П`ятниця, 19.04.2024, 01:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 18 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
11:19
ТРИБУНА ДЕПУТАТА

Володимир Чорноус, депутат міської ради, фракція «Громадянська позиція-Громадський форум»


Мародери
Вже котрий місяць увага всієї Європи та й кожного з нас прикута до трагічних подій на сході України, де триває неоголошена війна з Росією. Як і кожна війна, вона не обходиться без мародерів. Між тим, мародерів вистачає і в нашому мирному місті. Маю на увазі не лише липкоруких псевдоволонтерів, які, немов мухи, обліпили усі жваві перехрестя Івано-Франківська. Мова йде про т.зв. «металістів», котрі і в ці скрутні часи у пошуках наживи піддають небезпеці життя тисяч івано-франківців.
Ми щодня бачимо обабіч доріг порожні зіниці каналізаційних колодязів, з яких викрали люки. Кожна така яма може стати пасткою із трагічними наслідками для необачного водія та його пасажирів. Щороку комунальні підприємства міста отримують багатотисячні збитки внаслідок численних крадіжок люків, дощоприймальних решіток тощо. Цьому сприяє безпроблемний збут викраденого майна через розгалужену мережу  підпільних пунктів прийому металобрухту. У разі викриття власники таких пунктів притягуються до несуттєвої відповідальності (санкція статті 213 Кримінального кодексу «Порушення порядку здійснення операцій з   металобрухтом» передбачає лише штраф від 8 500 грн. до 25 500 грн. або громадські роботи від 100 до 200 год.). Самі ж злодії теж розраховують на м’яке покарання, оскільки вартість викраденого не є значною.
Оскільки на місцевому рівні цю проблему не вирішити, звертаюся до усіх народних депутатів від Прикарпаття: проявіть законодавчу ініціативу, яка у разі її реалізації зробить злочинний «металобізнес» нерентабельним, а дороги безпечнішими. Пропоную доповнити статтю 213 Кримінального кодексу України такою приміткою: «Дії,  передбачені  частиною першою цієї статті,  якщо їх об'єктом стало майно державних або комунальних  підприємств, караються за сукупністю злочинів, передбачених статтями 198 та 213 цього Кодексу.». (Довідка: Стаття 198 ККУ «Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом», передбачає покарання у вигляді арешту на строк до 6 місяців  або  обмеження волі  на строк до 3 років,  або позбавлення волі на той самий строк).
Крім того, варто доповнити згадкою про каналізаційні люки та решітки і статтю 277 Кримінального кодексу, якою передбачене не менш суворе покарання за умисне  руйнування або пошкодження шляхів сполучення і споруд на них, якщо це спричинило чи могло спричинити аварію або порушило нормальну роботу  транспорту, або створило небезпеку для життя людей чи настання інших тяжких наслідків. У разі ж каліцтва потерпілих чи великої матеріальної шкоди санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років, а у випадку загибелі людей – від 7 до 15 років.
Я переконаний, що запровадження більш жорсткого покарання (аж до позбавлення волі) значно скоротить кількість  незаконних пунктів прийому металобрухту, істотно зменшить для крадіїв можливості збуту викраденого та (як наслідок) число викрадень комунального майна.

 

Переглядів: 620 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]