Субота, 20.04.2024, 13:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 19 » ТИЖДЕНЬ
12:12
ТИЖДЕНЬ
Бюджет це така річ, що грошей буде завжди мало

Минулого тижня відбулося засідання Комітету з економічних реформ, під час якого Президент дав оцінку роботи уряду і всіх гілок влади. А в понеділок  голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк поділився своїми враженнями від засідання комітету з представниками ЗМІ. 

Головним лейтмотивом роботи Комітету з економічних  реформ, за словами Михайла Вишиванюка, стало те, що центральні органи виконавчої влади повинні передати значну частину повноважень як органам місцевого самоврядування, так і місцевим державним адміністраціям. Тобто повинна відбутися децентралізація влади.
«Президент звернув увагу усім міністерствам та відомствам про незадовільну роботу із громадами, населенням, політичними партіями та громадськими організаціями. У недостатній мірі проводилась робота про інформування населення щодо проведення реформ. У результаті: влада отримала чимало критики від населення.
Наприклад, «населення не знає, що попри високу ціну на експортований російський газ, ціна для споживачів не зросла і зростання її не передбачено, – наголосив голова ОДА. – Це при тому, що якби врахували усю цінову політику, без харківських угод, то для населення вартість газу була б непідйомною. Кожного місяця держава, щоб не підвищувати ціну для пересічних українців, змушена доплачувати Росії 500 мільйонів доларів». Президент зобов’язав усі гілки влади обов’язково порадитись із народом перед тим, як щось робити. Це стосується усіх галузей, – зауважив Михайло Васильович. – Коли мова йде про бюджет 2012 року, то президент також має свої зауваження. Кошти, які передбачені на розвиток регіонів Державним бюджетом на 2012 рік, мають бути передані регіонам, щоб народ знав, куди і на що йдуть гроші».
Перейшовши до питання про бюджет, голова ОДА зауважив: «Дуже багато в нас в області є спеціалістів по бюджету, які собі дозволяють казати, що донецькі обдирають Івано-Франківську область».
Як аргумент, Михайло Вишиванюк навів цифри видатків та надходжень обласного бюджету минулого року. Сукупний дохід в області становив 8 мільярдів 64 мільйони 600 тисяч гривень. Видатки склали 16 мільярдів 914 мільйонів гривень.
«З усього видно, що держава дотує нашу область у сумі 8 мільярдів 850 мільйонів гривень. То хай ніхто не розказує, що донецькі чи дніпропетровські обдирають Івано-Франківську область. Вони на разі працюють на нашу область і діляться своїми заробленими грошима», – резюмував Михайло Васильович. – Ніхто не говорить про те, що в бюджеті 2012 року передбачено ріст заробітної плати всієї бюджетної сфери на 25 відсотків. Будуть підняті пенсії залежно від категорії. Крім того, найближчим часом у державі буде розподілено майже 5 мільярдів на розвиток регіонів. Ці кошти підуть на місцевий розвиток – будівництво шкіл, дитячих садочків та інших соціальних об’єктів. Я вам говорю про всі ці позиції не мовою емоцій, а мовою конкретних цифр. А цифра – річ незаперечна».
Загалом бюджет 2012 року голова ОДА назвав бюджетом розвитку, соціальним бюджетом. Свої думки він аргументував запланованим підняттям рівня достатку працівників бюджетної сфери. «Якщо вчитель отримає до зарплати ще 500-700 гривень, то це для нього суттєво? Як можна обзивати такий бюджет неправильним? Минулого року кричали, що то був бюджет виживання. Але на 252 мільйони гривень в області виконані роботи, придбано медичного обладнання на 100 мільйонів. Комусь просто вигідно кричати», – підсумував Михайло Васильович і зазначив, що бюджет – не догма, а тому його будуть переглядати та уточнювати протягом року.
«Бюджет це така річ, що грошей буде завжди мало. Дайте мені мільярд – і я його освою. Ми не будемо платити зарплату лікарям, вчителям калошами, горілкою і цементом, як це було в 1996 році. Слава Богу, що люди регулярно отримують пенсії», – запевнив голова ОДА.
Начальник головного фінансового управління області Галина Карп повідомила, що, порівняно з минулим роком, із бюджету будуть збільшені видатки на розвиток населених пунктів області. Зокрема у бюджеті появився ряд нових програм, які будуть фінансуватися у 2012 році. Перш за все 9,5 мільйона гривень буде виділено на реалізацію програми «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Крім того, передбачені кошти на програми «Питна вода України», «Реформування розвитку ЖКГ», «Освітлення міст і населених пунктів області» та інші. Всього заплановано фінансування на суму 80 мільйонів гривень, минулого року ця сума становила 65 мільйонів.
Володимир БОДАК
Переглядів: 1124 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]