П`ятниця, 29.03.2024, 11:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30 » ЗДОРОВ'Я
10:02
ЗДОРОВ'Я
Сімейна медицина: не все одразу

В Україні триває медична реформа, не оминула вона й Івано-Франківськ. Насамперед реформа торкнеться первинної ланки медицини. Коли ми говоримо про первинну медичну ланку, то маємо на увазі розвиток сімейної медицини, створення первинних медико-санітарних центрів та діагностичних поліклінік.
У Івано-Франківську буде створено три первинні медико-санітарні центри (ПМСД), орієнтовно один такий центр буде розрахований на 100 000 населення. Працюватимуть центри на базі трьох міських поліклінік. А на базі четвертої буде створена діагностична поліклініка, яка буде займатися власне діагностикою. Тобто в Івано-Франківську працюватиме центральна діагностична поліклініка і її підвідділи при ПМСД.
Первинні медико-санітарні центри працюватимуть одночасно з поліклініками, щоб не погіршувати доступність жителів міста до медиків.
«Реформа не повинна впливати на жителів міста, на наших пацієнтів. Хворий, як звертався до поліклініки чи лікарні за допомогою, так і звертатиметься. За один раз ми не закриємо двері лікарень і не відкриємо ПМСД. Такий підхід був би просто неграмотним. Адже реформа має відбуватися поступальними кроками», – розпові-дає головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.
За його словами, для діль-ничних лікарів проводитимуть навчання і триватиме цей процес протягом 10-15 років, адже в медичних закладах працюють лікарі різного віку. Молоді спеціалісти будуть закінчувати вузи вже як лікарі загальної сімейної практики, а дільничні лікарі-терапевти будуть проходити планове перенавчання.
«Найімовірніше, спочатку лікарі працюватимуть бригадним методом, адже поряд з сімейними лікарями працюватимуть і інші спеціалісти. Сімейний лікар має вести людину від народження і до старості, як чоловіків, так і жінок різного віку. Він має знати, як вести і вагітну жінку, і маленьку дитину. Такий лікар має мати базові знання педіатра і гінеколога, лікаря-хірурга та інших. Проте основне завдання такого спеціаліста – попередження захворювання, його профілактика, недопущення сімейним лікарем родинних захворювань, своєчасне оздоровлення жителів міста», – каже Тарас Масляк.
Він переконаний: потрібно дуже ретельно вивчити досвід пілотних проектів запровадження сімейної медицини та досвід тих країн, де ця система працює уже не перший рік. Адже відгуки про сімейну медицину різні, тому важливо запровадити позитивні зміни і не повторити тих проблем, які виникали раніше.
Переглядів: 600 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]