П`ятниця, 19.04.2024, 04:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 28 » ПРЕС-РЕЛІЗ
09:55
ПРЕС-РЕЛІЗ
Впровадження процедури електронного декларування товарів

Тенденції світового розвитку встановлюють нові завдання зі спрощення митних процедур та процедур логістики, для чого необхідно створювати електронні інформаційні системи: доступні, керовані, безпечні та контрольовані.

Державною митною службою України проводиться цілеспрямована робота із широкого впровадження у роботу митних органів процедур з митного контролю та оформлення, заснованих на застосуванні інформаційно-телекомунікаційних технологій.

Найбільш інноваційною із таких процедур є електронне декларування, яке є комплексним поняття, та включає:

- декларування товарів і транспортних засобів шляхом подання електронної митної декларації та інших електронних документів;

- здійснення митного контроль та оформлення товарів і транспортних засобів на підставі поданих електронних документів (у тому числі дозвільного характеру).

Електронне декларування дозволить створити безпаперове інформаційне середовище для митниці і суб’єктів ЗЕД на базі новітніх інформаційних технологій.

Щоб потрапити в перелік підприємств, що мають право користуватися електронною митницею, необхідно здійснити наступні кроки:

1. Ознайомитися із вимогами законодавства України, що встановлює основні організаційно-правові засади електронного документообігу акон України "Про електронні документи та електронний документообігвід 22.05.03 № 851-IV), а також визначає правовий статус електронного цифрового підпису та регулює відносини, що виникають при використанні електронного цифрового підпису акон України "Про електронний цифровий підпис від 22.05.03 852-IV).

2. Ознайомитися з Порядком визначення підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування аказ Держмитслужби України від 08.08.07 № 669) та Порядком здійснення митного контролю й митного оформлення товарів, які декларуються з поданням вантажної митної декларації в електронному вигляді аказ Держмитслужби України від 26.09.07 № 800).

3. Звернутися в митницю за місцезнаходженням стосовно включення в Реєстр підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування та укласти договір з Держмитслужбою про надання посадовим особам митних органів права безперешкодного доступу до фінансових і банківських документів підприємства, що стосуються переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, після закінчення митних процедур і пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон України (наказ Держмитслужби України від 24.03.08 № 260).

4. Придбати у відповідних фірм-розробників спеціалізоване програмне забезпечення, яке дозволяє виготовляти електронні вантажні митні декларації (ЕВМД) та інші електронні документи (ЕД) в форматі електронного декларування (детальна інформація в мережі Інтернет за адресами: www.dbridge.com.ua, www.mdoffice.com.ua, www.qdpro.com.ua).

5. Придбати в акредитованому центрі сертифікації ключів електронний ключ, яким буде здійснюватися електронний цифровий підпис документів. На сьогодні гарантовано підтримуються ключі, що видаються ЗАТ "ІВК" (www.ivk.org.ua регіональне представництво у м. Івано-Франківськ: 76005, Івано-Франківськ, вул.Чорновола, 103, тел./факс: (0342) 52-71-65 e-mail: ivanofrankivsk@ivkportal.com.ua).

6. Облаштувати автоматизоване робоче місце, яке повинно мати підключення до мережі Інтернет та мати власну поштову скриньку, з якої будуть відправлятися повідомлення до Держмитслужби (Департаменту митних інформаційних технологій та статистики) та прийматися від неї зворотні повідомлення.

За допомогою програмного забезпечення, зазначеного в п. 4 та з урахуванням порядку підготовки та здійснення процедур електронного декларування (розміщено на офіційному сайті Держмитслужби України в мережі Internet  www.customs.gov.uaрозділ "Електронна митниця), провести спочатку тестове відправлення ЕВМД та ЕД.

У разі вдалого завершення проходження тестових повідомлень – перехід на щоденне оформлення ЕВМД.

Що ж отримають суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності від користування послугами "Електронної митниці”? Окрім скорочення часу митного оформлення та проведення усіх фактичних перевірок товарів в єдиний час в єдиному місці, це перш за все – подання митної декларації в електронному вигляді зі свого дому або робочого місця в офісі компанії, незалежно від країни відправлення або ввезення товарів.

Крім цього, Державною митною службою України переглянуто критерії оцінки, яким повинні відповідати підприємства для подання електронних документів та наказом від 17.03.11 № 216, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 11.04.11 за № 468/19206, затверджено Умови електронного декларування.

Цим наказом суттєво спрощено процедуру допуску підприємств до електронного декларування та внесення їх Реєстру, передбачено включення до такого Реєстру митних брокерів.

Єдиною умовою допуску до електронного декларування (з чотирьох закладених у попередньому Порядку) залишилось укладення підприємством договору з Держмитслужбою про надання уповноваженим посадовим особам митниці права доступу до документів, що стосуються переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Наказом передбачено, що подання електронної ВМД, електронних попереднього повідомлення або попередньої митної декларації може здійснюватися як самим підприємством, якому належать товари, так і уповноваженим ним митним брокером. В разі подання митним брокером електронної ВМД підприємство, якому належать товари, що декларуються за такою ВМД, також має бути унесеним до Реєстру.

Для включення до Реєстру підприємство звертається безпосередньо до Держмитслужби України із письмовою заявою довільної форми, до якої додаються два оригінали Договору та копія облікової картки суб’єкта ЗЕД. При цьому, розгляд заяви та внесення підприємства до Реєстру здійснюватиметься у строк не більш як 30 календарних днів з дня реєстрації заяви.

Слід зауважити, що вчинення правочинів за участю підприємств, унесених до Реєстру, здійснюються за наявності у них посилених сертифікатів відкритих ключів та якщо сума податків і зборів (обов’язкових платежів), що підлягають сплаті за електронною ВМД або внесенню як грошова застава під час оформлення електронного документа контролю за переміщенням товарів, не перевищує 1 млн. гривень.

З набранням чинності цим наказом (через 30 днів з дня його офіційного опублікування) втратить чинність діючий на сьогодні Порядок визначення підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування, затверджений наказом Держмитслужби від 08.08.07 № 669.

Івано-Франківська митниця закликає суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності до активної участі у створенні безпаперового середовища між митницею та торгівлею з основною метою – мінімізувати бюрократичні процедури та зменшити корупційні ризики !

 Івано-Франківська митниця

Переглядів: 967 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]