П`ятниця, 19.04.2024, 18:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 28 » ЖИТТЄВИЙ ПРОСТІР
10:49
ЖИТТЄВИЙ ПРОСТІР
У чому загроза грипу

Гострі респіраторні вірусні інфекції, у тому числі і грип, утворюють найбільш поширену групу патології, яка в структурі інфекційної захворюваності займає  майже 97-98%. В середньому щорічно ці інфекції вражають до 40% населення. Матеріальний збиток від грипу перевищує витрати на всі інші інфекційні захворювання разом узяті.

Підхопити вірус грипу можна в будь-яку пору року, але найчастіше це трапляється взимку, оскільки імунітет людини в цей період найбільш ослаблений. Багатьом здається, що грип – це невинне захворювання, яким хворіє майже кожна людина. Насправді грип дуже небезпечний і може спричинити серйозні ускладнення: бронхіт або пневмонію (запалення легенів), гайморит або синусит (запалення придаткових пазух носа), ураження серця, нирок та головного мозку. Ускладнення після грипу, як правило, лікуються не швидко – в середньому 2-4 тижні. А за певних умов вони можуть і взагалі перейти в хронічну форму.
Захворюваність на грип супроводжується  також високою летальністю, особливо в осіб старшого віку (за 65 років) і дітей раннього віку, в тому числі першого року життя. Причиною смерті є не сам грип, а викликані ним ускладнення (до 70-75% випадків).
Слід звернути увагу на розвиток таких серйозних ускладнень (особливо у нещеплених дітей), як стеноз гортані, інфекційно-токсична кардіопатія, фебрильні судоми. До того ж більше половини випадків захворюваності грипом характеризуються важкими і середньої важкості формами, тоді як серед щеплених хворих ускладнень не було. Отже, вакцинопрофілактика – єдиний ефективний метод зниження захворюваності на грип та частоти його ускладнень як при широкому охопленні населення, так і в групах ризику (хворі з різними хронічними захворюваннями, діти раннього віку, літні тощо).
Варто нагадати, що грип передається повітряно-крапельним, повітряно-пилевим шляхом при тісному контакті (на відстані близько 2-х метрів). Хворий при грипі небезпечний для оточуючих протягом  7 днів від початку хвороби, а при збереженні клінічних симптомів хвороби – до їхнього зникнення.
Окрім вакцинації, є також традиційні профілактичні заходи, які можуть значно знизити ймовірність захворювання на грип. Необхідно:
- уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
- обмежити відвідування місць великого скупчення людей;
- часто провітрювати приміщення, регулярно проводити в ньому вологе    прибирання;
- часто мити руки з милом;
- зайвий раз не торкатися очей, носа або рота немитими руками;
- уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
- повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми;
- прикривати ніс і рот при чиханні або кашлі хустинкою, яку після    використання необхідно викинути;
- при необхідності користуватися марлевими або одноразовими масками;
- триматися від хворого на віддалі не менше двох метрів.
При перших ознаках грипу необхідно викликати лікаря додому. Не слід займатися самолікуванням. Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар.
Пам’ятайте, що ваше здоров’я – у ваших руках.
Тетяна Джус,
завідувач відділенням епідеміологічних досліджень
             
Переглядів: 693 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]