючи на Іграх у Турині, вона фінішувала 20-ю. Через чотири роки у Ванкувері Надя до останнього вела боротьбу за вихід у фінал, куди потрапляло 12 найкращих. Після першого стрибка вона йшла десятою, однак невдала друга спроба відкинула нашу землячку на 13-ту позицію (найкращий результат серед українок).


Місце Надії Діденко в олімпійській збірній зразка 2014 року сумнівам не піддавалося. Вона готувалася за індивідуальним графіком. На початку грудня стала другою на етапі Кубка Європи, поступившись австралійці Даніелі Скотт. В Кубку світу виступила лише одного разу, виконавши олімпійський норматив.
За плечима у Діденко п’ять чемпіонатів світу (найкращий результат – 9 місце у 2013 р.) і майже шість десятків виступів на етапах Кубка світу. Найкращим для Надії став минулорічний старт у Буковелі, де вона вперше зійшла на п’єдестал, фінішувавши другою. Опісля спортсменку роздирали двоякі почуття: з одного боку – перша медаль світового турне, з іншого – вдома хотілося перемогти. Тим паче, лідери рейтингу на той момент вже вирішили свої турнірні завдання і до України не прибули. В світовому рейтингу Діденко останнім часом посідає 9-10 позиції. Розраховуємо, що на цьому рівні виступить наша землячка і в Сочі.
Ще одна франківчанка, Надія Мохнацька, в олімпійській кваліфікації посіла 25-ту сходинку. Міжнародна федерація лижного спорту (FIS) cпершу помістила прізвище 18-річної спортсменки у так званий листок очікування. Однак дуже швидко дала «добро» на виступи. Річ у тім, що максимальний склад команди – чотири атлети. Мохнацьку ж випереджало одразу вісім китаянок...
Послужний список юної спортсменки наразі незначний. В березні 2013-го Надя дебютувала на чемпіонаті світу, що проходив в норвезькому Восс-Міркдалені. Тоді прикарпатка посіла останню сходинку. Спортсменка дев’ять разів стартувала на етапах Кубка світу (вперше – в січні минулого року). Найвищого результату досягла у Буковелі – 7 місце. За три тижні до того була доволі висока 11 позиція на етапі Кубка світу в американському Дір-Веллі. Відтак потенціал у дівчини є…
Цього року спортсменка взяла участь в чотирьох з п’яти етапах Кубка світу. Найкращі результати – 18 місце у Пекіні і 19-те в Лейк-Плесіді.
До складу жіночої збірної України з фрістайлу увійшли також Анастасія Новосад з Рівного і Ольга Полюк з Хмельницького. Виступатиме наша четвірка наступної суботи, 14 лютого. Початок змагань о 17.45.
24-річна косівська гірськолижниця Богдана Мацьоцька дебютувала на Олімпіаді у Ванкувері. В 2010-му наша землячка стартувала у двох дисциплінах – слаломі і гігантському слаломі (37 і 44 місця відповідно).
Спортсменка тричі виступала на чемпіонатах світу. Найвищого результату досягла в 2011 році у Гарміш-Партенкірхені – 26 позиція у суперкомбінації (слалом + швидкісний спуск). Тоді ж Богдана єдиний раз виступала на етапі Кубка світу, посівши 38 місце в супергіганті.
Підготовку до олімпійського сезону Мацьоцька розпочала в серпні у далекому Чилі. Загалом в поточному сезоні спортсменка виходила на старт майже чотири десятки разів. Декотрі з її виступів були оцінені FIS доволі високими балами. Втім, до лідерів світового рейтингу ще далеко. Найвища позиція у рейтингу – 204 місце у суперкомбінації (кілька місяців тому була 156-ю)…
Саме суперкомбінація буде першим стартом у гірськолижниць в Сочі. Вона запланована на понеділок, 10 лютого (поч. об 11.00). 15 лютого жінки змагатимуться у супергіганті, 18-го – у слаломі-гіганті, 21-го – у слаломі. Сподіваємося на виступ Мацьоцької у двох-трьох дисциплінах.
Не виправдали сподівань наші хлопці. Олімпійський норматив так і не підкорився стрибунам з трампліна. Тож Україна в цьому виді представлена не буде. Нагадаємо, що до складу національної збірної входять ворохтянець Володимир Вередюк та Андрій Калінчук з Верховини.
Натомість українець виступатиме у двоборстві. Єдина ліцензія дісталася Віктору Пасічнику з Тернопільщини. Конкуренцію йому складав ворохтянець Віталій Калініченко. Слабким місцем нашого 21-річного спортсмена є бігова підготовка. Приміром, на етапі Кубка світу в австрійському Зеєфельдф Калініченко після стрибків з трампліна посідав 34 сходинку. Однак у лижній гонці на 5 км показав останній, 68-й результат, і в підсумковій класифікації відкотився одразу на тридцять позицій – 64 місце.
Переглядів: 673 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]