П`ятниця, 26.04.2024, 21:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 2 » МІСТО
11:06
МІСТО
Соціальний розвиток без алкоголю

Міськрада розглянула проект програми економічного та соціального розвитку міста на наступний рік та ухвалила рішення про впорядкування торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями в Івано-Франківську.

У вівторок розпочала свою роботу 17-та сесія міськради. Розгляд понад тридцяти питань порядку денного депутати вирішили розділити на два пленарні засідання. Друге відбудеться наступного четверга, коли сесія й завершить свою роботу.
Першим каменем спотикання у злагодженій роботі сесії став розгляд проекту програми економічного та соціального розвитку Івано-Франківська на 2012 рік. До доповідача, начальника управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдана Білика, у депутатів було чимало претензій. Найвагоміша та, що доволі об’ємний проект програми, виданий окремою брошурою, окремим депутатам роздали лише перед початком засідання і вони не змогли з ним не те, що детально, а навіть поверхово ознайомитись.  Крім того, з’ясувалось, що проект програми попередньо розглянули не всі профільні комісії міськради.
Натомість Б.Білик переконував, що всі, хто хотів ознайомитись з програмою, міг це зробити заздалегідь, і наголошував, що вона грунтується на затвердженій міськрадою програмі стратегічного розвитку Івано-Франківська до 2015 року. «Це складова частина програми стратегічного розвитку, в якій ми виписали пріоритети з конкретизацією та деталізацією на 2012 рік», – уточнив Б.Білик.  За його словами, в програмі зроблений аналіз стану речей, визначені основні завдання і проблеми, які потребуватимуть вирішення, та очікувані результати від її реалізації.
Втім депутати дорікали, що в програмі багато загального і мало конкретики. «Давайте писати реальні речі і брати реальні зобов’язання», – закликав чиновників міськвиконкому депутат від «Фронту змін» Ростислав Кукурудз. Секретар міськради Руслан Марцінків зазначив, що це вже не перший випадок, коли в депутатів є чимало зауважень до проектів рішень, підготовлених управлінням економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому, але наголосив, що розгляд цієї програми перед ухваленням бюджету – безперечний позитив. «Програму необхідно брати за основу, – заявив Р.Марцінків, – але обов’язково її розглянути у всіх профільних комісіях і на наступній сесії внести до неї запропоновані комісіями зміни».
Ще одну дискусію викликали розгляд і обговорення проекту рішення про впорядкування торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями в Івано-Франківську. Скориставшись можливістю територіального врегулювання проблеми з продажем алкоголю, передбаченого урядовою постановою, автори проекту рішення пропонували міськраді заборонити продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв у закладах торгівлі, торгівельна площа яких є меншою ніж 20 квадратних метрів; не обладнаних відповідним технологічним устаткуванням; розташованих на відстані меншій ніж ніж 50 метрів від освітніх, спортивних закладів та закладів медицини і культури. А також у парках і скверах. За винятком закладів громадського харчування.
Як наголосив секретар міськради Р.Марцінків, проект рішення пройшов процедуру громадського обговорення, його розглянули профільні депутатські комісії та міськвиконком. Однак окремі депутати вказували на те, що це відверто дискримінаційний документ стосовно суб’єктів малого і середнього бізнесу. Його ухвалення призведе до тінізації продажу алкоголю, зменшення надходжень до міського бюджету та скорочення робочих місць.
При розгляді цього питання в сесійній залі були підприємці, які протестували проти його ухвалення. Депутати вирішили надати слово представнику від протестуючих підприємців. Однак ніхто з них так і не захотів вийти на трибуну сесії, щоб висловити свою позицію, застереження чи пропозиції. В результаті проект рішення «в цілому» підтримали 34 депутати, один був проти, четверо при голосуванні утримались. А на наступній сесії міськради депутати виявили бажання заслухати інформацію правоохоронців щодо дотримання законодавства з продажу алкоголю в місті.
Депутати також внесли зміни до міського бюджету, ухвалили положення про територіальний дорожний фонд Івано-Франківська і положення про будинкового голову, розглянули ряд інших питань, з яких прийняли відповідні рішення. Основні з них будуть опубліковані в нашій газеті.
Левко КУТИНСЬКИЙ

ДУМКИ З ПРИВОДУ
Ярослав Бачкур,
фракція ВО «Батьківщина»:

–    Програма економічного та соціального розвитку міста – дуже важливий і об’ємний документ. Я отримав його перед початком сесії. Коли я мав його вивчати і аналізувати? Під час розгляду інших питань порядку денного? Програму слід було перенести на другу сесію, щоб був час з нею ознайомитися, розглянути і обговорити на засіданнях комісій і фракцій. Я проти того, щоб використовувати депутатів лише для голосовування і підняття рук. Такі документи слід ретельно готувати і роздавати їх депутатам, згідно з регламентом, заздалегідь, а не перед початком сесії».

Руслан Марцінків,
секретар міськради, фракція ВО «Свобода»:
–    Те, що програму економічного і соціального розвитку міста на наступний рік ми розглядаємо до прийняття бюджету – однозначний позитив. Ми б могли її прийняти за основу і доручити розглянути на всіх депутатських комісіях, щоб на наступній сесії внести до неї зміни і доповнення.
–    Ситуація з продажу алкоголю поблизу навчальних закладів наразі просто вражає. Практично у кожному магазині, що розташований ледь не на території шкільного подвір'я, продаються алкогольні напої. Це несе загрозу для молодого покоління і вимагає негайного втручання. Проект рішення обговорювався на громадських слуханнях, робочих зустрічах з громадськими організаціями та духовенством, які висловили одностайну підтримку.

Володимир Чорноус,
фракція «УДАР-Громадський форум»:

  – Рішення про впорядкування торгівлі алкоголем є явно дискримінаційним. Без сумніву, його очікували представники алкогольної мафії, торговці сурогатом і фальсифікатом та їх високопоставлені покровителі. Ним легальну торгівлю алкоголем ми заганяємо в тінь. Натомість залишаються різноманітні «наливайки», кафе і ресторани, які знаходяться близько церков, і надалі споюватимуть людей. Рішення би мало зміст, якби ми в подальшому заборонили відкриття нових таких закладів. Наразі ж воно дискримінує підприємців, що вже є підставою для його опротестування прокурором». 





Переглядів: 786 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]