Вівторок, 16.04.2024, 11:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 16 » Труднощі регламенту
13:06
Труднощі регламенту
Впродовж п’яти годин депутатський корпус Івано-Франківської міської ради «бився» над затвердженням документа, що встановлює порядок діяльності, основні правила і процедури її роботи, на сесійному засіданні у вівторок. Під час розгляду нового регламенту стало зрозуміло, що порозуміння більшості, представленої 34 депутатами ВО «Свобода», з міським головою Віктором Анушкевичусом, яскраво продемонстроване під час затвердження складу виконавчого комітету минулого тижня, не є чимось непорушним та раз і назавжди встановленим.

Беззаперечним досягненням новообраної міськра  ди обласного центру наразі є те, що засідання сесії розпочинаються вчасно. Одно-, півтора- чи навіть двогодинних очікувань відкриття засідань, як це було у раді попереднього скликання, тепер немає. Проте, як засвідчило затяжне ухвалення регламенту, швидшим розгляд принципових питань у новій міськраді поки що не став.
Попри запевнення голови мандатної комісії Михайла Сеньківа про те, що в проекті регламенту враховані побажання всіх політичних сил, представлених у раді, питань до цього документа набралося чимало. Щоправда, основне протистояння спостерігалося не по міжпартійній лінії, а між міським головою і депутатським корпусом.
Каменів спотикання в проекті регламенту виявилося декілька. Але всі вони, за великим рахунком, стосувалися одного – розподілу владних повноважень. Простіше кажучи, боротьба йшла за те, хто у міськраді буде головний: міський голова чи депутати.
Найбільшу дискусію, яка інколи навіть зашкалювала, мало не доходячи до словесних ляпасів, викликала запропонована розробниками регламенту норма про погодження профільними депутатськими комісіями кандидатур, яких міський голова призначає на керівні посади в установах, організаціях та на підприємствах комунальної власності. Депутати мотивували це бажанням запровадити більшу публічність та відповідальність у прийнятті кадрових рішень.
Зокрема, депутат від «Фронту змін» Сергій Борзов, який цього сесійного засідання був головним опозиціонером до міського голови, прямо сказав, що проблема, яку депутати намагаються вирішити, закладена самим Віктором Андрюсовичем. За його словами, міський голова, не зважаючи на протести колективу «Водоекотехпрому» та громадськості, призначив керівником цього комунального підприємства «особу навіть не з міста Івано-Франківська» і, як наслідок, «сьогодні там є дуже серйозні проблеми».
А голова фракції «Батьківщина» Ярослав Бачкур у властивій йому іронічній манері переконував колег, що така норма необхідна для того, щоби призначеним керівникам в їхній роботі не шкодило почуття вдячності міському голові. 
Віктор Анушкевичус, однак, був категорично проти запропонованої депутатами норми регламенту. Мер твердив, що вона суперечить чинному законодавству (зокрема 47-й статті закону про місцеве самоврядування), що це є перевищенням повноважень депутатських комісій та говорив, що керівники, погоджені комісією, а не призначені ним особисто, не будуть його слухатися як міського голову.
Але депутати були невблаганні: 51 голосом «за» вони таки затвердили право профільних комісій на попередній розгляд пропонованих міським головою кандидатур на керівні посади та вироблення власних рекомендацій щодо цих кандидатур. Міський голова, щоправда, може прислухатися до думки депутатів, а може і не прислухатися. 
Таким чином, щодо найбільш дискусійної норми регламенту міської ради і щодо всього документа загалом буцімто досягнуто компромісу. Але, з іншого боку, цей компроміс свідчить про те, що міцна партійна дисципліна та строга підпорядкованість керівництву фракції рядових депутатів-«свободівців» здатні зробити перебування мера у своєму кріслі менш конфортним. Тим паче, що Віктор Анушкевичус своїх депутатських штиків у нинішній раді практично не має, а фракцію «Свободи» підтримуть як депутати від «Фронту змін», так і (ситуативно) від інших партій.
Тарас ТКАЧУК
 

Переглядів: 874 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]