Субота, 20.04.2024, 13:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Жовтень » 1 » Валентин Наливайченко: «Яким агентом я тільки не був…»
10:26
Валентин Наливайченко: «Яким агентом я тільки не був…»

Новообраний голова політради «Нашої України», екс-голова СБУ Валентин Наливайченко  вважає, що потрібно припинити інтриги, мародерство й самознищення в партії та повернути до неї довіру. Про це і не тільки він говорив на зустрічі із журналістами у вітальні «Західного кур’єра» у вівторок.  
– Валентине Олександровичу, що вас спонукало вступити в партію, з якої багато членів уже вийшли?
– Саме це і спонукало. Я давно поділяю цінності, які пропагує «Наша Україна», але державні посади мене обмежували у політичній діяльності. У мене є знання міжнародних відносин, досвід власної дипломатичної діяльності впродовж 12-ти років, 3 роки працював в СБУ, 3 роки  – в РНБО, а також в громадських організаціях. Все це збіглося з переконаннями і я для себе чітко зрозумів, що єдина українська партія – це «Наша Україна». Я приєднався до однодумців.
– Про те, що ви очолите партію, чутки ходили давно, але ви їх не коментували…
– Наперед я нічого не оголошував, бо ще не було такого рішення. Тоді я навіть не подав заяви на вступ у партію. Це були чутки й інтриги. Але зараз, з моїм приходом, з приходом нових людей, ми в партії кажемо «ні» партійним інтригам, чванству і всьому тому, що з середини дискредитувало нашу політичну силу.

Жорстка позиція
– Зараз йде оновлення партії. Як вона працюватиме, щоб повернути довіру людей і зняти той негатив, який накопичився останнім часом?
– Треба працювати для партії, мобілізуватися, виступити серйозним партнером з громадськими організаціями. Ми відверто кажемо, що ми з ними рівні і будемо працювати виключно в інтересах українських громадян. Наша мета на найближчу перспективу – повернути довіру до партії. Нам остогидли інтриги і мародерство в партії. І самознищення, яким займалися деякі з представників партії. Ми вважаємо, що це треба зупинити.
Надалі в середині партії ми проведемо аудит. Ми всіляко заохочуватимемо наших прихильників і однопартійців до активної політичної боротьби і діяльності. Ми обстоюватимемо наш простір. Простір мови, української ідеї, всього українського, простір малого і середнього бізнесу.
Політична сила «Наша Україна» повертається до активної політичної діяльності. Ми в жорсткій опозиції до влади (особливо з її останніми рішеннями і планами). Ми чітко розуміємо, хто є наші партнери. Це кожен громадянин, кожна громадська патріотична організація.
– Деякі партійці говорять про те, що «Наша Україна» незабаром вступить у владну коаліцію. Як ви це можете прокоментувати?
— Ані з’їзд, ані політична рада партії таких рішень не приймала. Скажу більше: так, як ситуація розвивається зараз і як влада нищить країну, для нашої партії вибір один – обстоювати і відстоювати наші, українські, права. Ми не просто не будемо вступати в коаліцію, а будемо рішуче діяти проти антиукраїнських рішень. Ми проти русифікації України – так званого закону про мови, в якому «Партія регіонів» та її сателіти намагаються нам розповідати про захист регіональних мов. Наша мова – не регіональна. Вона –європейська. Відтак, українська мова буде і ми за неї будемо боротися.
Ми також чітко розуміємо, що таке Податковий кодекс у виконанні нинішнього уряду. Це антиукраїнські дії. І люди, які це пропонують, ніколи не будуть нашими колегами чи партнерами по коаліції. Нам нема чого там робити.
– А що будете робити з тими однопартійцями,  котрі роблять подібні заяви?
– По-перше, зараз вони такі заяви не роблять. І як кожен однопартієць, що був на з’їзді, виконуватимуть рішення з’їзду. Це – найголовніше.
По-друге, треба слухати громадян. Якщо люди нам довіряють і чекають від нас якихось дій, ми так і будемо діяти.
Хочу сказати, що саме в Івано-Франківську «Наша Україна» розпочинає загальнонаціональну кампанію із захисту української мови. Саме звідси розпочинається активна політична діяльність і громадські акції протесту проти закону Єфремова про мови.
Від кожного урядовця, особливо від прем’єр-міністра, ми вимагатимемо  скласти іспит з державної мови. Публічно, перед телекамерами, написати диктант і розмістити його в Інтернеті.
А від кожного парламентаря, який голосуватиме за цей закон, ми вимагатимемо негайно піти з парламенту і не говорити, що вони є українськими парламентарями.
– Чи не краще такі акції проводити на Сході?
– Це буде загальнонаціональна акція. А починається вона в Івано-Франківську тому, що тут була громадська ініціатива. Закликатимемо говорити українською мовою і в Донбасі, і в Криму.

Ні – кумівству!
– В опозиції, окрім «Нашої України», також БЮТ і ВО «Свобода». Чи є і чи буде між вами співпраця?
– Ми вирішили на ці вибори йти як самостійна політична сила, підтримуючи місцеві громади, а не вождів. Там, де є люди, яких поважають місцеві громади, але які не змогли потрапити в списки інших політсил, якщо вони є українцями і патріотами, ми їх пропонуватимемо до наших списків і підтримуватимемо на виборах за одномандатними округами. Особливо це стосуватиметься сходу і центру України.
А щодо співпраці, то ми впевнені, що спершу треба навести лад у власних партійних лавах, підняти власну активність, підтримати власних партійців та прихильників і повернути довіру виборців до власної політсили. Ми маємо на меті довгу політичну діяльність в інтересах України. Ми йдемо на місцеві вибори, ми ставитимемо собі завдання пройти до парламенту і перемогти на Президентських виборах. Це буде кандидат від «Нашої України», який  користуватиметься найбільшою підтримкою виборців.
– Ви маєте на увазі Ющенка чи себе?
– Ми не мали на увазі жодного вождя. «Наша Україна» надзвичайно демократична організація. Тому нав’язування, тим більше за декілька років наперед, та ще й себе любимого, – це не правильно і не чесно. Я так не збираюся вчиняти. Ми маємо діяти і здобути результат. За результатом – наші виборці. Про прізвища зараз не йдеться.
– Як ви будете наводити лад в партії?
– Ми маємо зупинити мародерів від партії і провести аудит, щоб визначити з чого живе партія. Якщо з членських внесків – дуже добре. Якщо з корупції – то ні. Іноземні джерела фінансування теж не потрібні. Буде прозоре фінансування. Впродовж жовтня ми це маємо зробити і прозвітуємо про результат партійного аудиту.
– Ініціюватимете зміни на місцях?
— Ні. Ми демократична партія. Наші осередки – це найцінніше надбання партії «Наша Україна». Моє завдання – підтримати тих, кого люди обиратимуть. Тих, хто здійснює найціннішу роботу в осередках. Партійної бюрократії й інтриг не буде. Жодного родича на прізвище Наливайченко чи на дівоче прізвище моєї дружини в партії не буде. Це принципова позиція.
– Викорінете «кумівство»?
– Ми дуже цього прагнемо. І доповідатимемо про результати найближчим часом.

Захистити вибір

– А який результат на місцевих виборах буде для вас прийнятним?
– Будь-який чесний результат буде прийнятним. Ми будемо захищати голоси виборців. Від фальсифікації, від завчасно підготовлених протоколів, від заїжджих політтехнологів, які підробляють так звані екзит-поли. Це є найсерйознішим завданням партії. Для цього не потрібно великих коштів. В цьому прагненні ми маємо підтримку асоціацій юристів та адвокатів.
Кожен наш партієць, який буде обраний, є для нас цінним, бо це є запорука подальшої розбудови політичного майбутнього. Але не лише на партійній роботі, а й в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади. Влада для нас – це інструмент реалізації наших політичних обіцянок.            
– Як ви можете охарактеризувати новий виборчий закон?
– Ми вважаємо його недемократичним. По-перше, місцеві громади позбавлені права на висування своїх кандидатів, а громадяни – на самовисування. По-друге, механізм висунення і реєстрації членів ТВК непрозорий і все вирішується Центральною виборчою комісією, яка по суті і по формі є партійною. По-третє, і найголовніше, це позбавлення можливості захистити результати виборів тих партій і громадян, які йдуть не від партії влади. Це дуже серйозний удар по демократичному процесі підрахунку голосів та встановленню результатів виборів. Розуміючи це, ми політичними засобами будемо обстоювати чесність виборів, щоб кожна людина, яка проголосувала, могла захистити свій вибір через юридичні механізми та паралельний підрахунок голосів.
– Кого «Наша Україна» пропонуватиме на мера і до місцевих рад?
– В партії існує демократія, і навіть я цього не визначаю. Це вирішуватиметься шляхом рейтингового голосування на конференціях обласних і міських організацій партії, які проходитимуть на початку жовтня. Моє завдання підтримати тих, кого оберуть низові осередки. Можу озвучити п’ятірку до облради – Пушик, Шкутяк, Бабій, Андрусяк, Олійник. Всі ці люди тут працювали і багато чого зробили.

Потрібна люстрація

– Чи є в світі практика, коли екс-керівник спецслужби очолює партію?
– Якщо говорити відверто, то, мабуть, ні. Але до мого приходу в СБУ ніколи не було в практиці й того, щоб спецслужбу очолив дипломат.
– В Інтернеті щодо вас блукає дуже суперечлива інформація. Вам закидали, що ви агент ЦРУ, що навчалися у російській школі спецрозвідки…
– (Сміється). Яким агентом я тільки не був… Мене збиралися посадити за те, що я американський шпигун. Потім казали, що я білоруський шпигун, бо як посол я знаю президента тієї країни. Згодом з’явилася інформація, що я російський шпигун.
Дійсно, після Київського університету я закінчив навчання в інституті розвідки. Єдиний українець. І єдиний українець був змушений повернутися назад, бо я не збирався там працювати, а Україна тоді здобула незалежність. Але мене, до речі, в СБУ тоді не взяли, бо я не був членом компартії.
– Як ви ставитеся до люстрації?
– Її необхідно провести. Але треба прийняти закон і забрати всі архіви, де заховані всі злочини комунізму проти людей, від силових структур і спецслужб до незалежної установи. І вивчити, бо там багато сфальсифікованих і сфальшованих справ.
– Що буде з рухом «Оновлення країни»?
– Продукт, який вироблений шляхом опитування, анкетування і зустрічами з людьми, – «Програма оновлення країни» – надзвичайно цікавий. Він побудований знизу догори. Де треба побудувати        дорогу, де дитячий садок. Є конкретні питання. Цю програму я візьму, щоб «Наша Україна» її виконала, коли будемо при владі. А ми там будемо!
Левко КУТИНСЬКИЙ
Фото Тараса Яковина 

Переглядів: 936 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]