П`ятниця, 19.04.2024, 14:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 5 » ТРАДИЦІЇ
11:14
ТРАДИЦІЇ
Новий рік і Різдво – свята сімейні
Саме так вважають більшість галичан. Новорічно-різдвяна пора – це найкраща нагода зібрати за щедрим столом всю родину, це час, коли збуваються чудеса, зустрічаються старі друзі, прощають всі образи. Домівки наповнені п’янким запахом хвої та мандарин, столи вгинаються від багатих, щедрих страв, а в повітрі дзвенять колядки, щедрівки, вітання, вінчування. На щастя, на здоров’я, на добрий рік…
Своїми передріздвяними настроями, сімейними звичаями та традиціями поділились з нами наші давні знайомі, гості рубрики «Тет-а-тет», господині відомих сімей Прикарпаття.
«ЗК» попросив відповісти їх на такі запитання: Чим запам’ятався вам 2011 рік? Що визначного сталося у вашій сім’ї цього року? Чи справдилися в рік Кролика всі ваші надії і сподівання? Як, де і з ким зустрічали Новий 2012 рік? Чи існують у вас власні традиції святкування Різдвяних свят? З чим у вас асоціюється новорічно-різдвяні свята? Які плани і надії покладаєте на рік Дракона? Ваше побажання читачам у Новому році?


Лідія Анушкевичус – перша леді Івано-Франківська, дружина міського голови Віктора Анушкевичуса, директор ПП «Рітас»:
2011 рік був багатим на вагомі події, які залишили слід у нашому житті. Найважливішою подією для нашої сім’ї стало одруження старшого сина. Крім того, саме у 2011 році ми відзначили своє срібне весілля: 30 років знайомства і 25 років подружнього життя, і, як любить повторювати Віктор, ще «не набридли одне одному». Ще одним важливим ювілеєм стало 20-річчя фірми «Рітас».
Рік Кролика був надзвичайно плідним. Весільні клопоти, поїздка в Америку, багато роботи – все це асоціації про рік минулий. Коли я дізналась, що дружина мера міста Арлінгтона (пригород Вашингтона, містопобратим Івано-Франківська) перед поїздкою в Україну вивчає українську мову, я пересилила свої страхи та комплекси, і нарешті взялась за вивчення англійської мови. Поки що успіхи мої дуже скромні, але це одна з моїх маленьких перемог, якою я надзвичайно пишаюсь.
– Новий рік для нас – суто сімейне свято. Зустрічаємо його тільки вдома з рідними. Наше життя надзвичайно насичене, тому смачна вечеря і сімейний затишок у новорічну ніч – найкраще, що ми можемо собі побажати.
Різдвяні свята у мене асоціюються з колядою. Коли за столом зустрічається вся родина, дотримуючись традицій, закладених ще з дитинства. Колядуємо самі, зустрічаємо в себе гостей. Святковий настрій і відчуття єдності зі всіма, хто святкує величне світле свято Різдва Христового. Обов’язково їдемо в село до мами – це святе.
Рік Дракона – це мій рік. Надіюсь, що Дракон буде до мене і моїх рідних прихильним. А плани, як завжди, – грандіозні.
Бажаю здоров’я вам і вашим рідним. Сміливості і наполегливості в досягненні найвищих цілей, які ставить перед нами життя. Доброї роботи, яка б приносила моральне і матеріальне задоволення. І обов’язково любові – до рідних, до життя, до країни, в якій живемо.

Галина Сич – дружина голови обласної ради Олександра Сича:
Я побачила ще більше світу! На день народження чоловік зробив мені подарунок – екскурсійний тур до Риму і Ватикану. Це для мене важливіше за всі матеріальні подарунки. Я побачила Рим, святі місця Ватикану… (за освітою я історик, то це для мене – жива історія). Була можливість відчути і побачити на якийсь час долю українських заробітчанок. Є над чим задуматись…Я вдячна Богу (і чоловікові) за такий урок!
Особливих надій і сподівань не мала… У мене завжди одне бажання – щоб всі рідні були живі і здорові (таке не можна вголос казати?). Певно, про це мріють всі, то хай здійсняються мрії!
Традиції у нас консервативні – вузьке родинне коло і на Новий рік, і на Різдво. На Новий рік жодного разу не була в ресторані чи з малознайомим товариством. Зустрічали 2012-й з родиною в рідному Делятині під шум смерек (бо хата під лісом) і запах свіжоспеченого шашлика. Що може бути краще! А Різдво – то святе! В маминій хаті з дітьми, внуком… Може ще вдасться сватам з Київщини приїхати. Минулого року були, їм дуже сподобались наші різдвяні традиції.
Найбільше чекаю Святвечора. Бо це – традиційний обхід хати з молитвою, свічкою, хлібом-Василем, спільна родинна молитва перед вечерею… Навіть, нести на цвинтар, як у нас кажуть, «пшеничку» для рідних і засвітити свічку на маминій могилі… Це проймає «до живого». Згадую – і сльози навертаються… Важливо у житті все те, що ворушить душу! Терпіти не можу заходи і свята для «галочки».
Хочу торкнутися Живого вогню!!! Для мене це означає побувати на Святій землі в Єрусалимі. Там, певно, все дихає Богом… Думаю, що відчути у своїх долонях Благодатний вогонь можна лише на Святій землі. Уже випросила в чоловіка на цьогорічний день народження таку подорож.

Бажаю читачам і всім людям пізнати радості світу! Божого благословення, родинного тепла і достатку, любові і злагоди!

Єлизавета Соловей – дружина лідера «Громадського форуму Івано-Франківська», депутата міської ради фракції «УДАР – «Громадський форум» Юрія Солов’я:
Найвизначнішою подією 2011 року стало перше причастя нашої старшої донечки Яни. Це було дуже світлою та радісною подією для всієї нашої близької родини. Протягом літніх канікул ми успішно поєднували відпочинок та оздоровлення на Чорному морі. Хотілось би поділитись позитивними враженнями від поїздки в Грузію, де я побувала з чоловіком на святі «Тбілісоба». Я була вражена грузинською гостинністю, помпезністю та водночас відкритістю всіх запланованих заходів на цьому дійстві.
Для мене особисто рік Кролика був вдалим. Мені вдалось здійснити ряд вдалих кроків у роботі, завершити низку організаційних питань, разом з тим вистачало часу проводити цікаво дозвілля зі своєю сім’єю. Ми вели й ведемо рухливий спосіб життя, багато подорожуємо як в межах України, так і за кордоном. Хоча, зізнаюсь, що я суттєво недопрацювала стосовно власного творчого розвитку.
Саму новорічну ніч ми провели в романтичній сімейній атмосфері біля вогнища нашого каміна. Різдвяні свята пройдуть, натомість, в гамірному й веселому родинному колі, яке в нас дуже широке! Хоч ці свята і відбуватимуться в нашому з Юрою домі, та все ж керівництво всіма приготуваннями та клопотами я віддаю у більш досвідченні руки наших бабусь, сама ж буду підпорядковуватись та переймати їхній досвід. Завжди з нетерпінням очікую того моменту, коли всі наші дітлахи розпочинають колядувати – відбувається цілий концерт, за який, звісно, вони обов’язково отримують винагороду.
Одна лиш думка про зимові свята викликає у мене радісну посмішку на обличчі. Дивлячись на здивовані та щасливі лиця своїх дітей після того, коли вони дістають з-під подушок подарунки від Миколая, а згодом і від Діда Мороза, мимоволі починаєш згадувати своє дитинство, в якому теж збувалися дитячі мрії. Я думаю, що батьки повинні якомога довше підживлювати віру дітей в чудеса, адже час занадто скоро біжить вперед і теперішня молодь швидко дорослішає.
Цього року сподіваюсь втілити в життя свої амбітні плани стосовно власного творчого розвитку. Також у нас з’явиться ще одна школярка (середня донечка Неля піде у перший клас), а молодша – в дитячий садочок. Надіюсь, з’явиться більше часу для себе…
Хочу побажати, щоб у кожній домівці господиня була берегинею свого сімейного вогнища, а господар – надійною опорою та час від часу чарівником для своїх ближніх та найрідніших!

Оксана Романчук – дружина екс-заступника губернатора Івано-Франківської області, керуючого партнера юридичної компанії «Moris Group»  Андрія Романчука:


Загалом 2011 рік пройшов у позитивній атмосфері давно очікуваних змін. У березні ми з сім’єю нарешті остаточно переїхали до Києва. Старший син Володя пішов до нового садочка, де йому дуже подобається. Донечка Даринка відсвяткувала свій перший ювілей – 1 рочок.
В цілому так. Рік був дуже динамічний, хоча й непростий. Але всі зміни, до яких ми готувались, пройшли позитивно. Слава Богу, все задумане вдалось реалізувати
Де б хто не був, обов’язково на Різдвяні свята вся родина збирається у батьківському домі в Івано-Франківську. Як і більшість галицьких сімей, 6 січня готуємось до Святвечора – на столі обов’язково повинно бути 12 пісних страв. Ми дотримуємось старих традицій, наприклад, ставимо на чотири кути стола по головці часнику – щоб всі у родині були здорові; кутю в макітрі обов’язково заносить чоловік – на добробут у домі тощо. Перед святою вечерею молодий чоловік з сім’ї повинен постукати сокирою всі деревця на подвір’ї і в саду – щоб добре вродили наступного року.
Перш за все цей час асоціюється зі Святвечором, колядками, родиною, сім’єю. До речі, п’ять років тому саме на Різдво у нас з Андрієм було сватання, а напередодні, під час вечері, майбутній чоловік попросив моєї руки у батьків.
– Хочеться, щоб 2012 рік був не менш вдалим за попередній. Грандіозних планів немає. На фортуну і везіння ми ніколи не надіємось, все, що маємо і будемо мати – результат важкої і наполегливої праці. Головне, щоб усі рідні були здорові.
– Нехай Дракон щодня приносить у ваш дім посмішки, радість, позитивні емоції. Міцного здоров’я вам та вашим рідним!

Переглядів: 1027 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]