П`ятниця, 19.04.2024, 23:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 12

Хто перший в опозицію?


Інавгурація нового Президента України породжує закономірне запитання: хто із політичних гравців займе опозиційну до нової влади нішу? Станом на сьогодні на політичних фронтах царює затишшя. З-поміж впливових політсил більшість   (в тому числі і ключові опоненти нового Глави) висловили підтримку Петрові Порошенку та його публічному політичному курсу. Поза тим, хисткі позиції політичних лідерів при нинішній розстановці сил в державі – варто лиш клацнути потрібному тригеру – здатні змінитися на цілком протилежні…
«ЗК» звернувся до представників місцевого політикуму, представників різних політичних сил та розпитав, хто з політичних конкурентів, на їхню думку, лаштується у президентську опозицію, коли, найвірогідніше, вона дасть про себе знати ... Читати далі »

Переглядів: 750 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Бери шинель…
П’ятий батальйон територіальної оборони не змінюватиме дислокацію до моменту забезпечення усім необхідним


Наказ начальника Генерального штабу Збройних сил України про відправлення п’ятого батальйону територіальної оборони Івано-Франківської області у зону бойових дій на південному сході держави наразі скасовано, повідомив голова облдержадміністрації Андрій Троценко.
«Ми отримали повідомлення про офіційну відміну наказу, який спрямовував бійців для виконання бойової задачі, до тих пір, поки не буде проведене забезпечення, доставлені та закуплені бронежилети, каски відповідного класу, – зазначив голова облдержадміністрації. – Хлопці залишатимуться на базі в Делятині. Жодних ... Читати далі »

Переглядів: 507 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Приховують  зарплату
З початку року в Івано-Франківську виявили 350 працівників, з якими роботодавці не оформили належним чином трудові відносини.
Про це повідомила директор департаменту соціальної політики Олександра Заклинська. За її словами, за цей час спеціальна робоча група перевірила 200 суб’єктів господарювання, які виплачують своїм працівникам заробітну плату нижче мінімального рівня. Під час перевірок виявлено 350 неоформлених працівників. З 342-ма з них працедавці уже уклали відповідні трудові угоди. Загальна сума легалізованої зарплати склала 438 тисяч гривень.
За словами О.Заклинської, найбільше порушень трудових відносин виявлено на будівельних підприємствах, у сфері надання медичних і стоматологічних послуг та перевезень пасажирів. А найбільші борги із виплат зарплат своїм працівникам на шкірфірмі та заводі «Пресмаш&raq ... Читати далі »

Переглядів: 506 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Олег ВОЙТИЧУК, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція ВО «Свобода»


З точки зору сприйняття…
Сьогодні вкотре, якось «раптом» і майже несподівано відбувається чергова переоцінка цінностей. Під ненависними криками «мочити» та таку, здавалось би, далеку від нас автоматно-кулеметну канонаду приходить розуміння, що нічого не дається просто і «на блюдечку». Більш як двадцятирічна історія мирного переходу «від» і «до» виявила кінцевою метою все-таки неминучість усвідомлення, що справжню СВОБОДУ потрібно таки відстояти – і відстояти, на жаль, жертовно. Покоління пізніх вісімдесятих та ранніх дев’яностих зробило все можливе в тих умовах для інтелектуалізації революції, її відокремлення від ненависті ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Промисловців і підприємців очолив депутат міськради


5 червня відбулись звітно-виборні збори Регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців (РВ УСПП) в Івано-Франківській області. Чи не вперше в історії існування РВ УСПП зал засідання ледве вмістив таку велику кількість учасників. За словами засновників спілки, таких зборів не було з 90-х років, коли Україна ще становилася як незалежна держава.
Спершу заслухали звіт в.о. голови правління Валерія Крецула і представника ревізійної комісії про діяльність організації в останні чотири роки, відтак обрали нового голову правління РВ УСПП. Ним став відомий на Прикарпатті підприємець, директор ТОВ «Лігос», депутат Івано-Франківської міської ради  Олег Гончарук. Також регіональне відділення розширило свій кількіс ... Читати далі »

Переглядів: 772 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

У Микитинцях встановили анотаційну дошку Степану Ковалю


8 червня у Микитинцях на Народному домі за ініціативи голови фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській міській раді Романа Онуфріїва встановили анотаційну дошку командиру загону «Котловина» УПА, політв’язню, диригенту хору «Первоцвіт» Степану Ковалю. Дошку встановили в рамках програми «Івано-Франківськ – місто героїв».
Досить прикметно, що дошку Степанові Ковалю встановили саме на фасаді Народного дому в селі Микитинцях. Адже після переслідувань радянською владою Степан Коваль змінив прізвище та влаштувався художнім керівником Станиславівського районного Будинку культури, територіально розміщеного у с. Микитинці (вул. Зарічна, 75а).  До сьогодні у Микитинцях веде свою а ... Читати далі »

Переглядів: 594 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Дискусійний компроміс
Пасажирам автобусів треба готувати копійки, а водіям – згадувати арифметику, щоб правильно давати решту: Івано-Франківський міськвиконком погодив приватним перевізникам граничний тариф на перевезення пасажирів у автобусах міських маршрутів на рівні 2,75 грн.
Такий тариф представники міської влади називають компромісним і наголошують, що при цьому зберігається безкоштовне перевезення без обмежень пенсіонерів за віком з 10-ї до 16-ї години. Нагадаємо, що приватні перевізники наполягали на відміні цієї норми, чи бодай зменшенні часу безкоштовного перевезення пенсіонерів, а також на тарифі у розмірі трьох гривень, хоча, за їхніми підрахунками, тариф мав би сягати п’яти гривень. Натомість представники міської влади спершу, начебто, мали намір погодити підвищення тарифу лише на 50 копійок –  до 2,5 грн. Однак така про ... Читати далі »

Переглядів: 629 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Один для всіх
З першого липня діятимуть економічно обгрунтовані тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які в Івано-Франківську будуть однаковими для всіх категорій споживачів.
Як повідомив генеральний директор КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Микола Саєвич, загальна вартість одного кубометра води та стоків для всіх споживачів становитиме 8,28 грн. з ПДВ. За його словами, необхідність доведення плати за воду і каналізацію до економічно обґрунтованого рівня назріла давно, адже розрахунок попередніх тарифів проводився ще у 2006-2007 роках і відтоді вони лише коригувалися здебільшого на складову вартості електроенергії.
«З моменту затвердження попередніх тарифів вартість більшості складових витрат суттєво зросла, обсяги виробничої діяльності зменшилися і тому вони не відшкодовують витрати на над ... Читати далі »

Переглядів: 683 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Затяжний демонтаж
Міська влада хоче вдосконалити і скоротити процедуру демонтажу самовільно встановлених літніх майданчиків.
В Івано-Франківську діють чимало літніх майданчиків, які встановлені без жодних дозволів. Як повідомив керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула, лише за минулий тиждень у місті виявили таких три десятки. А на своєму минулому засіданні міськвиконком ухвалив рішення про демонтаж понад двадцяти самовільно встановлених літніх майданчиків. Однак від часу виявлення і до самого демонтажу таких об’єктів може минути кілька місяців.
Як пояснив С. Кукула, спершу інспекція видає припис про демонтаж у триденний термін. Якщо власник майданчика його добровільно не виконав, цей факт документує комісія і складає акт, який направляє на розгляд міської адмінкомісії для накладення штрафу. Потім готують проект рішення місь ... Читати далі »

Переглядів: 516 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

План максимум
Поточні ремонти доріг в Івано-Франківську планують завершити до вересня.
Про це повідомив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. За його словами, цьогоріч на поточний ремонт доріг у міському бюджеті передбачено 4 млн. 189 тис. грн. Його виконуватимуть три бригади дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління у складі п’яти осіб кожна.
Міські шляховики уже відремонтували найпроблемніші ділянки вулиць Марійки Підгірянки, Національної гвардії, зараз працюють на вулицях Івасюка, Хіміків, Тролейбусній. У найближчих планах проведення поточних ремонтів вулиць Ребета, Дорошенка та Бельведерської.
«Цього року ми плануємо зробити максимум з того, що зможемо», – запевнив М.Смушак. Водночас він додав, що зараз комунальні експлуатуючі організації концентрують свої с ... Читати далі »

Переглядів: 585 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

vox populi

Чи поїдете ви цього літа відпочивати у Крим?
Аня, художник:
– Я багато років підряд їздила відпочивати у Крим, але цього літа не поїду. Я там завжди зупинялась у друзів, а тепер вони переїхали до Києва через анексію Криму Росією. Після приходу окупантів на півострів мої друзі не захотіли жити там, навіть збирались продати квартиру. Крім того, тепер дорого їздити у Крим. Раніше можна було автомобілем, а тепер і пальне дороге, і через окупантські закони ціни на все зросли…

Віктор, працівник культури:
– Звичайно, не поїду. Українцеві, надто з Західної України, зовсім не варто туди їхати. Там стільки ненависті до українців і до всього українського, що можна живим не повернутись, не те, що не відпочити. Як почують українську мову окупанти, а ще дізнаються, що з Івано-Франківська ... Читати далі »

Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Область чи край
Реформа місцевого самоврядування: якою їй бути?


Тема децентралізації влади на Прикарпатті зібрала на громадське обговорення  аншлаг: обласні чиновники, голови райдержадміністрацій, сільські та селищні очільники під куполом ОДА у формі діалогу обговорили новели та ахіллесові п’яти реформи місцевого самоврядування.  Дискутували про різне: починаючи з того, яку назву повинен носити регіон – область чи край, аж до вдосконалення бюджетного законодавства. Головним спікером зустрічі виступив безпосередньо голова облдержадміністрації Андрій Троценко.
Які ключові виклики стоять на шляху імплементації перетворень? Що у всеукраїнському вимірі реформа означатиме для прикарпатців? Про які реальні часові р ... Читати далі »

Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Пухнасте хобі
Вчитель фізкультури вирощує чотири породи кролів

У тому, що кролики – це не тільки цінне хутро і м'ясо, переконався Володимир Лисейко із Тлумача. На власному обійсті він вирощує чотири різні види цих хутрових звірят. Чоловік переконує, що при дбайливому догляді кролики можуть бути навіть дуже корисними. Принаймні, як переконує сам пан Володимир, за сім років його улюбленці із простого хобі стали справжньою віддушиною. «Ви не повірите, наскільки кролики можуть заспокоювати і знімати втому. Стараюся щовечора бодай 10 хвилин погладити вуханів – і всі стреси як рукою знімає», – зауважує чоловік.
Майже усі пухнасті тваринки у Володимира Лисейка приречені на продаж. Втім, на попит він не скаржиться. Щосуботи він пропонує звірят на тлумацькому ринку, а недільними ран ... Читати далі »

Переглядів: 686 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Скандал через пенальті
Матч в Перегінську «завершили» вболівальники

Минулої неділі в обласному чемпіонаті вибухнув перший скандал. Через втручання вболівальників не вдалося завершити матч у Перегінську між місцевим однойменним ФК та тлумацьким «Придністров’ям».
На 82-й хвилині за рахунку 1:1 арбітр зустрічі Юрій Синишин призначив у ворота гостей спірний 11-метровий удар. Згодом комітет арбітрів визнає це рішення помилковим. Власне, таким воно здалося й гравцям тлумацької команди, які атакували арбітра, після чого він опинився на газоні. Оскільки все відбувалося поблизу лінії поля, на ігровий майданчик вибігли десятки вболівальників. Вони, своєю чергою, атакували придністровців, котрі змушені були рятуватися у клубному «бусі». Продовжувати гру гості відмовилися.
У вів ... Читати далі »

Переглядів: 653 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Далекий політ ядра
Франківчанка Галина Облещук продемонструвала    один з кращих результатів сезону в світі

На вітчизняному спортивному небосхилі сходить нова зірка. Її ім’я – Галина Облещук. Лідер збірної України зі штовхання ядра нещодавно встановила нове особисте досягнення. На всеукраїнських змаганнях з метань у Кончі-Заспі снаряд, випущений нашою землячкою, опустився на позначці 19,40 метра. В цьому сезоні кращі результати демонстрували лише три спортсменки в світі.
Попереднє особисте досягнення Облещук було датоване травнем 2012-го. Тоді спортсменка відправила ядро на 19,23 метра. Згаданий результат дозволяв їй стартувати на Олімпійських іграх у Лондоні. Та буквально перед вильотом на туманний Альбіон Галина отримала прикру травму. «Це був дуже важкий удар, – роз ... Читати далі »

Переглядів: 629 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

16 червня стартує соціальний дитячий табір «Буковель»-2014
Доброю традицією туристичного комплексу «Буковель» стало безкоштовне оздоровлення прикарпатських дітлахів. Вже більше 5 років тривають різноманітні соціальні проекти, започатковані Олександром Шевченком, директором курорту. Традиційно з початком літа розпочинається програма безкоштовного оздоровлення дітей, позбавлених повноцінного батьківського піклування (сиріт чи напівсиріт) молодшого та середнього шкільного віку, переможців обласних та всеукраїнських шкільних олімпіад, спортивних заходів. Цього року оздоровитись в Карпатах матимуть змогу і діти учасників АТО.
«Бізнес  має бути соціально відповідальним. Саме такий принцип сповідує туристичний комплекс «Буковель», продовжуючи традицію безкоштовних соціальних таборів для іванофранківців. З кожним роко ... Читати далі »

Переглядів: 723 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)

Універсальні лікарі
В Івано-Франківську успішно впроваджується сімейна медицина
Останнім часом чимало розмов та суперечок стосуються запровадження сімейної медицини. Декілька відділень загальної практики успішно працюють у приміських селах Івано-Франківська.

Так у 2011 році в селі Крихівці відбулося відкриття відділу загальної практики сімейної медицини Івано-Франківської міської поліклініки №1, де проводиться лабораторне обстеження, фізіотерапевтичні методи лікування, є палата перебування хворих, УЗД-кабінет та жіночий оглядовий кабінет. Та загалом запроваджувати сімейну медицину в Івано-Франківську почали 12 років тому.
Завідувач відділення загальної практики і сімейної медицини міської поліклініки №1, міський спеціаліст медицини загальної практики Ольга Бойчук наголошує на значному позитиві такої практики, яка діє у більшості європейс ... Читати далі »

Переглядів: 691 | Додав: bond | Дата: 12.06.2014 | Коментарі (0)