П`ятниця, 26.04.2024, 21:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 12 » ЖИТТЯ
10:04
ЖИТТЯ

Пухнасте хобі
Вчитель фізкультури вирощує чотири породи кролів

У тому, що кролики – це не тільки цінне хутро і м'ясо, переконався Володимир Лисейко із Тлумача. На власному обійсті він вирощує чотири різні види цих хутрових звірят. Чоловік переконує, що при дбайливому догляді кролики можуть бути навіть дуже корисними. Принаймні, як переконує сам пан Володимир, за сім років його улюбленці із простого хобі стали справжньою віддушиною. «Ви не повірите, наскільки кролики можуть заспокоювати і знімати втому. Стараюся щовечора бодай 10 хвилин погладити вуханів – і всі стреси як рукою знімає», – зауважує чоловік.
Майже усі пухнасті тваринки у Володимира Лисейка приречені на продаж. Втім, на попит він не скаржиться. Щосуботи він пропонує звірят на тлумацькому ринку, а недільними ранками пан Володимир дивує мешканців обласного центру. За одного кролика породи білий велетень чоловік править ціну 1000-1200 гривень.
Для того, аби стати справжнім селекціонером, панові Володимиру, за фахом учителеві фізкультури, довелося перечитати чимало літератури, бо, як переконує, кролеводи не завжди охоче діляться секретами успіху у вирощуванні кролів. Тому вже на власному прикладі пан Лисейко зрозумів деякі із них. Навіть зараз, посеред літа, коли навколо буяє зелень, він годує своїх кролів виключно сухими кормами. Каже, що у висушеному сіні немає так багато отруйних трав. Крім сіна, чоловік дає кролям варену картоплю, черствий хліб та овес, а воду наливає у спеціальні поїлки. Крім того, кролівник зовсім не використовує харчових добавок.
Про чистоплотність своїх вихованців, каже, що навіть кури не приносять такого задоволення. Годує двічі на день. Це для самого пана Володимира є психологічним розвантаженням.
На ринку, посеред шуму і притаманного галасу, на клітці поважно лежить великий кріль і примружує очі від лагідного погладжування його хазяїном. За десять місяців його вага становить майже десять кілограмів. Як можна пропустити таку картину? Пан Володимир переконує, що його кролі ручні, вони не бояться, коли до них торкається людина, як це зазвичай буває із вуханями.
Таке пухнасте захоплення у пана Лисейка розпочалося понад сім років тому. Тоді чоловік придбав для власного задоволення декількох кролів. Хобі пана Володимира наростало поступово – спочатку він вирощував кролів середньої породи, а згодом зрозумів, що великі кролі також не вимагають аж надто багато догляду.
«Тепер для мене є різниця між звичайними і породистими кролями. Якщо взяти середнього кролика, то його вага становить 4 кілограми, а у велетнів – вісім-дев’ять», – хизується чоловік найбільшим своїм вуханем.
Гордістю пана Лисейка є кролі породи білий та сірий велетень, шиншилові кролі, бельгійський фланер, а також неабиякою популярністю користуються декоративні кролики. Пан Володимир зауважує, що навіть із зоомагазину зверталися із пропозицією придбати оптом декоративних кроленят.
Пан Лисейко переконує, що кролівництво – річ не важка. В основному чоловік займається селекцією молодняка. Він постійно залишає до осені вісім-дев’ять самців. А загалом на господарстві пана Володимира постійно нараховується понад тридцять кролів. Деколи буває, що прихворіють. Але від цього кролів рятує вакцинація. Як правило, таку процедуру доводиться проводити двічі на рік. «Після щеплення чекаю два тижні, якщо за цей період симптоми не нагадують про себе, то значить, що щеплення вдало засвоїлося, – наголошує кролівник. – Вакциновані кролі менше хворіють».
Володимир Лисейко каже, що від кролятини на столі він ніколи не відмовляється. Зізнається, що саме це дієтичне м'ясо полюбляє найбільше. От тільки самотужки не може вбити кроля, тому спеціально просить сусіда, аби той допоміг.
Сам пан Володимир ділитися секретами кролівництва не боїться, бо зізнається, що не хоче, аби на нього потім хтось нарікав. Приємно для чоловіка те, що його кролики тепер проживають за сотні кілометрів від рідного Тлумача і тішать своїх господарів.
Селекція Володимира Лисейка приносить і фінансове задоволення, адже в основному кролі йдуть на продаж. Білий велетень менше тисячі не коштує. Місячні кроленята коштують від 90 до 120 гривень. Так само коштують і декоративні. Їх переважно беруть нарозхват. Якось у пана Володимира навіть взяли кроленя у цирк для фокусів. Один із його кроликів зараз живе у Фастові разом із папугою в одній клітці.
Володимир БОДАК

 

Переглядів: 687 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]