П`ятниця, 26.04.2024, 17:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Липень » 22 » Газова атака
08:55
Газова атака
Уряд підвищив ціни на газ, але знизив поріг субсидій

Запевнення влади, що ціни на газ для населення зростати не будуть, виявилось черговим популізмом. Аби отримати кредит МВФ, без якого вирулити економіку держави проблематично, урядовці були змушені піти на поводу Міжнародного валютного фонду, котрий власне і наполягав на підвищенні ціни на газ для населення. Недавно уряд вирішив привести ціну блакитного палива до економічно обгрунтованої і з 1 серпня вона збільшиться на 50%. Зросте в ціні й тепло та гаряча вода, якими населення забезпечують підприємства комунальної теплоенергетики. Але урядовці запевняють, що малозабезпечені громадяни всього  цього не відчують, бо зможуть скористатися субсидіями. Навіть ті, в яких є борги за житлово-комунальні послуги. Також зменшать частку обов’язкового платежу за житлово-комунальні послуги, яка для працездатних осіб становитиме 15% середньомісячного сукупного доходу та 10% — для непрацездатних осіб. А іванофранківці завдяки так званим муніципальним субсидіям зможуть платити за житлово-комунальні послуги ще на 5% менше.
Наразі достеменно відомі лише нові ціни на газ. Відповідно до рішення Національної комісії з регулювання електроенергетики відпускна ціна на природній газ для абонентів, які споживають його  не більше 2,5 тис. кубометрів на рік, при наявності лічильника зросте до 725,4 грн. за 1 тис. куб. м, а за відсутності лічильника – до 798 грн. за куб. м. Для тих, хто споживає не більше 6 тисяч кубометрів на рік, ціни зростуть до 1098 грн. за 1 тис. куб.м з лічильником та до 1207,8 грн. за 1 тис. куб. м – без нього. Для абонентів, котрі споживають не більше 12 тис. куб. м газу на рік, за наявності лічильника ціна 1 тис. куб. м становитиме 2248,2 грн., а за його відсутності – 2473,2 грн. Ті ж, хто споживає понад 12 тис. куб.м газу на рік, за показами лічильника платитимуть 2685,6 грн. за 1 тис. куб. м, а без лічильника тисяча кубометрів обійдеться у 2954,1 грн.
Прогнозувати коли й на скільки зростуть ціни на тепло й гарячу воду  дещо складніше, бо це залежатиме від багатьох чинників. За словами заступника директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігоря Угриновського, тарифи на ці послуги орієнтовно зростуть на 30%. «Процедура розрахунків, погоджень і затвердження нових тарифів складна й тривала, — говорить Ігор Зіновійович. – Розрахунки повинні пройти цінову інспекцію, тариф має затвердити міськвиконком. Не виключено, що напередодні виборів своє слово захочуть сказати й депутати міської ради. Тому наразі щось прогнозувати важко. Але поки не будуть затверджені нові тарифи, у зв’язку зі зростанням ціни на газ для підприємств комунальної теплоенергетики, ми зазнаємо чималих збитків, які обчислюватимуться мільйонами. І було б добре, якби новий опалювальний сезон ми розпочали з новими тарифами», — зазначив пан Угриновський.
Він також доволі скептично оцінив заяви чиновників щодо спрощеного механізму субсидій та зменшення так званого субсидійного порогу, що має захистити малозабезпечених громадян: «Так, пільги і субсидії відшкодовуються повністю. Але не всі люди все-таки зможуть ними скористатися, — вважає Ігор Зіновійович. – Чимало людей у нас працюють не офіційно, багато повиїздили за кордон. Зрештою є неблагополучні сім’ї, які просто не захочуть оформляти субсидії, як не хочуть платити за послуги. Є немічні перестарілі люди, інваліди, які без сторонньої допомоги і роз’яснень теж не зможуть скористатися цим правом. Борги в оформленні субсидій тепер не перешкода, але вони мають бути реструктуризовані. Наразі всі ці добрі наміри не підкріплені нормативною базою. Тому, як все це буде на практиці, я, наприклад, ще не знаю».
Але подібні побоювання фактично спростовує директор департаменту соціальної політики міськвиконкому Леся Заклинська. Вона зазначила, що кількість документів, необхідних для оформлення субсидій, зменшено. Особи, які працюють, повинні подати всього три документи – заяву, декларацію та довідку про доходи, а пенсіонери – лише заяву та декларацію. «Процедура суттєво спрощується, — каже Леся Тарасівна. — Громадянам, які вже мають субсидії, перерахунок зроблять автоматично. Ми налагодимо співпрацю з управлінням пенсійного фонду і сім’ям, які складаються з пенсіонерів, субсидії теж нараховуватимуться автоматично таким чином, щоб витрати сім’ї на оплату житлово-комунальних послуг не перевищували 10% сукупного доходу. Наразі першочергово необхідно налагодити обмін інформацією між органами, які призначають субсидії, та підприємствами – надавачами послуг».
Директор департаменту соціальної політики міськвиконкому також зазначила, що, окрім житлових субсидій, ще в 2008 році в Івано-Франківську розробили механізм виплати часткових компенсацій оплати житлово-комунальних послуг малозабезпеченим громадянам з міського бюджету. Так звані муніципальні субсидії дають змогу ще на 5% зменшити обов’язкову частку плати за житлово-комунальні послуги. «Отже, при ухваленні урядом спрощеного механізму призначення субсидій та за підтримки міської влади і муніципальних субсидій, малозабезпечені іванофранківці будуть більш захищеними і не відчують зростання ціни за газ та тарифів на інші житлово-комунальні послуги», — наголосила Леся Заклинська. Загалом, за прогнозами департаменту соціальної політики міськвиконкому, введення спрощеної системи отримання субсидій кількість сімей-субсидентів в місті збільшиться на дві тисячі. А за шість місяців цього року за призначенням субсидій звернулися 3288 сімей.
Левко Кутинський 
Переглядів: 1403 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]