Сонячні грона і келих здоров’я
В Івано-Франківську вперше відбувся фестиваль винограду та вина
Вино – не алкогольний напиток. У цьому впродовж двох днів переконували гостей та мешканців Івано-Франківська виноградарі-аматори під час фестивалю винограду та вина. Чоловіки, на чиїх присадибних та дачних ділянках виростають найрізноманітніші сорти винограду, запевняють, що виноградну лозу потрібно плекати, доглядати за нею і тоді вона порадує господаря щедрим урожаєм.
Під час фестивалю члени клубу «Виноградарі Прикарпаття» вкотре доказали, що в нашому краї, як і на півдні України, можуть рости найвишуканіші сорти винограду. А їхні грона – на вагу золота.
Як зауважив начальник управління туризму міськвиконкому Володимир Устинський, це свято відбулося у контексті калейдоскопу фестивалів осіннього циклу і стане традиційним для нашого міста. Завдяки таким заходам Івано-Франківськ планує залучити до свого арсеналу ще й фестивальний туризм, який зараз дуже поширений у всьому світі. Як виявилося під час свята, це дійсно спрацювало, адже скуштувати винограду та вина на вихідні прибуло чимало гостей не тільки із нашої області, а й з усієї України.
Ще донедавна Прикарпаття вважалося ризикованим регіоном для вирощування винограду, – каже знаний на Івано-Франківщині виноградар Богдан Гаморак. – Але нам вдалося зламати ці стереотипи. Тому тепер навіть двокілограмовими гронами винограду вже нікого не здивуєш.
Чимало гостей свята із задоволенням скуштували різних сортів вина, придбали для себе кущики винограду та інжиру, а заодно у спілкуванні із виноградарями отримали низку порад, як правильно доглядати за саджанцями.
«Ми намагаємося підняти на високий рівень культуру споживання вина. Тут представлені авторські вина, котрі виготовляються способом природного бродіння. У Європі вже давно вино не є алкогольним напоєм, а дієтичним і лікувальним продуктом», – зауважує заступник голови клубу «Виноградарі Прикарпаття» із виноробства Михайло Лучин.
Володимир БОДАК
|