П`ятниця, 26.04.2024, 22:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 19 » МІСТО
10:21
МІСТО

Будівельний тероризм
Будівництво припинити. Будинок знести. Напрацювати новий документ…
На черговій сесії Івано-Франківської міської ради вкотре вирували будівельні пристрасті. Зокрема, що стосуються зведення багатоповерхівки в мікрорайоні вулиць Орлика-Бельведерської та Мазепи, 35«а». Депутати також розглянули питання про стан виконання інвестиційного проекту    між міськрадою  та ТзОВ «Маодот І».


Замість малоповерхової забудови – 10-поверхова  
В Івано-Франківську розгорівся ще один будівельний конлікт. Мешканці мікрорайону вулиць Орлика-Бельведерської протестують проти незаконного зведення фірмою «Галицький двір» на замовлення ТзОВ «Атлант» нової багатоповерхівки. Від їх імені на сесії міськради виступив колишній головний архітектор міста Володимир Ідак. Він нагадав, що мікрорайон, про який йде мова, був першим у місті, де на стадії проекту детального планування були визначені цільові призначення і поверховість кожного об’єкта, затверджені рішенням міської ради. Однак самовільно змінивши документацію, на місці малоповерхової забудови громадського призначення забудовник зводить 10-поверховий житловий будинок. У 2012 році будівництво було припинене, але з березня 2014 року його відновили і уже звели три поверхи. Тому міська рада зобов’язала виконавчий комітет невідкладно розглянути питання щодо істотних порушень при забудові мікрорайону на вулицях Орлика-Бельведерській та звернутися до прокуратури міста й інспекції держархбудконтролю для вжиття заходів щодо зупинення будівництва, яке проводиться з порушенням містобудівної і проектної документації.
Також міська рада ухвалила рішення про визнання самочинним будівництва за адресою вул. Мазепи, 35-«а», яке теж здійснює «Галицький двір», і доручила юридичному відділу міськвиконкому у триденний термін звернутися до суду з позовом про знесення цього будинку, із заявою про забезпечення позову шляхом зупинення будівництва та із позовом про визнання нечинними містобудівних умов і обмежень на цей об’єкт. А інспекція держархбудконтролю на вимогу міськради не повинна вводити в експлуатацію будову на Мазепи, 35-«а» до остаточного вирішення у судах законності будівництва.
Під час обговорення депутат Михайло Сеньків (фракція ВО «Свобода») порівняв дії забудовника із тероризмом. «За останні півтора року ми чуємо прізвище лише одного забудовника, який кидає тінь на всю будівельну галузь міста, нехтує всіма людськими нормами і переступає через закон та мораль», – сказав М.Сеньків. Водночас він зауважив, що, ухвалюючи такі рішення, міська рада діє політичними, а не господарськими методами, бо не має для цього повноважень. А тому правову оцінку діяльності цього забудовника мають дати правоохоронні та контролюючі органи.
Принагідно народний депутат Руслан Марцінків, який теж брав участь у роботі сесії міськради, поінформував, що у парламенті зареєстрований проект закону, який  має повернути органам місцевого самоврядування право надавати дозволи на будівництво чи припиняти їх.

Чому інвестор не будує школи і дитсадки
Міська рада має напрацювати новий документ з реалізації інвестиційної угоди про спорудження мікрорайону у межах вулиць Національної гвардії- Коновальця-Сорохтея. Такого висновку дійшли депутати під час повторного розгляду питання про стан виконання інвестиційного проекту між міськрадою та ТзОВ «Маодот І».
В ході обговорення депутати намагались з’ясувати, чому інвестор досі не приступив до будівництва двох дитсадків та школи і чи не має він наміру взагалі відмовитися від таких зобов’язань. Керівник компанії, яка тепер має назву «Арсенал-Сіті» та є правонаступником «Маодоту», Тарас Виноградник запевнив, що відмовлятися від спорудження соціальних об’єктів не буде, а затримку пояснив об’єктивними причинами – наслідками фінансової кризи та тим, що тривалий час будівництво нового мікрорайону не починалося через розгляди різноманітних судових позовів та проведення перевірок. Він наголосив, що у цей проект фірма вклала уже 18 мільйонів доларів США, але ще не заробила жодної копійки. Відповідно до умов договору, «Маодот» надав військовослужбовцям 173 квартири та на 98% виконав робіт з прокладання магістральних комунікацій, якими місто уже користується. Наразі йде проектування другої стадії будівництва мікрорайону, на якій якраз і передбачається зведення соціальних об’єктів, школи і дитсадків.
Були претензії у депутатів й до того, що фірма сплачує занижений податок на землю, в результаті чого, за підрахунками голови бюджетної комісії, голови фракції ВО «Свобода» Романа Онуфріїва, місто недоотримало шість мільйонів гривень. Натомість Т.Виноградник запропонував вирішувати всі питання, які турбують міську владу, шляхом переговорів і переглянути угоду про співпрацю з містом. Для цього голова комісії з підприємництва Олександр Бубен (фракція «За зміни у Івано-Франківську») запропонував створити спеціальну робочу групу. Підсумовуючи, Р. Онуфріїв заявив: «Ми маємо напрацювати новий документ, який стане правонаступником попереднього, з узгодженнями зобов’язань інвестора та термінів їх виконання». А депутати від фракції ВО «Батьківщина» наполягли на тому, щоб хід реалізації цього інвестиційного проекту періодично заслуховувати на сесіях міськради і постійно тримати його на контролі.   
Іван ГІРАК

Переглядів: 674 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]