Вівторок, 16.04.2024, 06:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Червень » 2 » ЗДОБУТКИ
12:57
ЗДОБУТКИ
На варті економічних інтересів
Івано-Франківська митниця продовжує суттєво поповнювати державну казну
Криза минає… Так говорять франківські митники, адже в полі зору з’являється все більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Нині франківську продукцію знають у багатьох країнах світу. За словами начальника Івано-Франківської митниці Олександра Ячкуринського, основними країнами-експортерами, характерними для нашої області є: Росія, Польща, Угорщина, Туреччина, Румунія, Італія. Вивозять з області переважно продукцію хімічної, паливно-енергетичної промисловості, лісоматеріали, шкірсировину, сільськогосподарську продукцію тощо.  
Натомість до нас надходять товари з Росії, Німеччини, Італії, Польщі, Нідерландів тощо. Основу товарної структури імпортних операцій складають продукція хімічної промисловості, каучук, паливо-енергетичні товари, машини, устаткування та транспорт, деревина та целюлозно-паперові вироби, текстиль, текстильні вироби, взуття.
Все більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності обирають Івано-Франківську митницю як надійного партнера, про що свідчать показники експортно-імпортних операцій. Обсяги загального експорту  склали 222 мільйони доларів США, а це у 3,4 рази більше за аналогічний період минулого року. У 3,6 рази збільшилися і обсяги загального імпорту в зону діяльності митниці, які за І квартал 2011 року склали 197 мільйонів доларів США.
Вагому частку загального зовнішньоекономічного товарообігу забезпечують потужні промислові підприємства Івано-Франківщини,  які сплачують до держбюджету митні платежі. Для таких партнерів у працівників Івано-Франківської митниці особливі умови обслуговування – так звані «зелені» та «білі» списки сумлінних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності для подальшого внесення їх до Реєстру підприємств, до товарів і транспортних засобів яких встановлено спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення.
Шість підприємств області: ВАТ «Івано-Франківськцемент», ТзОВ «Галхімсервіс», ТзОВ «Українська Побутова Техніка», ДП ВО «Карпати», ЗАТ З ІІ «Сегежа Оріана Україна» та ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» вже працюють у такому режимі сприяння. Однак, на думку Олександра Ячкуринського, цифра могла б бути значно більшою. У прикарпатських підприємств щодо цього – великий потенціал.
Івано-Франківська митниця, реалізовуючи схвалену урядом концепцію «Електронна митниця», активно запроваджує систему електронного декларування. Всіх посадових осіб підрозділів митного оформлення вже забезпечено електронними цифровими підписами. Постійно проводяться зустрічі з підприємцями, на яких роз'яснюються перспективи та переваги переходу на електронне декларування. Митниця готова оперативно опрацювати звернення суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо включення їх до «Реєстру підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування».
А ось для порушення митного законодавства, вочевидь, – не найкращі часи. Нещодавно в ході здійснення митного контролю речей пасажирів міжнародного авіарейсу, що відбував до Неаполя, у двох громадянок України, які обрали проходження митного контролю «зеленим коридором», виявлено сигарети в кількості 1 700 пачок, загальною вартістю близько 16 000 гривень. Відносно порушників складено протоколи про порушення митних правил, а предмети правопорушення вилучено та передано на склад Івано-Франківської митниці. 
Мар’яна РИНДИЧ 
Переглядів: 958 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]