Субота, 20.04.2024, 03:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 5 » Викладачі показують приклад
12:29
Викладачі показують приклад
З нагоди десятиріччя створення у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника Інституту мистецтв у виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України відкрито виставку художників-педагогів. В експозиції репрезентовано майже сто робіт різних видів та жанрів мистецтва викладачів трьох кафедр: образотворчого мистецтва імені Михайла Фіголя, декоративно-прикладного мистецтва, кафедри дизайну і теорії мистецтв.

На виставці представлені твори як відомих митців, так і перші мистецькі здобутки молодшого покоління педагогів-художників, котре робить свої перші кроки у строкатому мистецькому житті краю. Відрадно, що творчий колектив Інституту мистецтв у більшості робіт звертається до глибинних народних художніх традицій Карпатського краю, а новітні пошуки образно-формальних вирішень творів спираються на кращі взірці сучасного українського та європейського мистецтва.
На ювілейній виставці багатоголоссям звучать твори живопису і графіки, декоративно-прикладного мистецтва. Зокрема тут представлені роботи художнього ткацтва і кераміки, обробки дерева та металу, тому кожен глядач зможе знайти для себе цікаві мистецькі феномени та привідкрити завісу у творчий світ авторів. Узагальнюючи строкату жанрову палітру творів, можна відзначити, що лейтмотивом виставки напередодні Христового Воскресіння традиційно стала українська сакральна тематика.
Серед живописних полотен на виставці представлено пейзажі Карпат і Прикарпаття у виконанні знаних митців Володимира Сандюка, Богдана Бойчука, а також Василя Хомина. Урбаністичний пейзаж станиславівських вулиць відкриває глядачам Ірина Костюк. Сюжетні твори малярства запропонували Петро Прокопів і Микола Якимечко. Філософські натюрморти Світлани Хміль повертають глядача у світ дитячої безпосередності. «Портрет сестри» презентувала Світлана Повшик.
Скульптурні портрети Тараса Шевченка, Івана Франка, Бориса Гуцуляка, Романа Дроботюка, Богдана Бенюка майстерно виконав знаний скульптор Прикарпаття Богдан Гладкий. Глибокий зміст закладений в основу гобелену заслуженого діяча мистецтв України Богдана Губаля – «Переплелись, як мамине шиття». Притягують своєю витонченістю і неповторністю твори Олега Чуйка та Оксани Веретко, виконані на шовку, а також батикові композиції Тетяни Французенко і Наталії Золотарчук.
Традиційна кераміка на виставці представлена змістовними творами, в яких майстри Орест Голоневський і Ростислав Кудрявцев втілили своє розуміння світу в його часових і просторових вимірах.
Особливе зацікавлення у глядачів викликали роботи молодого майстра художньої обробки металу Віталія Городецького, який у своєму рухомому творі «Десниця» поєднав фізичні та естетичні можливості металу і вдало втілив образ динамічного сьогодення.
В експозиції є твори художньої обробки дерева заслуженого художника України Василя Корпанюка, Юрія Юсипчука і Євгена Мельничука. Складні за технічним виконанням та глибокі за змістом ікони запропонували Володимир Лукань і Ольга Мельник.
Велелюдне відкриття виставки свідчить про авторитет закладу, який бере свій початок з художнього факультету, заснованого заслуженим художником України Михайлом Фіголем. А студентська молодь, оглянувши експозицію, отримала новий імпульс для своїх творчих пошуків.
Загалом виставка викладачів Інституту мистецтв переконливо доводить, що Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника є визнаним науково-освітнім центром та потужним мистецьким осередком, де споконвічні національні традиції та сучасні досягнення стають фундаментом для розвитку вітчизняної культури у контексті загальноєвропейських тенденцій.
Наталія Кравченко,
аспірант Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника
Переглядів: 967 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]