Субота, 20.04.2024, 16:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Червень » 23 » ТЕМА ТИЖНЯ
11:16
ТЕМА ТИЖНЯ
На відпочинок до… сміттєзвалища?

Літо в розпалі... Більшість іванофранківців, які не поїхали відпо чивати на різного роду курорти, проводять вільний час біля  міських водойм. Але з кожним роком такий відпочинок стає  проблемнішим через зростаюче забруднення відпочинкових зон. Щоб викорінити цю проблему, зусиль працівників житлово-комунальної галузі міста вже недостатньо. До наведення порядку у зонах відпочинку періодично долучаються політичні партії, підприємства та організації різних форм власності, учні та студенти, просто небайдужа молодь. Але наразі все це крапля в морі – біля водойм Івано-Франківська й далі брудно. Що потрібно для того, аби докорінно змінити цю неприглядну ситуацію на краще та вберегти річки й озера міста від повального засмічення, – з’ясовували кореспонденти «ЗК».

Обслуговування території міських дамб закріплене за КП „Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління”. Директор ДРЕУ Володимир Юсипів запевняє, що на території дамб ведеться щоденне прибирання, періодично скошується трава та вивозиться сміття з контейнерів, що розміщені на кожній дамбі. Щоправда, до початку відпочинкового сезону цих контейнерів, за його словами, було більше. „Біля кожного проходу ми поставили нові ящики для сміття. Але де вони зараз і в якому стані? Їх поламали, погнули ті ж люди, для потреб яких ми і працюємо. Як можна спочатку поламати контейнери, а потім нарікати на їх відсутність?” – скаржиться В.Юсипів.
Т.в.о. начальника муніципальної інспекції з благоустрою Валерій Козлов стверджує, що  прибирання дамб річок, зон масового відпочинку населення на водоймах міста, їх санітарний стан та благоустрій перебуває на постійному контролі інспекції. За його словами, щотижня спеціальні бригади у складі не лише працівників комунальних підприємств, а й установ та організацій інших форм власності прибирають ці території. Зокрема, впродовж двох останніх тижнів береги двох Бистриць на різних ділянках прибирали працівники ДРЕУ, ЖЕО, учні й студенти (ЗОШ №4, інтернат для обдарованих дітей, медуніверситет, ПТУ №13, Центр профтехосвіти), представники міського управління з експлуатації газового господарства, інших підприємств та відомств.
Інспекція з благоустрою також обстежила місця масового відпочинку та купання на водоймах міста і видала приписи на приведення їх до належного порядку. За інформацією В.Козлова, балансоутримувачам необхідно відремонтувати роздягалки, встановити додаткові контейнери для сміття поблизу берегів річок в Пасічній, на «Каскаді», з боку села Угорники та вулиці Микитинецької. Крім того, управління житлово-комунального господарства має встановити інформаційні таблиці про заборону купання в окремих небезпечних для цього місцях, а в зонах організованого відпочинку – агітаційні щити про заборону засмічення цих територій із зазначенням розміру штрафу за такі дії.

Безлад – у головах  
       
Про те, що насамперед потрібно виховувати свідомість громадян, говорять абсолютно всі, до кого ми зверталися за коментарями. Більше того, нещодавно на оперативній нараді у міськвиконкомі директор міського парку культури та відпочинку ім. Т.Шевченка Володимир Ротару запропонував прийняти просвітню програму, яка б, починаючи з дитсадка, вчила мешканців міста не смітити в громадських місцях. Її доручили підготувати заступнику міського голови Михайлу Вересу.
Втім, наскільки реально змусити людей не засмічувати довкілля, не береться гарантувати ніхто. Агітаційно-виховні програми проводяться в Івано-Франківську вже давно, а результат майже нульовий. Наприклад, з ініціативи Івано-Франківського міського рекламно-інформаційного центру навесні відбувся конкурс „Зробимо наше місто чистішим”. Усі бажаючі могли надіслати графічні макети та слогани, спрямовані на активізацію боротьби зі сміттям в Івано-Франківську, а роботи переможців, що закликають не смітити в громадських місцях та нагадують, що наше місто виглядає таким, яким ми самі його робимо, були розміщені на сіті-лайтах та бігбордах. Проте, як визнає директор міського РІЦ Зоряна Підхомна, проведення такого конкурсу не змінило загального стану байдужості більшості франківців, про що свідчить незначна кількість ініціативних людей, які взяли участь в конкурсі.
Директор центрального міського парку Володимир Ротару придумав оригінальний спосіб боротьби з порушниками у відпочинкових зонах. Свідомих громадян закликали телефонувати до адміністрації парку і повідомляти про злісних порушників, які викидають побутове сміття, забруднюють озеро чи ловлять рибу браконьєрським способом. За таку інформацію пропонували чималу грошову винагороду – від п’ятсот до п’яти тисяч гривень. Однак так і не було жодного дзвінка, який би допоміг упіймати хуліганів „на гарячому”.
Ще відомий радянський педагог Макаренко запевняв, що виховання без покарання – це нереально. Людина повинна знати, що чекає її за порушення правил життя в суспільстві, тоді й боятиметься порушувати закон. Проте чомусь в Івано-Франківську значна кількість таких-от порушників залишаються безкарними. Всі, до кого ми зверталися за коментарями, в один голос висловлюють переконання, що мешканців міста потрібно виховувати, а порушників – карати. Тільки хто спроможний проводити правильні каральні акції – так і невідомо.

Роби, як ми!
Депутати Івано-Франківської міської ради від ВО „Свобода” постійно відстоюють в міськраді питання чистоти навколишнього середовища. Крім того, депутати-„свободівці” спільно з однодумцями та свідомою молоддю щотижня виходять на береги франківських річок, щоб зібрати сміття. При цьому, чимало з них обурюються бездіяльністю правоохоронних органів. Адже в місцях, відведених для відпочинку, не видно жодного патруля, хоча і міліціонери, і спеціально виділені для цього представники військової частини повинні регулярно патрулювати відпочинкові зони, перевіряючи, чи не залишають за собою відпочивальники сміттєві кучугури.
Зрештою, не тільки депутати регулярно прибирають надрічкові береги. На одному з Інтернет-форумів ми побачили звернення людини, яку значна частина франківської молоді знає під ніком „MyltiK”. Це Надія Самохвалова, яка вже кілька місяців через соціальні мережі та з допомогою популярних форумів розсилає звернення з пропозиціями прибрати ту чи іншу відпочинкову зону міста. Надія розповідає, що була дуже вражена, коли вже на перший її заклик зібралося чимало абсолютно незнайомої між собою молоді віком від 17 до 30 років.  За останні місяці молоді люди вже кілька разів зустрічалися для такого спільного прибирання, не чекаючи піару і не запрошуючи пресу висвітлювати їхню діяльність. Вони просто залишають після себе власноруч виготовлені листівки з проханням прибирати за собою сміття.
Але проблема все одно існує. І ні агітаційні програми, ні депутатські звернення, ні активна молодь не можуть її вирішити раз і назавжди. Адже її коріння, як вже було сказано, – в свідомості байдужої більшості франківців. Чи зміниться свідомість пересічних мешканців  міста і чи перестануть вони залишати після себе справжні гори відходів – покаже час. А поки що безпечно відпочивають на сміттєзвалищах, які чомусь називаються «зонами відпочинку».
Юлія КЛІЩ
Переглядів: 1000 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]