Субота, 20.04.2024, 14:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19 » ЗДОРОВ'Я
10:30
ЗДОРОВ'Я
Головний лікар Івано-Франківська вивчав досвід медичної реформи у польському Жешуві

Днями головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк відвідав  польське місто Жешув. Поїздка відбувалася в рамках програми співпраці міст-побратимів, тому івано-франківських лікарів запросили познайомитися із польською системою охорони здоров’я, зокрема, із ланкою сімейної медицини, з наданням первинної медичної допомоги та роботою педіатричної служби.

„Ми зустрічалися із головними лікарями трьох поліклінік. В одній з них об’єднані і сімейні лікарі, і вузькі спеціалісти. Інша перебуває на балансі міста, і в ній працюють суто вузькі спеціалісти.  Ми також зустрілися із приватними лікарями сімейної медицини. У медицині Польщі частково залишився той принцип, який на сьогоднішній день існує і у нас. Адже і в Івано-Франківську функціонують відділення сімейних лікарів, є вузькі спеціалісти і дільничні лікарі. А от у Польщі дільничну службу ліквідували і перенесли її роботу на сімейного спеціаліста. Окрім того, сімейні лікарі займаються там лише дорослими пацієнтами, а дітей лікують педіатри”, – розповідає Тарас Масляк.
За його словами, медична реформа у Польщі не торкнулася гінекологічної служби, це окрема ланка охорони здоров’я. Жіночі консультації, пологовий будинок, догляд за дітьми – це усе окрема служба.
У Польщі реформа охорони здоров’я розпочалася 18 років тому і триває по сьогоднішній день. Там існує принцип конкуренції, відсутнє територіальне розподілення лікарів, а відіграє роль те, скільки пацієнтів відвідує того чи іншого спеціаліста. Сімейний лікар має, як заплановано на майбутнє і у нас, під своїм наглядом 1500-1600 пацієнтів. Він займається спостереженням за хворими, профілактикою захворювань, направленням пацієнтів до вузьких спеціалістів тощо.
Тарас Масляк наголошує: „Такі поїздки для нас дуже важливі, тому що ми можемо побачити позитивне у нововведеннях і спробувати запобігти помилкам. У найближчих наших планах – поїздка івано-франківських спеціалістів як сімейної медицини, так і педіатричної служби до Польщі. Окрім того, у Жешуві дуже розвинена галузь кардіології та кардіохірургії, і є домовленість про співпрацю між нашими лікарями”.
Любов Загоровська

Переглядів: 490 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]