П`ятниця, 26.04.2024, 12:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 28
Після Великодня Івано-Франківськ готується до нових свят, серед яких найважливішим є День міста. У стислий термін доведеться зробити ще чимало, щоб на належному рівні відзначити 349-річчя Івано-Франківська. Тиждень, що залишився, міський голова Віктор Анушкевичус називає «ударним».

Цієї суботи відбудеться ще одна міська толока з впорядкування обласного центру до Дня міста. Хоча комунальники виконали значний обсяг робіт з благоустрою до Великодніх свят, працювати ще є над чим.
«В основному заплановані заходи були виконані й місто підготовлене до свят нормально, хоча й були певні проблеми з фінансуванням та матеріалами. Час ще є і те, що не вдалося завершити до Великодня, ми обов’язково зробимо до Дня міста», – запевняє начальник міськжитлокомунгоспу Василь Білик.
За його словами, ще необхідно завершити прибирання парку на вул. Молодіжній, ще раз навести порядок на міських кладовищах і вивезти звідти все сміття, впорядкувати меморіальні комплекси та меморіальни ... Читати далі »
Переглядів: 981 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Не пийте, діти, молоко…
Головний державний санітарний лікар Івано-Франківська Микола Недоступ найближчим часом має намір винести постанову про припинення реалізації в Івано-Франківську молока 2,5% жирності виробництва «Великобурлукського сироварного заводу».
Про це він повідомив на вівторковій апаратній нараді в міськвиконкомі. За словами М.Недоступа, це молоко довготермінового зберігання, складається з чотирьох компонентів, серед яких є шкідливі. Наразі його вже вилучили з асортименту їдалень міських закладів освіти й утилізували.

За більшу плату – більше парковок
Від сьогодні година паркування автівок на платних майданчиках державного комунального підприємства «Технічний центр «Сервіс-Авто» становитиме три гривні.
Таке рішення минулого тижня ухвалив міськвиконком (див стор. 2). Платні парковки ДКП «ТЦ «Сервіс-Авто» будуть позначатись розміткою синього кольору. На кожній з них виділять спеціальні місця (в обсязі 10% від загальної кількості) для парк ... Читати далі »
Переглядів: 1019 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Руслан МАРЦІНКІВ, секретар міської ради, ВО «Свобода»

Вже півроку діє новий склад Івано-Франківської міської ради. Хотів би декількома реченнями проаналізувати роботу нового депутатського корпусу і певні відмінності в роботі з попередниками.
1. Дисципліна
Пригадайте, як депутати минулої каденції по 2-3 години збиралися на сесію міськради. Як часто до кінця сесії депутати розбігалися, особливо після обідньої перерви. Як часто проблема, яку треба було вирішувати, заговорювалася і перетворювалася на довготривалі місячні сесії.
Сьогодні цього немає. Сесія розпочинається о 10.00, а закінчується інколи о 19-20-й годині, незважаючи на те, що бувають і перерви на обід, і важкі дискусії. За цей короткий час проведено 10 сесійних засідань, а це 16 прийнятих програм, 186 рішень, понад 1500 господарських питань для м.Івано-Франківська.
2. Конструктив та прагнення навести порядок
Незважаючи на те, що дуже часто в сесійній залі відбуваються дискусії між мером та депутата ... Читати далі »
Переглядів: 1175 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (1)

У вівторок в Івано-Франківську біля символічного каменя на місці майбутнього пам’ятника чорнобильцям у сквері на вулиці Незалежності відбулися панахида та віче-реквієм до 25-ї річниці Чорнобильської трагедії.

Вшанувати чорнобильців та пам’ять про загиблих внаслідок катастрофи прийшли представники духовенства, обласної та міської влади, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, евакуйовані з 30-кілометрової зони.
Після покладання вінків і квітів до пам’ятного знаку представники влади знову запевнили, що докладатимуть всіх зусиль для вирішення наболілих проблем чорнобильців й пообіцяли в цьому році нарешті спорудити пам’ятник жертвам Чорнобильської катастрофи, впорядкувати сквер та прилеглу територію.
Наш кор.
Переглядів: 936 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Цими днями голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк перебуває у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі (Бельгія).
Як повідомила прес-служба голови облдержадміністрації, у програмі перебування делегації високопосадовців з України – відвідання штаб-квартири Верховного головнокомандування об'єднаних збройних сил Європи (SHAPE), брифінги та обговорення нових угод та викликів, відносин НАТО–Україна, НАТО–Росія, брифінг та обговорення термінового цивільного планування, зустріч з головою Місії України в НАТО Ігорем Долговим.
Михайло Вишиванюк переконаний, що ознайомчий візит до штаб-квартири НАТО – «це добра нагода для обговорення можливостей розвитку міжрегіональних контактів Івано-Франківської області з провінціями Королівства Бельгія».
Наш кор.
Переглядів: 924 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

У Великодні свята міліція працювала за посиленим варіантом несення служби, що передбачає збільшення кількості патрульних нарядів з охорони громадського порядку на вулицях. Формувати додаткові патрулі доводилося із залученням до несення служби офіцерів за рахунок особистого часу. А що ситуації виникають різні, засвідчив факт оперативного затримання двох молодих осіб в Івано-Франківську, які увечері в неділю викрадали чавунні секції з декоративної огорожі біля будинку на вулиці Целевича.
Як повідомляє СГЗ УМВС в області, два дільничні інспектори близько 22-ї години патрулювали на вулиці Целевича і помітили невідомих осіб з тягарем. Затриманими виявилися 19-річний і 18-річний мешканці обласного центру, кожен з яких ніс секцію з огорожі. Молодики зізналися, що демонтували фрагменти огорожі, щоб здати їх на пункт приймання металобрухту. Зараз вирішується питання про порушення щодо затриманих кримінальної справи за скоєння злочину, передбаченого ч.1 статті 185 Кримінального кодексу Украї ... Читати далі »
Переглядів: 900 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Напередодні Великодніх свят співробітники Управління СБУ в Івано-Франківській області ліквідували два канали нелегального постачання в область етилового спирту та припинили діяльність злочинних груп, що налагодили протиправний "бізнес” у цій сфері.

У ході оперативних дій вилучено понад 11 тонн спирту (14 тисяч літрів), арештовано 4 вантажні автомобілі, викрито склади та інші господарські приміщення, де зберігалася та розливалася нелегальна продукція.
21 квітня на під’їзді до Івано-Франківська затримано вантажний автомобіль, у якому перевозилося 9,2 тисячі літрів спирту в 40 пластикових діжках. Спирт транспортували на один з "перевалочних складів”, звідки він повинен був дрібно-гуртовими партіями у 500-1000 літрів надійти до виробників алкогольного фальсифікату.
Того ж дня у селищі Богородчани поблизу Івано-Франківська викрито три таких склади. На одному з них співробітники СБУ виявили 13-метровий напівпричіп до фури, всередині якого знаходилася закамуфльова ... Читати далі »
Переглядів: 799 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

«Надзвичайно важливим і прогресивним» назвав голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк законопроект, який вніс до Верховної Ради Президент Віктор Янукович щодо заборони державним службовцям вступати у політичні партії.

У проекті, зокрема, передбачено, що «державний службовець під час виконання посадових обов'язків не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії, що будь-яким чином можуть свідчити про його особливе ставлення до певних політичних партій». Також держслужбовець не має права брати участі у страйках та організовувати їх. Пропонується заборонити участь у передвиборній агітації, окрім випадків реєстрації держслужбовця кандидатом на виборні посади. Тоді він повинен протягом 2-х тижнів з моменту реєстрації подати заяву про надання відпустки на період виборчого процесу.
«Державні службовці покликані до особливо відповідальної справи – якнайсумлінніше опікуватися державними справами задля процвітання нашої краї ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Цьогорічний чемпіонат області має 74-й порядковий номер

Першим турніром, у якому взяли участь команди сучасної Івано-Франківщини, став чемпіонат Галичини 1914 року. Його організувала федерація футболу краю, який на правах автономії входив до складу Австро-Угорської імперії. Футбольних клубів у той час було мало, заледве півтора десятка. Після кваліфікаційних зустрічей їх розбили на три класи.

Станиславівську «Реверу», лідера нашого футболу довоєнної пори, включили до другого за силою дивізіону. У першому змагалися лише львівські та краківські клуби. Чемпіонат завершити не вдалося. Влітку розпочалася війна, що згодом отримала назву Першої світової. Бойові дії з перервами тривали аж до 1920 року.    
Галичина опинилася у складі відновленої польської держави. В грудні 1919 р. створено Польську футбольну спілку. Навесні наступного року під її крилом постало п’ять футбольних округів, котрі розігрували регіональні першості. «Ревера» увій ... Читати далі »
Переглядів: 910 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Те, що утримання футбольної команда – справа не з дешевих, відомо усім. Бюджети провідних футбольних клубів світу сягають сотень мільйонів євро (чи доларів). В Україні гранди витрачають значно менше. Однак й тут без кількох мільйонів в кишені (валюта залежить від статусу клубу) навіть у нижчих дивізіонах робити нічого.
Постійно зростають видатки (із зрозумілих причин) і на утримання аматорських команд. В обласній федерації футболу підрахували, що клуб-учасник чемпіонату-2011 повинен мати бюджет не менше 160 тисяч гривень (див. таблицю). Причому, це витрати суто на офіційну частину сезону. Проведення передсезонних учбово-тренувальних зборів, участь у турнірах автоматично підвищують видатки.
За оцінками фахівців, команди, які претендують на місця у верхній частині турнірки, потратять за рік не менше 200 000 гривень. Найбільш грошовитим сезон обійдеться вдвічі дорожче. Як подейкують, в попередні роки окремі клуби (вони вже зійшли зі сцени) «витрясали» з кишень своїх спонсорів значно ... Читати далі »
Переглядів: 1020 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Кількість інспекторів, які працюватимуть на матчах 1 ліги, складає нещасливу цифру 13. В сезоні-2011 на окремі матчі, окрім інспекторів, вперше виїздитимуть делегати федерації футболу. Їхня робота оплачуватиметься винятково коштом ІФФФ. Втім, у разі, якщо котрась з команд забажає присутності делегата на матчі, відкривати гаманець доведеться саме їй.
В обов’язки делегата входить контроль за дотриманням футболістами, тренерами, офіційними особами клубів та дирекціями стадіонів вимог регламенту змагань та правил гри; контроль за дотриманням усіма учасниками матчу, в тому числі і глядачами, морально-етичних норм та принципів «Fair play» та «Respekt»; запобігання та усунення можливих відхилень від вимог регламенту змагань. Делегатами матчів, окрім наведених нижче осіб, можуть бути також представники інспекторського корпусу.
Інспектори чемпіонату
Ступар Мирослав    Івано-Франківськ
Овчар Михайло    Калуш
Геренда Євген    Калуш
... Читати далі »
Переглядів: 1043 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Давно минули ті часи, коли матчі обласного чемпіонату збирали аншлаги. Переповнені трибуни на поєдинках у Калуші, Надвірній, Коломиї, Долині та ін. тепер можна побачити лише на пожовклих світлинах…

В новому столітті середня відвідуваність поєдинків обласного чемпіонату заледве перевищує 300 вболівальників. Рекорд встановлено торік під час городенківського дербі «Пробій» – «Яспіль». Трибуни райцентрівського стадіону «Колос» прийняли 3 000 чоловік (за протоколом, а насправді, кажуть, ще більше). І це при тому, що вхід на матч був платним.
Власне, зібрати таку кількість вболівальників в області можуть лише кілька стадіонів. Серед тих, що приймають нині матчі чемпіонату – франківська «Наука», надвірнянський «Нафтовик» і той  же городенківський «Колос». Інші арени на великі аудиторії не розраховані (мова про сидячі місця).
Так, після стовідсоткового обладнання арен пластиковими кріслами долинський «Нафтовик» розрахований трохи більше, як на 2 600 глядачів, а ... Читати далі »
Переглядів: 858 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Хто є рекордсменом чемпіонату області за кількістю проведених сезонів, чемпіонських звань чи забитих м’ячів? Відповідей на ці та багато інших подібних запитань немає. Десятиліттями на такі «дрібнички» ніхто не звертав уваги. А жаль…

Більшість даних про попередні чемпіонати безповоротно втрачені. Сьогодні ми не можемо навіть відтворити підсумкові турнірні таблиці змагань, не кажучи вже про результати матчів чи щось інше. Як не парадоксально, нині легше віднайти інформацію про футбольні матчі довоєнної пори, аніж радянської доби.
Районні газети того періоду або взагалі ігнорували футбол, або ж писали тільки про перемоги. Обласна преса основну увагу звертала на виступи головної команди краю, а інші події висвітлювала нерегулярно. Не сприяли збереженню інформації і часті переїзди обласної федерації з місця на місце. І лише після перенесення офісу ІФФФ в сучасне приміщення було створено свій архів.
З появою комп’ютерної техніки обраховувати індивідуальні чи кома ... Читати далі »
Переглядів: 1084 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

6 травня
9.00 – 18.00 – майдан Шептицького. Реєстрація гостей та учасників, Демонстрація ковальської праці. Ярмарок кованих речей. Виготовлення ковалями України та іноземними гостями композиції «Арка на честь 350-річчя міста Івано-Франківськ». Майстерність демонструватимуть ковалі з Австрії, Бельгії, Білорусі, Болгарії, Голландії, Ізраїлю, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Росії, США, Фінляндії, Франції, Швеції та з інших країн.
10.00 – майдан Шептицького. Урочисте відкриття ІХ фестивалю «Свято ковалів – 2011»
14.00 – сквер на вул. Низова. Урочисте відкриття виготовленої в 2010 р. композиції «Круговерть ковальських міст».
18.00 – конференція, зал готелю «Надія», вул. Незалежності, 40:
– Олег Боньковський (Україна) – «Художній метал Личаківського цвинтаря у Львові»;
– Василь Гудима (Україна) – «Ібзітц (Австрія) та Барселона (Іспанія) очима коваля»;
– Тимофій Сіліч (Росія) – «Робота Псковської кузні»;
– Кер Акер, Мохамед Акер (Ізраїль) – «Творчий шлях»;
... Читати далі »
Переглядів: 780 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Гала-концертом кращих хорових колективів завершилися фестини духовної музики «Від Різдва до Великодня». Протягом чотирьох місяців у приміщенні обласного художнього музею лунали піснеспіви хорових колективів не тільки Івано-Франківська, але й навколишніх сіл. Також учасниками дійства стали колективи із Тисменицького району.

Фестини вперше були організовані ще у 2000-му році і відтоді стали доброю традицією. Цьогоріч, як запевняють організатори, було встановлено рекорд із кількості учасників фестивалю – 27 колективів.
«Учасниками дійства стали і мішані хорові колективи, і чоловічі капели, жіночі та дитячі хори. Хочу відзначити, що основною відмінністю цьогорічного фестивалю стала кількість колективів, котра набагато більша від попередніх років», – зауважив начальник управління культури Івано-Франківського міськвиконкому Мирослав Петрик.
У репертуарі кожного хору, котрий брав участь у фестинах, були представлені суто духовні твори, котрі є надбанням кожного хору ... Читати далі »
Переглядів: 1114 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

У «поливаний понеділок» в Івано-Франківську, як завше, пролилося море води. Погода сприяла ватагам хлопців з відрами і пластиковими пляшками. Як правило, жертвами поливальників ставали дівчата-однолітки, але не тільки вони…

Розійшовшись, палкі шанувальники поганської традиції, пов’язаної з весняним очищенням водою, переключаються на обливання перехожих, не чіпаючи хіба що тільки серйозних чоловіків та людей поважного віку.
За звичаєм, ображатися на бешкетників не можна. Але, як бути, коли людина йде, наприклад, в гості, і раптом їй на голову виливають відро води? Коментарі на місцевих сайтах щодо такого «святкування» доволі жорсткі. Ось деякі з них.

Зінер: По-моєму, дехто аж надто захоплювався таким поливанням, і воно справді радше виглядало на хуліганство, аніж на забаву... Плюс, думаю, було зіпсовано багато різноманітної техніки (мобільні телефони, фотоапарати) ,різні особисті речі, включаючи навіть документи, – все це безжалісно заливалося літ ... Читати далі »
Переглядів: 963 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Переглядів: 968 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)

Вікторії Петровій 13 років. Вона учениця 8-го класу Івано-Франківської середньої школи №3. Також дівчинка навчається в музичній школі №3 по класу фортепіано.
Другий рік поспіль Віка займається у „Вокальній студії Ірини Батюк” при міському Центрі дозвілля дітей та юнацтва.


У Вікторії – всі задатки справжньої моделі. Зрештою, саме вона декілька років тому здобула почесне звання „Міні-міс Прикарпаття-2008”.
Проте найбільше Віка Петрова любить сцену. Її перемогам в різноманітних пісенних конкурсах і фестивалях могла б позаздрити будь-яка зірка естради. Адже за два роки, відколи дівчинка почала займатися співом професійно, вона вже здобула чимало музичних перемог, зокрема: 3-тю премію на конкурсі релігійної пісні у Польщі, 1-шу премію на конкурсі «Кришталевий Трускавець», 3-тю премію на конкурсі «Карпатські соловейки», 3-тю премію на конкурсі «Сузір’я зірок» в  Ужгороді, 3-тю премію на конкурсі «Таланти землі Галицької». Була учасницею конкурсів «Цвіт папор ... Читати далі »
Переглядів: 1319 | Додав: bond | Дата: 28.04.2011 | Коментарі (0)