Четвер, 28.03.2024, 19:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 28 » ВІКНО У СВІТ
10:46
ВІКНО У СВІТ
Тропічні ліси чутливі до глобального потепління

Тропічні ліси часто називають «легенями планети», оскільки вони, як правило, вдихають вуглекислий газ і видихають кисень. Але кількість вуглекислого газу, який поглинають ліси, з року в рік збільшується  через  зміни в кліматі.

Група вчених-кліматологів з Університету Ексетера дослідила, наскільки   вразливими є  ліси до зміни клімату.  Провідний автор дослідження професор Пітер Кокс з університету Ексетера пояснює: «Більш ніж десять років ми намагаємось відповісти на питання, чи  будуть амазонські ліси відмирати в умовах зміни клімату? Дослідження показує, що ризик невеликий, якщо зміна клімату пов'язана зі збільшенням росту рослин при підвищенні діоксиду вуглецю. Але якщо цей ефект знижується, ми можемо побачити значне вивільнення вуглецю з тропічних екосистем».
Дослідження демонструють, наскільки чутлива біологічна система до змін у кліматі. Вуглекислий газ з кожним роком збільшується в результаті спалювання викопного палива і вирубування лісів. Залежно від того, поглинають чи  відпускають вуглекислий газ тропічні ліси, клімат міняється на тепліший і сухіший, або на вологіший і холодніший. Таким чином через  вуглекислий газ  в атмосфері  легені планети  реагують на  потепління клімату.
Дослідники змогли визначити, що близько 50 мільярдів тонн вуглецю  вивільняється зі збільшенням кожного градуса Цельсія в тропіках.  Пітер Кокс заявив: «На щастя, цьому вивільненню вуглецю протидіє позитивний ефект від  використання вуглекислого газу для росту рослин». Дослідники, проте, упевнені, що тропічні ліси будуть страждати в умовах зміни клімату, якщо вуглекислий газ не сприятиме росту дерев настільки, як цього вимагають  кліматичні моделі.
Співавтор, Кріс Джонс, зазначив: «У довгостроковій перспективі здоров'я тропічних лісів буде залежати від їхньої здатності протистояти зміні клімату та вирубці. Дослідження пролили світло на цю ситуацію, проте  значний тиск на екосистему залишається».


Модель білого ведмедя продемонструють у Берліні
У Природничо-історичному музеї Берліна відбудеться виставка натуральної моделі білого ведмедя на прізвисько Кнут, який мешкав у берлінському зоопарку, був улюбленцем тисяч відвідувачів, поки не помер два роки тому. Очікується, що натуральна модель приверне увагу громадськості не лише до музею, а й до проблеми глобальної зміни клімату, що спричиняє вимирання багатьох представників фауни.
Історія цього ведмедя вельми цікава. При народженні його покинула мати-ведмедиця, яка «працювала» у цирку. Однак Кнут вижив завдяки старанням співробітників зоопарку і навіть став його зіркою. Перший публічний вихід Кнута відбувся в грудні 2006 року, коли йому виповнився тільки місяць. Це  була світова сенсація, яка привабила тисячі відвідувачів. Його зображення з’явилося на футболках, м'яких іграшках, морозиві. Він став символом ООН проти зміни клімату і навіть з'явився на обкладинці Vanity Fair з Леонардо Ді Капріо.
Джерело: "The Gardian”
Переклад Христини Тхорик


Переглядів: 730 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]