Четвер, 28.03.2024, 16:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 05

Люстрація по-франківськи: хто, кого і як?


Ідею люстрації Прикарпаття, серед інших регіонів, підхопило ще «гарячою» – відразу по завершенні революції. З тих пір тема народного пропісочування високих кадрів чи претендентів на чиновницький статус в регіоні регулярно засвічувалася у ЗМІ. А місцеві активісти, як безпосередні виконавці «волі народу», збилися з рахунку тих, чиє не зовсім благовидне минуле з їхньої руки стало предметом публічного обговорення. «На сьогоднішній день мова однозначно йде про сотні», – відповідаючи на запитання «ЗК» щодо кількості пролюстрованих, заявив один із видних членів Координаційної ради Прикарпаття – органу, що до останнього часу займався викликами на килим «підозрілих» кадрів. Цифра солідна, особл ... Читати далі »

Переглядів: 932 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Депутати зберуться на раду
Наступного тижня скликається чергова сесія Івано-Франківської міської ради. Понад  30 питань її порядку денного планують розглянути на двох пленарних засіданнях.


Про це повідомив секретар міськради Микола Вітенко. За його словами, у проекті порядку денного сесії більшість становлять так звані технічні і робочі питання, які пройшли попередній розгляд на засіданнях міськвиконкому та у профільних депутатських комісіях. Хоча є й такі, що можуть викликати дискусії і суперечки у сесійній залі та громадський резонанс. Серед них – звіт про виконання інвестиційного проекту «Маодот» та проект рішення про визнання самочинним будівництва на вул. Мазепи, 35-а. Також на попередній сесії депутати висловили бажання повторно заслухати звіт про роботу міської міліції.
«Зараз уже є новий начальник ... Читати далі »

Переглядів: 519 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Шкільний відпочинок
З другого червня для учнів 1-4 класів у місті розпочали свою роботу 32 пришкільні табори, які відвідуватимуть 4777 дітей.


Про це повідомила начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. Окрім пришкільних таборів, з 1 червня розпочалась перша зміна у позаміському оздоровчому таборі «Лімниця», де один день перебування дітей коштуватиме 113 гривень. «Це найдешевша ціна серед шкільних таборів. У «Лімницю» закуплено 114 путівок, 66 з яких – за кошти міського бюджету», – зазначила Н.Микула.
Вона також поінформувала, що на час літніх канікул діятимуть й 11 пластових таборів. Учні Івано-Франківської гімназії №2 матимуть змогу відпочити у Яремчі, природничого ліцею – у Діброві та Маріямполі, а учнів шкіл №3 та №11 на літній відпочинок запросили їхні польські парт ... Читати далі »

Переглядів: 558 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Юрій Соловей, депутат Івано-Франківської міської ради


Виклики, які стоять перед Україною
Чи є майбутнє в України, і яким воно буде, залежить в першу чергу від того, як наша держава зможе впоратись з тими викликами, які стоять перед нею сьогодні. І це не тільки відповідальність влади – це наша спільна відповідальність.
Війна на Сході.
Перший і основний виклик для новообраного Президента. Більшість українців, голосуючи за Петра Порошенка в першому турі, в першу чергу сподівались на завершення військових дій на Сході. Сьогодні очікування суспільства на те, що  Президент вже практично з наступного дня після інавгурації припинить цю війну, колосально високі. Чи зможе Порошенко, який мимоволі став заручником своєї передвиборчої кампанії, це зробити? Проте сміливо можна прогнозу ... Читати далі »

Переглядів: 556 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Обірвані життя


Неоголошена війна в Україні збирає невтішний ужинок жертв. На жаль, майже щодня на полі східного бою жертвами терористів стають молоді чоловіки, чиї життя обриваються, залишаючи рідним і близьким непоправний смуток і біль. Не оминуло горе і наш край. Одразу шестеро прикарпатців полягло біля Слов’янська після того, як терористи збили гвинтокрил – усі загиблі були працівниками органів внутрішніх справ.
Триденна жалоба і багатотисячна траурна хода у неділю та понеділок не залишила байдужим та черствим нікого. Мешканці Івано-Франківська провели в останню путь працівників органів внутрішніх справ, які загинули під Слов’янськом 29 травня.
Під пісню «Плине кача» у Меморіальному сквері поруч із могилою героя Небесної сотні Романа Гурика похова ... Читати далі »

Переглядів: 686 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Скільки триватиме мобілізація
Мобілізація. Це слово останнім часом не сходить з телеекранів, Інтернет-сторінок та газетних шпальт, змушуючи не на жарт хвилюватись чимало чоловіків, яких ще не призвали до війська, та членів сімей тих, кого вже мобілізовано до Збройних сил України та інших військових формувань.


Нагадаємо, виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов своїми Указами від 17 березня 2014 року № 303/2014 та від 06 травня 2014 року № 454/2014 оголосив про проведення в Україні часткової мобілізації.
Чи не найбільше питань в контексті обох указів викликає визначення строків мобілізації.
Так, в пункті 3 Указу від № 303/2014 зазначається: «мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання чинності цим Указом». Про те ж саме йдеться і у тексті Указу № 454/2014. Власне оте «45 діб» с ... Читати далі »

Переглядів: 647 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Міліція шукає вбивцю
Минулої суботи в мікрорайоні «Пасічна» в Івано-Франківську вбили жінку.
Про це повідомив начальник відділу дільничних інспекторів МВ УМВС капітан міліції Ігор Полив’яний. За його словами, 31 травня о четвертій годині ранку до чергової частини міліції зателефонував чоловік і повідомив, що на даху будинку №14 на вулиці Пасічній виявив тіло своєї матері.


«Встановлено, що жінка 1964 року народження працювала продавцем у магазині «Колібріс». На її тілі виявлені сліди удушення, одну колото-різану рану черевної порожнини та дві колото-різані рани спини. Особа підозрюваного у скоєнні цього злочину встановлена і зараз ведеться її розшук», – повідомив капітан Полив’яний.
Загалом же, за його словами, за минулий тиждень до чергової частини МВ УМВС надійшло 365 інформ ... Читати далі »

Переглядів: 603 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Вузи Прикарпаття потрапили у рейтинг найкращих
30 травня Центр міжнародних проектів «Євроосвіта» у партнерстві з міжнародною групою експертів представив 8-й академічний рейтинг вищих навчальних закладів України «Топ-200 Україна».
В авангарді українських університетів протягом всіх 8 років впевнено залишаються Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» та Київський національний університет ім. Шевченка.
Відрадно, що до рейтингу увійшло одразу три вузи Івано-Франківська. Найвищий рейтинг має Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, він на 34 місці. Прикарпатський національний університет ім. Стефаника посів 39 місце, а Івано-Франківський медичний університет – 42 місце.

 

Переглядів: 643 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Перехрестя проблем
Неузгоджені з ДАІ рішення щодо зміни організації дорожнього руху лише додають проблем.


Відколи на середній частині вулиці Шпитальної демонтували шлагбаум і забрали клумби, які перегороджували проїжджу частину, відкривши її для наскрізного проїзду у два боки, там панує справжній хаос. Тепер цією вузькою вулицею у самісінькому центрі міста, біля адмінбудинку, колишнього палацу Потоцьких та ринку ні пройти, ні проїхати. Пішоходам доводиться обходити машини, які водії паркують і на тротуарах, і під брамою палацу Потоцьких, і обабіч дороги, фактично залишаючи лише вузький проїзд-прохід по середині вулиці. Кажуть, навіть голові облдержадміністрації проблематично іноді доїхати на роботу. І хоча зі сторони вул. Дністровської все ще стоїть знак «Тупик», на розі з вул. Старозамкової – «В’їзд заборонено» ... Читати далі »

Переглядів: 603 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Нове «Старе місто»
Втрачена ще одна частинка старого Станіслава. Минулого тижня на частині тротуару на вулиці Гаркуші зняли стародавню теребовельську плитку. Її під час капітального ремонту вулиці вирішили замінити на сучасні фігурні елементи мощення «Старе місто» місцевого виробника тротуарної плитки.


Як повідомив Андрій Шуневич, керівник ТзОВ «Івано-Франківськавтодор», що на замовлення міського управління капітального виробництва виконує капремонт вулиці Гаркуші, стару плитку демонтували за рішеням замовника. «Нормально ходити по старій плитці було не можливо. Вона понищена на 30 відсотків. Там невеличка ділянка, і відновлювати її нема змісту, – каже А. Шуневич. – Демонтовану плитку ми передамо на зберігання дорожньому ремонтно-експлуатаційному управлінню для можливого подальшого її ви ... Читати далі »

Переглядів: 640 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Тарифи здіймаються вгору
З червня споживачі комунальних послуг знову платитимуть більше. На цей раз – за електроенергію. І це подорожчання комунпослуг не останнє.


Національна комісія регулювання у сфері енергетики з 1 червня підвищила тарифи на електроенергію для побутових споживачів на 10-40%, залежно від категорії та обсягів споживання.
Максимальне зростання тарифу торкнеться тих, хто споживає понад 800 кВт./год. на місяць. Розмір нових рахунків за електроенергію залежатиме не лише від того, скільки її спожити, але й від того, чи обладнані помешкання газовими чи електричними плитами та чи використовується електроенергія для обігріву.
Нагадаємо, що з 1 травня в Україні вже зросли тарифи на газ для населення, а з 1 липня заплановане зростання тарифів на опалення та водопостачання і водовідведення й доведення їх до рівня економічн ... Читати далі »

Переглядів: 618 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

vox populi
Як ви вважаєте,  чи повинен Майдан розійтись?
Оксана, перукар:

– Думаю, не слід вказувати тим людям, що на Майдані, що їм робити. Кожен з них там стоїть за свою певну ідею. Сам факт, що можна там спокійно стояти, – демонстрація демократії в Україні. Кожен з «майданівців» сам зрозуміє, коли йому чи їй час піти звідти, і так Майдан сам по собі розійдеться.


Олег, музикант:
– Нехай буде Майдан, добре, що є ті, хто не стомлюються і не здаються. Вони мають контролювати владу згідно з передвиборними списками обіцянок тієї ж влади. Якщо влада добре працюватиме і доведе, що вона інакша, ніж «папєрєднікі», люди спокійно розійдуться.


Тетяна,  підприємець:
– Не певна, що це ще потрібно. Тепер Майдан вже не той, що був. Не ... Читати далі »

Переглядів: 476 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

До другої зміни готові?
З початку нового навчального року одразу чотири навчальні заклади міста можуть перейти на двозмінну систему навчання
Цього року, зважаючи на рекомендаційні листи Міністерства освіти і науки, навчальні заклади України мали би повністю перейти на навчання у першу зміну. Втім, такі плани оптимізації аж ніяк не входять у потреби навчального процесу нашого міста. Ба, навіть навпаки, з нового навчального року можливе збільшення кількості класів, котрі будуть займатися у другу зміну. Ми вирішили з’ясувати, чи насправді доцільно запроваджувати навчання у дві зміни і чи є така нагальна потреба.


Початок червня – традиційна для шкільництва пора підбиття підсумків минулого навчального року і одночасно підготовки до прийдешнього. Хоча до 1 вересня ще цілих три місяц ... Читати далі »

Переглядів: 1007 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Олександр Шевченко:
«Цього літа більше 1000 прикарпатських дітей буде оздоровлено в соціальному таборі «Буковель»
1 червня ТК «Буковель» розпочав сезон оздоровлення дітей. Для 247-ми школярів з Луцька відпочинок в Карпатах став можливим завдяки народному депутату України, голові Одеської ОДА Ігорю Палиці, який є ініціатором оздоровлення луцьких обдарованих дітей. Постійно допомагаючи лучанам, благодійний фонд Ігоря Палиці започаткував і активно реалізовує програму «Підтримка творчої та обдарованої молоді». Саме у межах цієї програми діти 10 днів відпочиватимуть у дитячому спортивно-оздоровчому таборі «Буковель».


«Щороку на Буковель приїжджають на оздоровлення тисячі дітей. Діти з Луцька вже не вперше відпочивають в Карпата ... Читати далі »

Переглядів: 573 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Відверто про травознавство
Франківський травознай Іван Мужик пізнає таємниці рослин уже 20 років, знає, який смак має добра аура, як вилікувати безнадійну хворобу та вміє перевіряти чужі наміри.
Нині його прийомним кабінетом є невеличкий прилавок на місцевому ринку. Вперше чоловік зацікавився травами під час велопоходів у Карпатах, готував різні чаї, згодом почав заготовляти рослини і здавати травознаям, читав багато спеціальної літератури. А тоді одного дня відчув у собі силу лікувати. Наука трав, як каже Іван Мужик, з’явилася в нього на інтуїтивному рівні. Деякими секретами своїх знань чоловік поділився із «Західним кур’єром».


Недуг, де трави безсилі, немає
Є просто хвороби, які цілеспрямовано дані Вищою силою. І тоді перш за все треба осмислити, для чого вони ... Читати далі »

Переглядів: 797 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

«Ураган» затягає паски
Бюджет клубу на новий сезон зменшено більш як наполовину   
Минулої п’ятниці у Черкасах завершився футзальний чемпіонат країни. Учасники фінальних серій не стали розтягувати задоволення – володарі нагород визначилися у двох матчах. «Ураган» повіз додому «бронзу», перегравши переможця регулярного чемпіонату – «Єнакієвець».


Єнакієвці, як відомо, напередодні вирішальних матчів заявили, що надалі не виступатимуть під егідою Екстра-ліги. На заключні поєдинки у Черкаси суперник «Урагану» прибув у послабленому складі. З чотирьох легіонерів на майданчик вийшов лише бразилець Тіагу. Інші - полишили межі України. Окрім того, був відсутній гравець стартової четвірки Нестерук.
Наслідком кадрових втрат стала розгромна поразка « ... Читати далі »

Переглядів: 588 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)

Професійні династії Івано-Франківська
У важкі й тривожні часи саме сім’я  є тим «рятівним колом», яке допомагає не падати духом і зберігати надію на краще майбутнє. А якщо близьких людей поєднує ще й одна професія, то вони справді розуміють одне одного «з півслова». Поспілкувавшись із представниками професійних династій нашого міста, ми переконалися: любов до своєї справи і професійна майстерність справді можуть передаватися з покоління в покоління.


Династія винахідників
Відома у нашому місті родина винахідників і науковців Середюків здійснила вагомий вклад у розвиток винахідницького руху на Прикарпатті. Її основоположник, Євген Іванович Середюк, у п’ятнадцятирічному віці влаштувався на роботу до тодішньої Станіславської електростанції, є ветераном енергетичної компанії « ... Читати далі »

Переглядів: 1444 | Додав: bond | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (0)